В онкодиспансері відбулася журналістська ревізія. ФОТОрепортаж
Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного фінансування – це стало темою журналістської перевірки, яка відбулася в медичному закладі 11 квітня.
Місцеві «ревізори» безпосередньо відвідали харчоблок онкодиспансеру, пройшлися сховищами, завітали в їдальні стаціонарів, поспілкувалися з пацієнтами та кухарями, позаглядали в кожну з каструль та пателень, скуштували страви, що заявлені в меню, та обговорили ряд болючих питань щодо покращення забезпечення якісним та кількісним харчуванням онкохворих.
12 замість 20
Як акцентував увагу головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, на сьогодні в умовах бюджетного недофінансування медичної сфери вкрай важко відповідати нормативам харчування. Сучасний пацієнт харчується лише на 12,50 грн, тоді як згідно нормативів для онкохворих, ця сума складає 20 грн.
Цього року в обласному бюджеті передбачено майже 1,5 мільйони на харчування, що лише на 200 тисяч перевищує торішній показник. Уся сума використана.
– Відповідно, за таких цифр і цін забезпечити повноцінне харчування важко. Тому ми поставили собі завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого, – коментує лікар.
Болючим стало й питання закупівель продуктів. До впровадження тендерних процедур через ProZorro харчування було більш повноцінним: два рази на тиждень хворі отримували м’ясо та рибу, один раз на тиждень – курячі стегенця. Наразі хворі отримують м’ясо лише раз на тиждень, по два рази – рибу та курячі стегенця.
Прикро, втім додають клопоту й несумлінні постачальники, якість запропонованих продуктів котрих бажає бути значно кращою.
– У нас були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту ЖОДЕН під час наших лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію, − говорить про реалії Валерій Зуб.
Вижити онкодиспансеру допомагає спонсорська допомога: 5 тонн картоплі, яку привіз один із бізнесменів області, буряк , морква – поставки від Червоного Хреста, Ічнянський завод сухого молока забезпечив молочним концентратом…
Щоденно в онкодиспансері харчується 300 пацієнтів. Щомісяця онкодиспансер закуповує по 250 кг стегенців та риби й 65 кг яловичини.
Серед онкохворих постійно здійснюється анонімний моніторинг щодо якості страв.
Про індивідуальне харчування
Вже найближчим часом в онкодиспансері буде введено систему індивідуального харчування: тобто пацієнт з існуючого меню буде обирати собі страви до вподоби. На думку адміністрації, такий крок є наближенням до побажань пацієнта, система харчування стає максимально прозорою та значно знижується в такому випадку й відсоток харчових відходів.
Як зазначила головна медсестра онкодиспансеру Лідія Столенець, відповідний набір продуктів для кожного хворого регламентується нормативними актами. Пацієнти харчуються за дієтою, так званими «столами». Згідно з вимогами кожного відділення, складається загальне меню онкодиспансеру.
Як додає дієтсестра онкодиспансеру Валентина Іпатко, відкорегувати індивідуальні побажання пацієнтів – це цілком посильне завдання для кухарів онкодиспансеру, складніше – це приготувати страву з розрахунку на 12 грн!
Не м’ясорубкою єдині
Вагомою частиною процесу приготування якісних страв є приміщення та кухарське обладнання.
Як зазначив головний лікар Валерій Зуб, харчоблок потребує потужної реконструкції, втім це питання вже опрацьоване: нещодавно виготовлена проектно- кошторисна документація.
Після реконструкцій реанімаційного, радіаційного та поліклінічного відділень стартують ремонтні роботи в харчоблоці. За попередніми розрахунками, вартість робіт та придбання сучасного устаткування складе близько 2 млн гривень. Вкрай потрібні нові котли, витяжки, холодильники тощо.
ФОТО: М. Харді
Останні новини Чернігівщини

У Чернігові стартує безкоштовний курс із правил дорожнього руху — готуватимуть до іспиту і не тільки 17:24
У Чернігові відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху. Заняття допоможуть не лише тим, хто готується складати іспит у сервісному центрі МВС, а й досвідченим водіям, які хочуть освіжити знання і бути в курсі останніх змін у ПДР. Навчання триває місяць.
Відбулось обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету Деснянської селищної територіальної громади 17:16
Сьогодні в Управлінні Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області проведено робочу зустріч за участю начальника управління Олександра Кондрашова та голови Деснянської селищної ради Юрія Осташевського, в ході якої обговорено результати державного фінансового аудиту бюджету Деснянської селищної територіальної громади за період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

Шанс стати конкурентоспроможними на ринку праці для учасників бойових дій та людей з інвалідністю внаслідок війни 17:14
Державна служба зайнятості в рамках експериментального проєкту забезпечує безоплатне професійне навчання для учасників бойових дій та людей з інвалідністю, які постраждали через війну.

Доєднуйтеся 19 червня до кампанії на підтримку постраждалих від сексуального насильства в умовах війни 14:10
Сьогодні, 19 червня, стартує інформаційна кампанія до Міжнародного дня протидії сексуальному насильству під час конфлікту. Кампанія ініційована в межах головування України в Глобальному Альянсі із попередження сексуального насильства під час війни (далі - СНПК).
Осередок безпеки: у Мринській громаді на Чернігівщині запрацювала поліцейська станція 11:59
У Мринській громаді Ніжинського району розпочала роботу нова поліцейська станція. Відтепер у громаді підтримує правопорядок та дбає про безпеку населення поліцейський офіцер громади Олександр Коровкевич, який надає поліцейські послуги для понад 4000 місцевих мешканців.