Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:26:12

У міській раді представили проект капітального ремонту нижньої частини Валу

22.06.2017   08:59

20 червня, міська архітектурно-містобудівна рада розглянула проект капітального ремонту території "нижньої" частини Валу – від вул. Преображенської до Колегіуму.

Його представила молода чернігівська фірма «СІТІ-Проект», яка перемогла в тендері на ці проектні роботи.
- Технічне завдання на проектні роботи узгоджувалося з керівником заповідника «Чернігів стародавній». Ми не могли вийти за межі тих доріжок, які знаходяться на балансі Управління ЖКГ – тому що там земля державного заповідника, питання щодо якої вирішуються виключно за рішеннями Верховної Ради України. Завдання було зробити капітальний ремонт цих доріжок, додати туди освітлення, встановити у достатній кількості зручні лави, відновити фонтан, який там існує вже більше 100 років, але не працює. Також було завдання розмістити на цій території макет Валу – для того, щоб туристи могли краще уявити його в комплексі, - анонсував представлення проекту начальник міського управління ЖКГ Ярослав Куц.

Ознайомив містобудівну раду з результатом роботи проектувальників головний інженер цього проекту в компанії «СІТІ-Проект» Станіслав Мельник.

Оскільки йдеться про капітальний ремонт парку, а не про реконструкцію, передбачається збереження всіх об’єктів на цій території в існуючих звичних рамках. Додаються тільки кілька елементів, які теж будуть виконані в стилістиці «Чернігова стародавнього». Отже:

Значні впливи талих та ґрунтових вод призвели до ерозії ґрунту, канав і ямок. Значна частина зелених насаджень захаращена сміттям і дикою поросллю. Проект передбачає зняття рослинного шару ґрунту з його подальшою рекультивацією, додаванням поживних сумішей. А потім - планування території з максимальним збереженням існуючих ухилів для можливості відведення води в понижені ділянки рельєфу. Плюс посів газону та влаштування декоративних елементів озеленення.

Асфальтовані тротуари зараз знаходяться в незадовільному стані. Проектом передбачається їх демонтаж разом з основою, у зв’язку з її неоднорідністю та просіданнями, і влаштування нової основи та мощення доріжок клінкерною бруківкою. Колір – аналогічний тому, який є в доріжок на вже відремонтованій частині Валу. Для другорядних доріжок – а вони будуть там, де люди проклали стежки – буде покриття гранвідсівом світлих тонів.

Також, для можливості доступу маломобільних груп населення – передбачена площадка для паркування автотранспорту згідно вимог чинного законодавства.

У якості елементів освітлення тротуарів і доріжок прийнято два типи:
• Основні - паркові декоративні стійки зі світлодіодними світильниками з захистом від механічних пошкоджень;
• Додаткові – грунтові світлодіодні світильники, вмонтовані в пішохідну доріжку вздовж вул. Преображенської.

Велосипедна доріжка буде влаштована вздовж вулиці Преображенської  - це є в суміжному проекті – з реконструкції дорожнього покриття.А цим проектом передбаченевстановлення двох велопарковок у вигляді кола. На цих конструкціях можна буде як прикріпити велосипеди до металевих елементів каркасу, так і відпочити велосипедистам.

Проектним рішенням передбачене повторне використання наявних у міста лавочок, а саме їх чавунних бічних стінок, але з заміною дерев'яних елементів.

Поряд з ними пропонується встановити урни індивідуального виготовлення з металевим каркасом і дерев'яними елементами, з дотриманням загальної стилістики.

На крутому схилі збоку від архіву та Колегіуму, який видно з зупинки «вул. Серьожнікова», зараз є стежка – незручна, але по ній ходять досить активно. Там планується влаштування дерев’яних сходів із твердих порід деревини зі збереженням загального старовинного стилю.

Проектом передбачений демонтаж там існуючої конструкції прямокутного фонтану над вул. Преображенською, яка давно вже в неробочому стані. Замість неї на невеликому підвищенні буде розміщений рельєфний бронзовий макет «Чернігова стародавнього» в стилі ХVII століття, площею 4,5 на 6 м. Навколо нього облаштовується декоративна водойма, що нагадує рукав річки Десна. Для більшої реалістичності буде здійснено штучнутечію.

Також, за пропозицією Асана Султанова, архітектурна рада запропонувала встановити поряд із цим макетом Валу його невеличку копію, як це роблять вже в багатьох містах - аби незрячі люди теж могли ознайомитися зі старовинним Валом.

Передбачено ремонт існуючого фонтану в існуючих габаритах і формі. Пропонується додати його регульоване світлове оформлення (без використання яскравих кольорів і звукового супроводу) і облаштувати місця для відпочинку навколо фонтану з декоративними зеленими насадженнями.

За пропозицією істориків та фахівців з туризму, на доріжках кольором, за допомогою елементів мощення, будуть зроблені контури Лоєвих і Любецьких воріт, які існували у ХVIIст. Поряд на невисоких фундаментах будуть встановлені рельєфні макети цих об’єктів.

Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Юрій Соболь:
- Я з цим проектом працюю вже з зими. Всі мої зауваження врахували, зробили потрібні виправлення. Зокрема, на цій території благоустрою в минулому знаходилися дві основні історичні споруди: Любецька брама (головна брама чернігівської фортеці) і так звані Лоєві ворота, які виходили на інший шлях. На цих місцях проектом передбачені трасування (виділення на площині дороги) і макети. Це буде зручним елементом при проведенні екскурсій.

Владислав Атрошенко:
- Стан будівлі, яка 10 років стоїть ненакритою – складний, вигляд – усім нам відомий. Я розумію психологію власника – він колись вкладав значні кошти, мав якесь розуміння економіки, потім втратив це розуміння. Зараз справа знаходиться в судах. Якщо ми навіть доведемо право на свій розсуд розпоряджатися цією будівлею, то по часу це все одно буде нескоро. Тому проектним завданням було якось сховати цю недобудовану споруду.

Проектантами запропонована заміна існуючої огорожі недобудованої з боку вулиці Музейної декоративною дерев’яною спорудою каркасного типу, висотою 6 м, у вигляді стародавнього муру з декоративними виступаючими елементами у вигляді башт. Плюс у темну пору доби це буде підсвічуватися.

За словами проектанта, інший варіант – високої стіни дерев – теж розглядався. Але, за висновком КП «Зеленбуд», у насипному ґрунті того складу, який там є, влаштувати її буде надто проблематично.

Також була пропозиція накрити споруду будівельною сіткою, на яку нанести зображення, наприклад, тієї ж старовинної чернігівської фортеці. Серед мінусів такого рішення – її легко пошкодити.

Архітектурно-містобудівна рада не прийняла остаточного рішення щодо цього елементу, зазначивши, що потрібне порівняння кошторисів, властивостей матеріалів і додаткове вивчення «плюсів» і «мінусів».

Цю частину містобудівна рада рекомендувала доопрацювати також. Пропонувалося зведення на території існуючого сьогодні дитячого майданчика двоповерхового бастіону з дерев’яного брусу. Члени ради засумнівалися в доцільності саме такої споруди. Одне з застережень -  її внутрішній простір ззовні не проглядається. Батьки не знатимуть, який стан усередині й чи безпечно там, тому не будуть відпускати туди дітей.

Більшу підтримку зустріла пропозиція встановити там стандартне ігрове містечко.

Проте, міський голова дав розробникам проекту завдання подумати над цим об’єктом ще, аби запропонувати і оригінальне, і прийнятне рішення. Можливо, це буде поєднання стандартного ігрового обладнання з якимись додатковими елементами.

У підсумку, з трьома поправками – щодо стіни, дитячого майданчику та додавання макету для незрячих – міська архітектурно-містобудівна рада проект підтримала.

За словами міського голови, його втілення – справа кількох років, але при отриманні всіх погоджень розпочати роботи місто готове вже цього року.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини