Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:49:08

Центр реабілітаційних послуг у Чернігові відкриває віконце у світ людям з особливими потребами

24.03.2017   13:31

Понад 30 людей з обмеженими можливостями віком від 7 до 70 років вже четвертий місяць мають можливість на постійній основі відвідувати Центр реабілітаційних послуг, що діє в Чернігові на базі обласної благодійної організації «Аратта» в рамках проекту «Повноцінне життя!» (за підтримки ЄС).

Тут вони знаходять друзів, долають бар’єри у спілкуванні, розкривають творчі здібності та таланти, розвивають навички самообслуговування та активно інтегруються в наше суспільство. Перші місяці роботи Центру реабілітаційних послуг доводять – він дуже потрібний людям з вадами та їхнім рідним!

- За інформацією управління праці та соціального захисту населення, в нашому обласному центрі проживають майже 24 тисячі людей з особливими потребами (близько 750 з них - внутрішньо переміщені особи), - розповідає голова ЧОБО «Аратта» Вікторія Філатова. - В бюджеті міста бракує коштів для надання повноцінних соціальних послуг людям з вадами, для їхньої соціалізації та реабілітації, що приводить до ізоляції таких людей у суспільстві, обмежує їхні права на освіту, культурний розвиток, змістовне дозвілля. Вони не мають можливостей для спілкування, інтеграції, їм складно реалізовувати свої здібності та таланти.
-   
Саме тому проект «Повноцінне життя!» для таких людей дуже важливий. Його мета – створити умови для інтегрування людей з особливими потребами у суспільство шляхом надання широкого спектру соціально-реабілітаційних послуг. Зокрема, на базі «Аратти» за адресою вул. Станіславського, 40, оснащено кімнату для проведення адаптивної фізичної реабілітації, дихальної гімнастики, закуплено деякі тренажери, з клієнтами центру працює лікар-реабілітолог. До роботи Центру залучено психолога, соціального працівника та соціального робітника (режисера театру «Дивосад»), проводяться індивідуальні та групові консультації, тренінги, заняття з арт-терапії. Адже досвід розвинутих країн показує, що кошти, інвестовані в соціалізацію людей-інвалідів, в чотирикратному розмірі повертаються суспільству.

У Центрі в рамках груп денного перебування людей з особливими потребами проводяться: навчання та закріплення навичок самообслуговування, це, зокрема, приготування їжі, сервірування столу, догляд за кімнатними рослинами, прибирання приміщення, трудотерапія (вже зовсім скоро клієнти проекту почнуть розбивати мальовничі клумби біля офісу «Аратти»), творчі заняття, ігри та святково-розважальні заходи (приміром, святкування дня народження, християнських і державних свят).                                        
Враженнями про діяльність Центру реабілітаційних послуг ділиться один з клієнтів – інвалід 1 групи Олександр Матросов: «Я сюда прихожу с большим удовольствием, мне очень нравится заниматься физкультурой, делать поделки, они будут выставлены на ярмарке, все работы очень интересные и красивые. Мне очень нравится общаться с такими же людьми, как и я. Здесь я познакомился с большим количеством новых друзей, это очень хорошо. И мы занимаемся тем, чем я раньше никогда не занимался – например, не делал поделки своими руками».

«Меня зовут Скепская Наталия, я инвалид первой группы, - знайомимося з дівчиною, котра сидить на інвалідному візку. - Мне нравится отношение, когда сюда приезжаешь, не смотрят, какие у тебя недостатки, наоборот, ищут твои достоинства, что ты можешь делать, и так получается, что каждый из нас благодаря этому может внести свой вклад». До речі, Наталя – одна з актрис театру реабілітації «Дивосад», бере участь у новій виставі «Про Федота-стрільця» (прем’єра відбулася 19 березня). А ще дівчина чудово вишиває хрестиком і бісером, у її творчому доробку є декілька вишити бісером ікон, готових до продажу. Так Наталя збирає кошти на лікування. Центр реабілітаційних послуг вона відвідує зі своїм чоловіком Ігорем (у хлопця теж 1 група інвалідності).

Наступна співрозмовниця – мати однієї із «зірок» театру «Дивосад» Петра Комзела (у юнака синдром Дауна). «Благодаря театру мой Петя раскрылся, стал более общительным, это стало заметно особенно сейчас, когда он начал посещать дневную группу в проекте «Повноцінне життя!» - поділилися враженнями пані Алла. - Тут коллектив хороший, все его любят, и он отвечает любовью тоже, потому что солнечные детки все такие. Естественно, всем им не хватает общения. Все наши артисты «Дивосада» очень хотят сюда приходить, им это интересно, это уже наша семья. Я всегда говорю, что даже для меня – здорового человека – это уже семья, без которой я просто жить не могу! Большое спасибо всем, кто придумал этот проект, наш «Дивосад», и всем тем, кто нам помогает!»
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини