Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:18:21

Спеціальна робоча група прогнозуватиме попит на ринку праці області

18.01.2017   12:44Агенцiя

Роботодавці Чернігівщини гостро потребують кваліфікованих робітничих кадрів, яких вкрай бракує на ринку праці, їм не потрібні випускники професійно-технічних навчальних закладів з низькими розрядами та вишів з «модними» дипломами.

Як адаптувати обсяги та якість підготовки кваліфікованих кадрів до потреб роботодавців та підвищити ефективність профорієнтаційної роботи з молоддю та безробітними громадянами – вивчатиме тимчасова робоча група з організації прогнозування попиту на ринку праці та удосконалення напрямів профорієнтаційної роботи в області.

16 січня в облдержадміністрації під головуванням заступника голови – керівника апарату ОДА Наталії Романової відбулося її перше засідання. Участь у заході взяв заступник директора ОЦЗ Максим Торжевський.

Серед учасників також - представники Департаментів облдержадміністрації, профспілок, організацій роботодавців та науковці. Захід був присвячений обговоренню організаційних питань діяльності робочої групи, визначенню функцій її членів та затвердженню порядку прогнозування попиту на ринку праці, проект якого запропонований обласним центром зайнятості.

Про необхідність прогнозування ринку праці задля подолання дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили говорили у своїх виступах Наталія Романова та Максим Торжевський. Сучасні абітурієнти при виборі професії майже не замислюються про майбутнє працевлаштування та орієнтуються на застарілі поняття про престижність професій. Це забезпечує стабільні обсяги підготовки менеджерів, банкірів, юристів та економістів, попит на яких останні 10 років постійно зменшується, а кількість таких спеціалістів серед безробітних збільшується.
Потреба у робочій силі зареєстрованого ринку праці свідчить про дефіцит представників робітничих професій.

Серед 27 тисяч вакансій, які подані роботодавцями до центрів зайнятості області у 2016 році, 57% робочих місць пропонуються для кваліфікованих «працівників з інструментом». Ще 16% - для робітників, які не потребують спеціальної підготовки. І тільки чверть - для службовців з вищою освітою. Така пропорція попиту на ринку праці області майже не змінюється з початку поточного десятиріччя.

За останній рік до центрів зайнятості області звернулось близько 500 випускників вищих та 100 випускників професійно-технічних навчальних закладів, які офіційно не працювали після їх закінчення. Чимало молодих людей, котрі отримали професію або спеціальність в області, виїхали до Києва або за кордон. Водночас роботодавці Чернігівщини вже давно відчувають гостру потребу в молодих кадрах. Це свідчить про системні вади профорієнтаційної роботи та недостатню взаємодію навчальних закладів та роботодавців.

Тому за час діяльності робочої групи планується вивчити перспективи економічного розвитку Чернігівщини та аграрного сектору, зокрема прогнозні показники виробництва продукції (надання послуг) та створення нових робочих місць, обсяги підготовки навчальними закладами області кваліфікованих фахівців і робітничих кадрів у розрізі професій, а також провести опитування роботодавців щодо потреби в кадрах. З урахуванням отриманої інформації та власних даних обласний центр зайнятості зробить аналіз прогнозних показників попиту на ринку праці.

Під час засідання члени робочої групи обговорили та затвердили проект Порядку організації прогнозування попиту на ринку праці та визначення шляхів удосконалення профорієнтаційної роботи, підготовлений обласним центром зайнятості, та домовилися доопрацювати його з внесенням до 30 січня конкретних пропозицій.


Валентина Федусь, відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи ОЦЗ

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.