Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:01:51

Начальник Чернігівського ОУЛМГ ознайомився з роботою ніжинських лісівників

14.07.2017   13:08

Начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко побував з робочою поїздкою на державному підприємстві «Ніжинське лісове господарство».

Спеціалісти підприємства продемонстрували новацію, яку ніжинські лісівники успішно застосовують у своїй роботі – унікальний безпілотний літальний апарат. Лісівники також ознайомили керівника управління та представників регіональних ЗМІ із господарською діяльністю й відкрили рекреаційний пункт.
 
Рекреаційні пункти – це не лише безкоштовний і якісний відпочинок людей на природі, але і зменшення техногенного навантаження на ліс.
Саме це слугувало головною мотивацією для ніжинських лісівників при будівництві чергового рекреаційного пункту. Назвали його символічно – «Дубок», бо розташований він в дубовому гаї поруч із трасою «Київ-Глухів».

Над місцем розташуванням об’єкту рекреації думали недовго.
«На цьому місці нещодавно був смітник, – пояснює директор ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрій Болоховець. – Ми вивезли звідси три вантажівки сміття, тепер тут чудове місце для відпочинку подорожніх».

А й справді, є на що поглянути. Рекреаційний пункт збудований з залишків продукції деревообробки та дубових сухостоїв. Він прекрасно вписується у природній ландшафт і є певною мірою антивандальним, бо в матеріалах практично немає металу. Лісівники потурбувалися і про здоров’я водіїв, розмістивши на території рекреаційного пункту гімнастичну перекладину.

«Аби водій після тривалої дороги зміг вирівняти свій хребет», – пояснює лісничий Мринського лісництва Юрій Примак.

За словами директора «Ніжинського лісового господарства» Юрія Болоховця таких рекреаційних пунктів на території державного підприємства вже дев’ять.

«Ми взяли собі за правило щороку будувати по одному об’єкту рекреації та реконструювати ще один раніше збудований, – каже Юрій Болоховець. – За кожним таким пунктом доглядає майстер лісу».

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко оцінив старання ніжинських лісівників.

«Будівництво рекреаційних пунктів не має комерційної мети, – говорить Олександр Григорович. – Це один із важливих методів роботи державних підприємств і без перебільшення державницька позиція. В Чернігівському ОУЛМГ діє понад сто таких рекреаційних пунктів».

Олександра Демченка та регіональних журналістів ознайомили з роботою безпілотного літального апарату. Його унікальність в тому, що це єдиний в Україні безпілотник, адаптований під лісогосподарські умови.



З характеристиками комплексу гостей ознайомив інженер з охорони лісу Володимир Яковенко.
«Комплекс складається з двох частин – наземної і, власне, самого літального апарату, – пояснює охоронець лісу. – Ми випробували літак на висоті 800 метрів, хоча його характеристики дозволяють знімати на висоті 1500 метрів. В небі літак знаходиться близько двох годин і за один виліт може налітати 120 кілометрів».

За словами Юрія Болоховця, комплекс в рази дешевший за європейські аналоги. Крім того на ньому встановлене програмне забезпечення, пристосоване під потреби лісівників.

Необхідність такого придбання викликане умовами, в яких працюють ніжинські лісівники.

«Територія лісового господарства – величезна, масиви розкидані і їх багато, тому встановлювати камери відеоспостереження недоцільно», – обґрунтовує директор підприємства.

Спектр застосування безпілотника – надзвичайно широкий, та все ж головна його функція – охоронна.
На цьому також наголосив і Олександр Демченко.
«Головна функція​ лісівників – це охорона та захист лісу, – каже начальник Чернігівського ОУЛМГ. – Перші результати від використання безпілотного літального апарату вже є, подивимося на його подальшу ефективність. Якщо все піде нормально, то в області буде придбано від трьох до п’яти подібних літальних апаратів. Наразі галузь має таку потребу».

Ніжинські лісівники ознайомили Олександра Демченка та журналістів із господарською діяльністю підприємства.

Головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко провів екскурсію лісовим розсадником Іржавського лісництва. Головна культура, яку тут вирощують – сіянці дуба.
На території контори лісництва також є розсадник.
Там вирощують понад двадцять різновидів декоративно-посадкового матеріалу. Понад 12 тисяч саджанців вже готові для реалізації. Є на території лісництва і міні-дендропарк.
Роль державних лісогосподарських підприємств важко переоцінити. Часто їм доводиться виконувати функції автодорівців.

«У 2013 році ми збудували лісову дорогу протяжністю дев’ять кілометрів, – говорить Юрій Болоховець. – Завдяки новій дорозі вдалося скоротити плече вивозу деревини на 25 кілометрів. Лісова дорога має велике соціальне значення, адже сполучає між собою два сусідніх райони – Бобровицький та Носівський».

Про роль лісових доріг сказав і Олександр Демченко.
«Попри затратність їхнього будівництва, дорога – це перш за все логістика та охорона лісу», – зауважив він.

 
Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини