Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:05:22

Поліція закликає громадян до пильності через активізацію шахраїв

02.03.2017   11:55Агенцiя

Правоохоронці щодня реєструють нові випадки шахрайств, що стали можливими через довірливість потерпілих. Правоохоронці звертають увагу громадян на класичні схеми обману, які дотепер успішно використовують пройдисвіти.

Шахраї діють як старими способами, проводячи так звані грошові реформи та знімаючи «порчу», так і використовуючи сучасні технології. Останнім часом довірливі подоляни найбільше потерпають під час різноманітних операцій із банківськими картками. Купуючи чи продаючи щось через інтернет, розголошують свої особисті дані, в результаті чого втрачають усі гроші з рахунку.

Користуються необізнаністю людей і псевдобанкіри або так звані працівники служби безпеки банку, котрі вигадують різні легенди, щоб довідатись дані власника картки та зняти гроші. Громадяни перераховують величезні суми невідомо кому, отримавши СМС-повідомлення про виграш автомобіля або дзвінок про те, що родич перебуває в поліції або лікарні.

Поліція нагадує найбільш популярні в злочинному середовищі види шахрайств, які дотепер приносять зловмисникам легкі гроші.
Хтось телефонує, що родича затримала поліція, або він в лікарні? Терміново вимагають гроші по телефону? Не піддавайся на обман, телефонуй 102!

По допомогу до поліції звернулася жителька Чернігова. Жінка стала жертвою зловмисників, які під виглядом надання допомоги її сину, що нібито потребує операції після автопригоди, видурили у пенсіонерки 2000 доларів США. Гроші заявниця віддала невідомому біля свого будинку.

Щоб не стати жертвою телефонних шахраїв, поліція радить громадянам не впадати в паніку й не поспішати виконувати умови аферистів. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження «затриманого» або «постраждалого» родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.
Розраховуйся за товар, придбаний в інтернеті, тільки після його отримання! Ні в якому разі не перераховуй завдаток, це обман!
До поліції надійшла заява жителя обласного центру, який планував купити на Інтернет-сайті безкоштовних оголошень автомобіль "Renault Trafic". Зловживаючи довірою, псевдо продавець переконав чоловіка зробити передоплату й переказати на вказаний рахунок 2900 доларів США та 6500 гривень. Після цього продавець перестав виходити на зв'язок, а покупець так і не отримав свої автомобіль.
Щоб убезпечити себе від Інтернет-шахраїв поліція радить користуватися тільки перевіреними Інтернет-магазинами і використовувати виключно післяплату, тобто, отримали товар – заплатили гроші й ніяких передоплат чи задатків.

Питають по телефону термін дії картки, код безпеки на зворотному боці картки, банківські паролі з СМС? Не повідомляйте, це шахраї!
На Прилуччині селянці подзвонив чоловік, який представився працівником «Ощадбанку». Мотивуючи необхідністю проведення операцій із захисту рахунку, зловмисник дізнався реквізити банківської картки, після чого заволодів 16000грн заявниці.
Банківські шахраї видають себе за співробітників фінансових установ і під різними приводами намагаються дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Як тільки це йому вдається – з картки одразу ж зникають всі кошти.

Не діліться ні з ким конфіденційною інформацією в телефонному режимі. Всі фінансові питання вирішуйте виключно у банківській установі.
 


Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини