Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:27:23

На Чернігівщині дефіцит лікарів-анастезіологів

16.01.2017   08:35Агенцiя

У Чернігівській області гостра потреба в лікарях-анастезіологах, гінекологах і педіатрах. Для спеціалістів цих напрямків у лікарнях є чимало вакансій, от тільки охочих їх зайняти немає.

У всьому світі вважається, що за пацієнта в операційній відповідає не хірург, а анестезіолог. Звичайно, хірург відповідає за свою роботу, але за життя, за життєдіяльність організму в цілому відповідає анестезіолог. Тому цей лікар ціниться у всьому світі.

На Чернігівщині таких спеціалістів не вистачає майже у всіх медичних закладах. У більшості районних лікарень працює по одному анестезіологу, а у Варві, Мені та Куликівці їх узагалі немає. І щоб зробити операційне втручання в цих районних центрах, викликають лікаря з іншого району, або везуть пацієнта до іншої лікарні, а це затрачений час, який іноді буває ціною в життя людини.

«Сьогодні дуже мало лікарів вузької спеціальності, бо останнім часом усі почали вчитися на сімейних лікарів, – пояснює заступник начальника управління охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Пулін. – Лікар-анастезіолог – спеціальність доволі тяжка і надважлива. Та, на жаль, в області гостро стоїть проблема з наповненістю районних лікарень цими спеціалістами. В більшості працює по одному лікарю, а в трьох районах їх узагалі немає. Та така ситуація не тільки з лікарями цього профілю, не вистачає на Чернігівщині й педіатрів, травматологів та гінекологів. Взагалі укомплектованість лікарень лікарями по області становить 73%, а по районах і того менше – 63%. І більшість тих лікарів – пенсійного віку. Молодь приходить, але відпрацювавши свої три роки, всіма правдами і неправдами намагаються переїхати до великих міст. І їх можна зрозуміти. Адже хочеться працювати на сучасному обладнанні, хочеться отримувати гідну зарплатню, ну і, звичайно, чималу роль грає забезпечення житлом. Тож зараз вихід із даної ситуації один – створення госпітальних округів інтенсивного лікування. Нехай це буде 7-8 лікарень в області, замість 22. Та вони будуть повністю укомплектовані спеціалістами і сучасним обладнанням. Там людина зможе отримати повний спектр якісного медичного обслуговування. І якщо трапиться якась біда, то не потрібно буде чекати на приїзд анестезіолога з іншого району».


http://zemlyaivolya.net/news/na_chernigivshchini_defitsit_likariv_anasteziologiv.html

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини