В онкодиспансері відбулася журналістська ревізія. ФОТОрепортаж
Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного фінансування – це стало темою журналістської перевірки, яка відбулася в медичному закладі 11 квітня.
Місцеві «ревізори» безпосередньо відвідали харчоблок онкодиспансеру, пройшлися сховищами, завітали в їдальні стаціонарів, поспілкувалися з пацієнтами та кухарями, позаглядали в кожну з каструль та пателень, скуштували страви, що заявлені в меню, та обговорили ряд болючих питань щодо покращення забезпечення якісним та кількісним харчуванням онкохворих.
12 замість 20
Як акцентував увагу головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, на сьогодні в умовах бюджетного недофінансування медичної сфери вкрай важко відповідати нормативам харчування. Сучасний пацієнт харчується лише на 12,50 грн, тоді як згідно нормативів для онкохворих, ця сума складає 20 грн.
Цього року в обласному бюджеті передбачено майже 1,5 мільйони на харчування, що лише на 200 тисяч перевищує торішній показник. Уся сума використана.
– Відповідно, за таких цифр і цін забезпечити повноцінне харчування важко. Тому ми поставили собі завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого, – коментує лікар.
Болючим стало й питання закупівель продуктів. До впровадження тендерних процедур через ProZorro харчування було більш повноцінним: два рази на тиждень хворі отримували м’ясо та рибу, один раз на тиждень – курячі стегенця. Наразі хворі отримують м’ясо лише раз на тиждень, по два рази – рибу та курячі стегенця.
Прикро, втім додають клопоту й несумлінні постачальники, якість запропонованих продуктів котрих бажає бути значно кращою.
– У нас були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту ЖОДЕН під час наших лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію, − говорить про реалії Валерій Зуб.
Вижити онкодиспансеру допомагає спонсорська допомога: 5 тонн картоплі, яку привіз один із бізнесменів області, буряк , морква – поставки від Червоного Хреста, Ічнянський завод сухого молока забезпечив молочним концентратом…
Щоденно в онкодиспансері харчується 300 пацієнтів. Щомісяця онкодиспансер закуповує по 250 кг стегенців та риби й 65 кг яловичини.
Серед онкохворих постійно здійснюється анонімний моніторинг щодо якості страв.
Про індивідуальне харчування
Вже найближчим часом в онкодиспансері буде введено систему індивідуального харчування: тобто пацієнт з існуючого меню буде обирати собі страви до вподоби. На думку адміністрації, такий крок є наближенням до побажань пацієнта, система харчування стає максимально прозорою та значно знижується в такому випадку й відсоток харчових відходів.
Як зазначила головна медсестра онкодиспансеру Лідія Столенець, відповідний набір продуктів для кожного хворого регламентується нормативними актами. Пацієнти харчуються за дієтою, так званими «столами». Згідно з вимогами кожного відділення, складається загальне меню онкодиспансеру.
Як додає дієтсестра онкодиспансеру Валентина Іпатко, відкорегувати індивідуальні побажання пацієнтів – це цілком посильне завдання для кухарів онкодиспансеру, складніше – це приготувати страву з розрахунку на 12 грн!
Не м’ясорубкою єдині
Вагомою частиною процесу приготування якісних страв є приміщення та кухарське обладнання.
Як зазначив головний лікар Валерій Зуб, харчоблок потребує потужної реконструкції, втім це питання вже опрацьоване: нещодавно виготовлена проектно- кошторисна документація.
Після реконструкцій реанімаційного, радіаційного та поліклінічного відділень стартують ремонтні роботи в харчоблоці. За попередніми розрахунками, вартість робіт та придбання сучасного устаткування складе близько 2 млн гривень. Вкрай потрібні нові котли, витяжки, холодильники тощо.
ФОТО: М. Харді
Останні новини Чернігівщини
Ветеран поліції Чернігівщини Антон Душко виборов призові місця на мультиспортивних ветеранських змаганнях «ГАРТ» 09:36
Днями у столиці відбулися змагання, які об’єднали майже півтисячі ветеранів та ветеранок з усієї країни. Учасники змагалися в таких дисциплінах, як: баскетбол і регбі на кріслах колісних, волейбол сидячи, стрільба з лука, веслування на тренажері та плавання.
Жінки освоюють «чоловічі» професії… 09:34
Ця тенденція посилюється через війну та потребу у кваліфікованих кадрах. Електрогазозварник, верстатник деревообробних верстатів, водій навантажувача, водій вантажівки, оператор котельні - такі умовно «чоловічі професії» цьогоріч обрали для себе 30 жінок Чернігівського регіону.
10 грудня: цей день в Україні і світі 09:28
День 1386 Російська агресія - Day 1386 Russian aggression
Забезпечити право кожної дитини зростати в сімейному оточенні: у Чернігівський ОВА підписали Меморандум про взаєморозуміння 13:09
Щоб діти Чернігівщини зростали в родині та були забезпечені якісними соціальними, медичними, реабілітаційними та освітніми послугами, сьогодні в обласній військовій адміністрації уклали тристоронній Меморандум.
«Кожен зробив свою частину роботи, і це дозволило швидко стабілізувати ситуацію» — Геращенко про ліквідацію наслідків удару ворожого безпілотника 11:54
Сьогодні, 9 грудня, у Чернігівській міській раді відбулася традиційна щотижнева загальноміська нарада під головуванням заступника міського голови Віктора Геращенка. Участь у засіданні взяли керівники структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради.













