Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:38:02

В області реалізовуються громадські ініціативи. Спільний проект ЄС та ПРООН на Чернігівщині

14.03.2017   10:23Агенцiя

Завдяки об’єднаним зусиллям мешканців сіл, місцевої, районної та обласної влади на Чернігівщині успішно реалізовуються проекти по створенню та розвитку ОСББ, збереженню енергоефективності, відновленню дитячих садків, шкіл, медичних пунктів та вдосконаленню місцевого врядування.

Дані ініціативи фінансуються Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН в Україні у рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ фаза».

Мета – поліпшити умови життя населення, якість і доступність послуг, сприяти розширенню впливу місцевих об’єднань шляхом впровадження та підтримки місцевих громадських ініціатив.

Спеціальне пілотування проекту здійснюється у сільській місцевості. Воно спрямоване на співробітництво та об’єднання сільських громад. Участь в реалізації мікропроектів за цим напрямком взяли Семенівський, Варвинський, Прилуцький та Борзнянський райони. Всі проекти завершені, загальна вартість – понад 5 тисяч гривень.

Фінансування ініціатив населення здійснюється виключно через громадські організації. Так, у Прилуцькому районі громадською організацією «Спілка членів громади смт Мала Дівиця» вже реалізовано мікропроект впровадження енергозберігаючих заходів у місцевій загальноосвітній школі.

На сьогодні цей заклад відвідує 213 учнів з п’яти сільських громад. Для надійного збереження тепла у триповерховій будівлі школи замінено 133 вікна та 14 дверей. Загальна вартість реконструкції — майже 1,5 мільйона гривень, з яких п’ять відсотків зібрали жителі відповідних сіл.

– Тепер діти отримують знання комфортно, а колектив працює у кращих умовах. Коштів вистачило і на заміну вікон та дверей, і на приведення до належного стану учбових кабінетів. Зараз до нас приїздять з інших громад, щоб подивитися на досягнення та перейняти досвід, – зазначила директор Малодівицької школи Людмила Синенко.

З травня 2015 року у містах Ніжин та Прилуки, які стали переможцями конкурсного відбору, реалізуються проекти з розвитку міст, зокрема: створення нових та підтримка існуючих ОСББ, підвищення енергоефективності житлових будинків, удосконалення механізмів інноваційного управління у містах.

Зокрема, жителі об’єднань багатоквартирних будинків «Діамант 19», «Дельта» (місто Прилуки), «Синяківське», «Ніжинець», «Едем» (місто Ніжин) та інших взяли на себе відповідальність за власний розвиток і добробут та не шкодують про це.

– Громади мають вносити лише 5% від загальної вартості проекту, ми зібрали майже 23%. І вже цієї зими капітальний ремонт фасаду нашої 9-ти поверхівки з улаштуванням теплоізоляції допоміг відчути значну економію, – розповіла заступник голови ОСББ «Діамант 19» Галина Підгорна.

Крім того, кожен проект має свої особливості. В одних будинках відремонтували фасад, в інших, наприклад ОСББ «Ніжинець», замінили інженерні мережі у підвалі, здійснили капітальний ремонт під'їздів із заходами енергозбереження.

У кожному під’їзді – унікальний дизайн, картини на стінах, фотошпалери. У підвалі – спортивна зала для молоді, кімната для зборів членів об’єднання, в планах – бібліотека. У дворі прибрано, пофарбовано, встановлені дитячі майданчики.

Збираючи відповідний відсоток від вартості реконструкції, мешканці будинків вносили певну суму залежно від кількості квартир та їх площі, внески коливались  від 500 гривень до 5 тисяч.

– Ми щасливі, що прийняли участь в проекті, адже він згуртував нас та змусив цінувати і берегти своє, – поділилася враженнями жителька ОСББ «Ніжинець» Віра Данильчук.

У жовтні – листопаді 2016 року партнерами проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ фаза» стали ще чотири громадські організації з Прилук та Ніжина. Ними впроваджуються ініціативи в напрямку «розумного міста», а саме: інноваційне врядування, мобільні додатки для отримання туристичних та медичних послуг, відкритий бюджет міста Ніжин, встановлення системи електронного голосування «Розумна рада» у сесійній залі Прилуцької міської ради та інші. Загальна вартість проектів по Чернігівській області, які знаходяться на стадії завершення, становить близько 23 мільйонів гривень.


Довідково:

Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» працює в усіх областях України з 2008 року, в тому числі й на Чернігівщині, охопивши одразу вісім районів.

Друга фаза розпочалась в липні 2011 року у шести районах області. Протягом цього часу майже 50 тисяч чоловік покращили умови свого життя завдяки відновленню дитячих садків та шкіл (43), медичних пунктів (13), покращення доступу до якісної питної води (8),  енергозберігаючого вуличного освітлення (11).

Третя – впроваджується протягом 2014—2017 років із загальним бюджетом 23,8 мільйонів євро, наданих Європейським Союзом (23 мільйони євро) та ПРООН (800 тисяч євро).

Всім охочим взяти участь у проекті надається необхідна методична допомога, проводяться тренінги, семінари та здійснюється необхідний супровід під час реалізації проекту.


 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини