Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:24:48

Керівник "Сівер-центру": Ми хотіли зруйнувати стереотип, що компетентні експерти є лише в столиці

11.05.2017   10:46Агенцiя

«Чернігівська регіональна дирекція» НСТУ («Сівер-центр») віддає перевагу інформаційному мовленню та створює програми як для телевізійної, так і для радійної версії. Наразі телекомпанія готує продукт для різних вікових груп. Шукає формати для молодіжної аудиторії, планує розширювати лінійки прямоефірних інформаційно-аналітичних проектів та перезапустити програму журналістських розслідувань.

Сайт «Суспільне мовлення» продовжує аналізувати сітки мовлення регіональних філій ПАТ «НСТУ» (колишніх ОДТРК). Зокрема, вже вийшли матеріали про Херсонську, Хмельницьку, Київську, Львівську, Дніпропетровську, Закарпатську, Одеську, Луганську та Сумську філії.

Архітектура сітки мовлення

Сітка мовлення телекомпанії створена вже за класичною схемою інших філій НСТУ. Але попри це немає щоденних прямоефірних лінійок у ранковому та вечірньому блоках. Новини на каналі виходять шість разів на день.

За словами керівника «Сівер-центру» Аркадія Білібаєва, зміни в сітку мовлення вносяться переважно двічі на рік. Після входження телекомпанії в систему суспільного мовлення з’явилися нові програми, спрямовані на ширшу аудиторію. Це й кулінарні проекти, й тематичні програми для чоловічої та жіночої аудиторії тощо: «Перша реакція», «Чоловічий погляд», «Жіночий журнал», «Це смачно», «Простір творчості», «Світло надії».

Телеканал почав працювати з соцмережами і створив свій ютуб-канал.

Ранковий блок стартує з новин. Далі їх змінюють власні проекти та програми телекомпаній із інших регіонів. Пан Білібаєв запевняє, що для показу обирає найбільш резонансні з обмінних програм. Також «Сівер-центр» пропонує свій продукт для інших регіональних філій. А от інформаційно-розважальна програма «Ранок на Сівер-центрі» нині виходить лише у вихідні.

Денний блок телеканалу спрямований на дитячу та підліткову аудиторії. Цей напрям, за словами очільника телекомпанії, є одним із ключових на рівні з новинами та іншими власними програмами. Втім, дитячі програми виходять не лише в денному блоці: о 20:45 виходить «Вечірня казка», а в неділю о 22:00 проект «Телевізор». Останній розрахований на молодіжну аудиторію й має формат відеоблогу (в ній знайомства з музичними колективами, покази дизайнерів, спортивні події, мандрівки в різні країни тощо).

Окрім цього в денному блоці досі виходить музична програма на замовлення глядачів.

І нарешті вечірній блок. Він будується довкола підсумкових випусків новин (о 19:00 та 20:00) та лінійок програм суспільно-політичної й соціальної тематики «Перша реакція», «Аргумент», а разом із ними «Дачний сезон», «Сніданок туриста» й інших.

У формуванні праймових блоків «Сівер-центр», як і більшість інших філій, орієнтувався на сітку мовлення Національної суспільної телекомпанії України.

Ток-шоу з радіостудії


Інформаційне-аналітичне прямоефірне ток-шоу «Тонкий лід» наразі виходить лише раз на тиждень: у четвер о 22:00. Хоча формат ток-шоу для цієї програми досить умовний. Запис телевізійної версії проходить у радіостудії, й паралельно вона транслюється в радіоефірі.

«Ідея створення подібного інформаційно-аналітичного ток-шоу виникла наприкінці весни 2014 року, коли на сході України почала розгортатися російська військова агресія проти нашої держави. На той час у суспільстві відчувався гострий запит не просто на об’єктивні новини, а й на компетентні експертні оцінки, що могли би пролити світло на ситуацію в державі, — зазначив Аркадій Білібаєв. — Ми хотіли зруйнувати стереотип, що компетентне й цікаве експертне середовище зосереджене лише в столиці і його можна побачити тільки на загальнонаціональних телеканалах. І, здається, ми змогли досягти цієї мети».

За форматом проект — це розмова ведучого з гостем (рідше кількома гостями). У проекті взяли участь близько 50 експертів. І тепер автори мають намір залучити до участі в шоу також активних телеглядачів і фейсбук-користувачів, які ставлять запитання або телефонують у студію.

Шукають можливості розширити блок прямоефірних інформаційно-аналітичних проектів. «Остаточно будемо визначатися дещо пізніше, після того як буде затверджена програмна концепція НСТУ в цілому», — додає пан Білібаєв.

Сам проект досить змістовний, однак його формат, певно, ближчий для радіоаудиторії. Оскільки для телевізійної версії розмову з гостем можна межувати з тими ж відеосюжетами, включеннями по скайпу тощо. Урізноманітнити класичний «дискусійний» формат, зробити його динамічнішим.

Синергія телевізійних і радійних редакцій буде поглиблюватися й надалі. «Більш раціонально плануємо використовувати свої телевізійну і радійну платформи, — розказує керівник «Сівер-центру». — У нас телебачення та радіо в різних приміщеннях, тож хочемо активніше використовувати студійні приміщення для підготовки програм, які би потім транслювалися і в телевізійному, й у радіоефірі».

Нині радіожурналісти компанії працюють над розширенням інтерактивної моделі мовлення: намагаються сформувати сталу аудиторію, спілкуватися зі слухачами через соціальні мережі тощо. Можливості для розвитку радіомовлення, за словами Аркадія Білібаєва, розширилися: насамперед на території області сформована мережа FM-передавачів, а також відбулося переформатування каналів УР-1 у суспільно-політичний формат, а УР-3 — у розважально-культурологічний.

Новини

Ключовим для телеканалу є інформаційний продукт. Новини на телеканалі виходять шість разів на день. О 8:00, 12:00, 14:00, 16:00, 19:00 та 20:00. Вечірні випуски є підсумковими.

Окрім цього в неділю о 21.00 транслюється програма «Тиждень». Цей проект має досить тривалу історію, він в ефірі з 1991 року.

«Головною тенденцією роботи інформаційної служби має бути тільки її актуальність», — переконаний керівник каналу. Нині «Сівер-центр» намагається орієнтуватися на тенденції розвитку суспільного мовлення, активно використовувати платформу обміну інформаційним продуктом із центральною студією в Києві та колегами з регіонів: «Мова як про виробництво спільного продукту, так і про оперативний обмін новинами, коментарями експертів тощо».

Планує канал розвивати і проекти розслідувань. На «Сівер-центрі» виходив проект «Розвідник», однак його вихід було призупинено й тепер канал шукає можливості відновити його в новому форматі.

Пан Білібаєв вважає, що досить вдалі приклади сіток мовлення можна знайти на багатьох каналах. Із-поміж них відзначає інформаційні лінійки на 5-му каналі та залучення громадськості до співпраці на «Еспресо TV». Окрім цього, на його думку, цікаві ток-шоу виходять на каналах «1+1» та ICTV, а соціальні проекти — на СТБ.

«Звісно, варто згадати ВВС, де вдало поєднується інформаційне мовлення з культурологічним та науково-просвітницьким, до наповнення контенту залучаються регіональні студії», — додає він.

Створення уніфікованої сітки він називає досить зручним механізмом. Якщо він не заважає кожному каналу мати своє обличчя.

Як бачимо, сітка НСТУ стає основною моделлю, на яку орієнтуються регіональні філії. Особливо ті, які роблять ставку на інформаційний продукт і не мають потужного виробництва різносторонніх проектів, які популяризують культури різних — етнічних груп (як-от Закарпатська та Одеська філії).

Важливо шукати нові формати для молодіжної аудиторії, найменш мотивованої дивитися суспільне телебачення. Для цього потрібна системніша робота з новими медіа. Адже така аудиторія наразі навряд чи охоче дивитиметься СМ, однак її лояльність можна здобувати окремими проектами в соціальних мережах, на Ютубі, блогами тощо.


Наталія Данькова

http://stv.detector.media/reformuvannya/regional_movnyky/kerivnik_sivertsentru_mi_khotili_zruynuvati_stereotip_scho_kompetentni_eksperti_e_lishe_v_stolitsi/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини