Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:03:31

Друга світова війна: думки громадськості та істориків Чернігівщини

10.05.2017   10:48Агенцiя

8-9 травня чернігівці та гості міста змогли долучитися до різних заходів, які відбулися в рамках програми «Український вимір Другої світової війни». Їх організатор – громадська організація «Центр Апельсин».

Так, 8 травня, в День пам’яті та примирення у військово-історичному музеї за участю громадськості та волонтерів Корпусу Миру США відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Друга світова війна». Учасники зустрічі говорили про воєнні роки та вклад України в спільну перемогу.

Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко наголосив, що українці йшли до перемоги не тільки в лавах радянської армії. Зокрема, в роки Другої світової війни 120 тисяч осіб з них воювали в польському війську, 80 тисяч – у складі армії США, 45 тисяч – у військах Великобританії, Канади. Особливу увагу Сергій Бутко приділив «чорній піхоті». Йдеться про цивільне населення віком 16–50 років, яке  представники військово-польових військкоматів мобілізовували без урахування стану здоров’я і кидали їх у найзапекліші бої без відповідної підготовки та зброї. Тільки на Чернігівщині до таких загонів потрапило 167 тисяч осіб.

Представники Корпусу Миру США підготували інформацію про маловідомий факт розміщення трьох американських авіабаз в Україні під час Другої світової війни. Вони розташовувалися у Пирятині, Миргороді та Полтаві.

Учора, 9 травня, у День перемоги над нацизмом на Алеї Героїв Чернігова відкрилася виставка «Пам'ять міцніє зв’язком поколінь».

– Учасники Другої світової війни і подумати не могли, що їх онуки також будуть ветеранами, але вже іншої війни. Сьогодні на цій виставці я з п’ятирічною онукою. Хочу, щоб вона не була байдужою до трагічних подій 72-річної давнини і цінувала те, що зараз роблять бійці на сході країни, – поділився 55-річний чернігівець Михайло Коваленко.

На сцені в центрі міста історики та краєзнавці розповідали про Чернігівщину в роки війни та про героїзм наших земляків.

– Майже на чверть радянська армія складалася з українців. Жодна держава не мала таких людських втрат, як наша. Ми завжди повинні пам’ятати та шанувати подвиг людей, завдяки яким здобута перемога, – наголосив представник громадської організації «Центр Апельсин» Станіслав Тавлуй.

Цього ж дня всі охочі змогли придбати сувеніри, виготовлені представниками Єдиного волонтерського центру. Виручені кошти підуть на придбання ліків для військових в АТО.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.