Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:56:30

Громадськості до всього небайдуже

22.03.2017   10:27Агенцiя

Минулорічну частину «Плану заходів щодо реалізації в області Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні у 2016—2017 роках» виконано.

Про це на черговому засіданні Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при Чернігівській облдержадміністрації повідомив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван.

Додатково Департамент запропонував міським та районним радам та адміністраціям розробити відповідні місцеві програми сприяння розвитку громадянського суспільства з фінансуванням з районних та міських бюджетів. Планується розпочати роботу з новоствореними об’єднаними територіальними громадами, щоб спонукати їх до співпраці з інституціями громадянського суспільства.

Принагідно Андрій Подорван повідомив, що вже розпочато проведення конкурсу проектів для інститутів громадянського суспільства на 2018 рік. Конкурсні пропозиції приймаються з 20 березня до 21 квітня 2017 включно. Їх можуть подавати інститути громадянського суспільства, зареєстровані в установленому порядку не пізніше, ніж за два роки до оголошення конкурсу.

На реалізацію конкурсних проектів наступного року передбачено 350 тисяч гривень. Остаточно ж загальний фонд конкурсу визначиться після затвердження обласного бюджету на 2018 рік. Граничний обсяг фінансування за рахунок бюджетних коштів однієї програми (проекту, заходу) — 25 тисяч гривень. Цьогоріч таке фінансування одержали сім громадських організацій.

— Будьте максимально активними, — звернулася до представників громадськості заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова. Вона запевнила, що в ОДА завжди готові підтримати громадську ініціативу, якщо вона принесе користь суспільству.

На засіданні заслухали також інформацію заступника директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Павла Веселова про промоцію туристичного потенціалу Чернігівщини, яка має всі передумови для ефективного розвитку цього напряму. Серед анонсованих новацій — єдиний туристичний сайт області, який відповідатиме всім запитам мандрівників, обласний туристичний інформаційний центр та створення логотипу та гасла області. Брендування Чернігівщини відбуватиметься на конкурсній основі. Умови й вимоги конкурсу розробляються. Наталія Романова наголосила на важливості цієї роботи.

— Бренд повинен активізувати бажання туриста побувати в регіоні. Тому має відбутися великий конкурс з широким обговоренням в суспільстві, щоб результат виправдав наші сподівання, — зазначила заступник голови ОДА. Вона поінформувала також, що Чернігівщина входить до Ради туристичних регіонів, де відбувається обмін досвідом діяльності у цій галузі. Одне з літніх засідань Ради має відбутися влітку цього року на Чернігівщині.

Ще один захід, покликаний підвищити рівень туристичної привабливості Чернігівщини — ліцензування готелів. Адже, як зазначила Наталія Романова, щоб запропонувати туристичний продукт, мусимо засвідчити його якість.

Директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін, інформуючи про активізацію в області роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю, повідомив, що на сьогодні в області обліковується 82,6 тисячі осіб з інвалідністю, 4,2 тисячі з них — діти. Олег Русін розповів про значний обсяг роботи та фінансування, спрямовані на підтримку людей з інвалідністю.

Проте цього замало для повної інтеграції осіб з особливими фізичними потребами в суспільство. Так, члени Координаційної ради висловили невдоволення вкрай недостатньою кількістю пандусів та пристосованого транспорту, що ускладнює, а часом і унеможливлює, пересування людей в інвалідних візках вулицями міст області. Тому було вирішено вже на наступному засіданні заслухати інформацію комітету доступності стосовно даної проблеми.

Не оминули члени Координаційної ради своєю увагою і діяльність закладів фізичної культури та спорту в області. За інформацією провідного спеціаліста відділу спортивної та фізкультурно-масової роботи управління з питань фізичної культури та спорту Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Сергія Анісовця, до мережі спортивних закладів області входять 48 спортивних шкіл, 2 школи вищої спортивної майстерності, 3 центри «Спорт для всіх», центр інвалідного спорту «Інваспорт», бази з олімпійської підготовки з біатлону та важкої атлетики, державний центр олімпійської підготовки з біатлону.

Крім того, на Чернігівщині діють 120 спортклубів, 69 громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування. В області розвивається 82 види спорту, у тому числі 28 олімпійських. Майже 16% від загального числа дітей шкільного віку в області систематично займаються спортом.

Попри те, що фінансування спортивних установ і заходів минулого року зросло у порівнянні з попередніми роками, цього недостатньо для належного забезпечення спортивних шкіл інвентарем та фінансування участі юних спортсменів у змаганнях. Значну частину цих витрат беруть на себе їх батьки та меценати.

Консолідація усіх зусиль і можливостей вивела деякі спортивні школи області до числа кращих в Україні. Мова про Чернігівську СДЮШОР з лижного спорту, ічнянську та чернігівську ДЮСШ «Колос», ДЮСШ «Атлет», СДЮШОР з футболу «Юність».

Учасники засідання взяли до відома надану їм інформацію та запропонували питання для обговорення наступного разу. Перелік питань поки не визначений остаточно, тож представники громадських організацій можуть висловлювати свої пропозиції до порядку денного наступного засідання Координаційної ради.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини