Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:21:46

Чернігівська жінка одна з найстарших в Україні

07.03.2017   08:31Агенцiя

Жінки складають більшість населення області (55%, або 566 тис.).

Чернігівська жінка одна з найстарших в Україні. Їй у середньому 46 років. Проживає вона переважно в міських поселеннях (64%). Городянка молодша за сільську жительку на 6 років (44 роки проти 50).
   
Середній вік вступу до шлюбу сучасної жінки – 30 років. Одружується вона  переважно з чоловіком старшим за себе. Першу дитину найчастіше народжує у віці 20–24 роки. Проте, в останні роки все більше жінок прагнуть стати мамами в більш дорослішому віці (13% породіль у 2016р. були у віці старше 35 років). Кожну п`яту дитину в місті та кожну третю в сільський місцевості народжують жінки поза шлюбом.

Найбільш активною на ринку праці жінка є у віці 40–49 років. Традиційно вона надає перевагу зайнятості в охороні здоров`я та наданні соціальної допомоги, освіті, тимчасовому розміщуванні й організації харчування, сфері мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, фінансовій та страховій діяльності.

За виконану роботу жінка отримує винагороду, яка в середньому нижче на чверть за винагороду чоловіків (у 2016 році – 3508 грн проти 4647 грн).  Адже «жіночі» професії поступаються в оплаті праці «чоловічим».

Жінка частіше прагне до підвищення свого освітнього рівня. На початок 2016/17 навчального року студентки становили дві третини всіх студентів

у технікумах, коледжах та училищах області та дещо більше половини – в університетах та академіях. Кожен другий аспірант – жінка, троє з чотирьох докторантів – також жінки.

Представниці слабкої статі в області, як і в Україні, витриваліші за чоловіків та живуть довше. На Чернігівщині середня очікувана тривалість життя при народженні жінки на 12 років більше, ніж чоловіка, та становить
76 років.


Головне управління статистики у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION