Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:07:57

Як фракції Чернігівської міської ради підтримують впровадження Етичного кодексу

27.12.2016   15:46Агенцiя

Проект Етичного кодексу для депутатів та міського голови буде розглянутий Чернігівською міською радою 29 грудня під час пленарного засідання.

Відповідний проект рішення був ініційований низкою громадських організацій та підтриманий Чернігівським міський головою Владиславом Атрошенком. За дорученням міського голови протягом кількох місяців громадські активісти разом з юридичним відділом міської ради розробляли проект Етичного кодексу. До участі в напрацюванні проекту також запрошувалися представники всіх депутатських фракцій міської ради.

Ідея закладена в проекті Етичного  кодексу  досить проста – ухвалити документ, який би закріплював морально – етичні та антикорупційні стандарти поведінки депутатів  та міського голови Чернігова,  виходячи з чинного законодавства та загальних суспільних норм. Також, пропонується надати існуючій постійній регламентній  комісії ради повноваження розглядати питання порушення депутатами етичних норм та принципів. Проект Етичного Кодексу був  розроблений у  відповідності  до ЗУ “Про місцеве самоврядування”, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, ЗУ “Про запобігання корупції”, а також методичних рекомендацій НАЗК.

Дивно, але  не всі депутати Чернігівської міської ради схвально зустріли ідею впровадження Етичного кодексу. Це виявив  попередній розгляд проекту рішення депутатськими постійними  комісіями – половина комісій підтримала проект рішення, інша частина вирішила визначатися під час пленарного засідання, після консультацій у  фракціях.
Так,  якщо депутати з фракцій ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч» та «Демальянсу» одноголосно підтримують запропоноване рішення, то представники фракцій «Блок Петра Порошенка», «Нашого краю», «Радикальної партії» та «Опозиційного блоку» різняться в своїх позиціях. Сподіваємось, що внутрішня дискусія  в цих фракціях закінчиться   на користь підвищення відкритості та довіри до  діяльності міської ради Чернігова і депутати згаданих фракцій під час пленарного засідання підтримають впровадження Етичного кодексу.

Додамо, що подібні кодекси (норми, стандарти) діють у багатьох країнах світу, допомагаючи суспільству контролювати дії обранців та посадовців, підвищуючи прозорість та довіру до місцевої влади, зменшуючи корупційні ризики та посилюючи персональну відповідальність представників самоврядування.

В Україні на центральному рівні  поки що не існує жодного документу, який би визначав поведінкові норми виборних посадовців. Хоча, саме від дій вчинків, манер депутата/мера залежить їх подальша діяльність на посаді.

Водночас таку практику запроваджують місцеві ради. Так, з 2015 року подібний Етичний кодекс був ухвалений Київською міською радою, а нещодавно Менська міська рада на Чернігівщині також проголосувала за цей проект.

Кампанія з  імплементації Етичних кодексів та створення Етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос” у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади. Наразі кампанія охоплює 16 органів місцевої влади, серед яких 4 в Чернігівській області.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини