Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:28:17

У Чернігові почав свою діяльність німецький проект "Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях"

18.05.2017   08:16

16 травня в Чернігівській міській раді відбулося офіційне відкриття діяльності в нашому місті німецького проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

Проект націлений на взірцеву енергетичну модернізацію лікарень, що знаходяться у підпорядкуванні міста. Його фінансує Уряд Німеччини, а виконавцем є федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Чернігівським міським головою Владиславом Атрошенком та директором проекту Грегором Брьомлінгом вчора в присутності керівників найбільших медичних закладів Чернігова і журналістів підписаний меморандум про співробітництво між Чернігівською міською радою та GIZ. Сторони обмінялися заявами про наміри та висловили надію на продуктивне співробітництво.

За словами Владислава Атрошенка, за 7 попередніх років у Чернігові на впровадження заходів з підвищення енергоефективності об’єктів комунальної сфери витрачено 55,4 млн грн. Це загальна сума, у якій враховані як кошти допомоги кількох міжнародних організацій, так і власні кошти міста. У цьому ж році майже таку саму цифру запланували на один рік і лише з міського бюджету: у 2017-му на підвищення енергоефективності бюджетних об’єктів у Чернігові передбачено 53,4 млн грн. Тобто Чернігів рухається в цьому напрямку наполегливо.

Із загальної запланованої на цей рік суми 33 млн грн – на заміну вуличних світильників на енергоощадні (LED) і решта – на заміну вікон і дверей, модернізацію системи опалення, усунення перетоків у ній, заміну водонагрівачів, регулювання роботи насосів, встановлення лічильників споживання води тощо. «Це ті напрямки, які ми плануємо покращити власними силами, і ми також надзвичайно зацікавлені в технологічній, у першу чергу проектній підтримці німецьких партнерів у рамках проекту GIZ», - сказав міський голова.

Він також запропонував німецькім фахівцям ознайомитися з результатами аналізу споживання електроенергії і витрат тепла, який у Чернігові зробили для кожного комунального закладу і в порівнянні опалювальних сезонів 2014/15 і 2016/17 років. По цих матеріалах чітко видно, що там, де вкладалися кошти в термореновацію, досягнута значна економія.

У свою чергу, Грегор Брьомлінг повідомив, що реалізацію проекту буде відбуватися в рамках українсько-німецького співробітництва у сфері енергоефективності. У ній потреба в модернізації існує практично по всій Україні, і цей проект має шанс покращити її саме у лікарнях.

Система відбору українських міст-партнерів була дворівневою, - продовжив він. – У процедурі відбору могли брати участь усі міста України, в яких є в комунальній власності мінімум 7 лікарень. Тобто по всій Україні ми мали близько 30 потенційних учасників проекту, 15 із яких дійсно подали заявки. Спочатку з них було відібрано 4 міста, з якими ми знайомилися вже особисто – і так минулого разу приїхали у Чернігів. І завдяки тому, що робиться в Чернігові для енергомодернізації вже, ваше місто було відібране для реалізації проекту. Другим нашим партнером в Україні стало м. Суми.

Основним критерієм у процесі відбору була активна діяльність у цій сфері самого міста. Важливо було також подивитися, як міські суб’єкти співпрацюють між собою і як у місті досягаються цілі з енергоефективності. Важливо, що в Чернігові вже працює система енергоменеджменту, яка дає свої результати. Проект хоче спиратися на ті досягнення, які вже існують, і підтримувати цю динаміку. Ми переконані, що завдяки активній позиції міської адміністрації та громади, а також фінансовій підтримці Німеччини досягнемо тут хороших результатів.

Що саме буде робити проект? По-перше, пропонуватиметься підвищення кваліфікації працівників як лікарень, так і міської адміністрації, аби енергозаощадження в лікарнях відбувалося в належний спосіб. Окрім того, проект передбачає навчальні поїздки й консультування на місцях.

Ми маємо в Німеччині відповідний досвід, і експертиза показує, що навіть завдяки простим заходам з оптимізації, які не потребують навіть значних інвестицій, вже може бути заощаджено мінімум 10% енергії.

Також ми хочемо створювати зразки, пілотні демонстраційні проекти у ваших лікарнях. І наступним кроком буде проведення енергоаудитів, щоб побачити потенціал і створити на цій основі рекомендації для дій.

Тобто ви отримаєте від нас технічне консультування і співфінансування. Для нас важливо створювати «маякові» проекти, щоб розроблені концепції та набутий досвід потім поширювалися як кращі практики по всій Україні. Ми побачили, що інтерес до питань енергоефективності в Україні досить великий, - сказав директор проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» Грегор Брьомлінг.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини