Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:08:56

В онкодиспансері активно впроваджують "муралотерапію"

04.05.2017   07:31Агенцiя

У першотравневі дні стартували роботи зі створення муралу на одній із стін будівлі онкодиспансеру. Сергій Тонканов, автор муралу з ластівками, виявив особисте бажання відтворити задумку. Митець працює щоденно по 10−11 годин.

Перші два дні був майже між небом та землею: працював на риштуванні, на висоті 12,5 метра.

Як поділився художник, для створення композиції закупили майже 50 кг фарби і заготовили втричі більше натхнення. Виконує митець композицію в трафаретній техніці: спочатку намалював великі трафарети ластівок, потім розділив їх на менші за розміром складові, тепер залишається лише прикріпити їх до стіни і нанести фарбу.

Така технологія, як зауважує Сергій, дозволяє максимально спростити процес і не припускатися помилок. Консультується із  Борисом Дєдовим, своїм наставником, який є фундатором галереї «Пласт-Арт». Звісно ж, втомлюється. Але при цьому зазначає: фізична втома повністю компенсується естетичним задоволенням від того, як оживає стіна і народжуються ластівки. Остаточний мазок обіцяє здійснити десь за тиждень.

− Найскладнішими були верхні яруси. Я вже створював масштабні композиції, на своєму досвіді знаю, що таке риштування, але мурали такого масштабу – це нова сходинка для мене. Я дуже вдячний колегам по цеху, які телефонують, підтримують і вірять у мене, а також пропонують «креслити прямі лінії під небом», – розповідає про хід процесу Сергій Тонканов.

Суттєво додає наснаги й те, що на появу муралу на території онкологічного закладу адекватно й позитивно реагують пацієнти. З’явилася навіть категорія поціновувачів мистецтва, котрі приходять, сідають на лавочки і годинами спостерігають за рукою художника. Більш того, проявляють активність: цікавляться сюжетом, готові надати допомогу, ставлять запитання, а деякі взагалі пропонують розвивати у Чернігові муралотерапію, адже це різновид арт-терапії, що добре себе зарекомендувала як напрямок у психотерапії, який  має позитивну дію на психоемоційний стан пацієнта.

Як зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб, творче самовираження, наближення людини до мистецтва допомагає долати конфлікти, проблеми і найважчі життєві ситуації, підвищувати самооцінку і психологічно налаштовуватися на боротьбу з будь-якою хворобою. Навіть із найстрашнішою!

− Саме це і стало відправною точкою відліку при створенні муралу. І сьогодні, дивлячись на реакцію людей, на долю яких випало складне випробування, медики розуміють, що ми спільно рухаємось у вірному напрямку, – підкреслив очільник закладу.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.