Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:45:15

Реанімобіль – обласній дитячій лікарні. ВІДЕО

19.12.2016   14:16Агенцiя

Маленька палата інтенсивної терапії, яка допомагає лікарям рятувати життя немовлят з надмалою вагою. Новий сучасний реанімобіль — подарунок до Дня Святого Миколая отримали співробітники і пацієнти обласної дитячої лікарні.

В Чернігові це перший реанімобіль такого класу. На його придбання з обласного бюджету було виділено близько 4 мільйонів гривень.

Новонароджені з вагою у 500 грамів і трохи більше потребують особливого догляду і часто у центральних районних лікарнях надати відповідну медичну допомогу просто не мають змоги. Проблема транспортування недоношених немовлят на Чернігівщині вирішена. Автопарк обласної дитячої лікарні поповнено сучасним реанімобілем, аналога якому досі в області не було. Олександр Карета, головний лікар обласної дитячої лікарні: «Транспортують до нас дітей від 500 грамів і більшою вагою. Цей реанімобіль буде пристосований для транспортування саме новонароджених: для дітей більш старшого віку у нас є інші автомобілі, які ми утримуємо в належному стані і в любу хвилину можемо надавати допомогу дітям області».

Гроші на придбання спецавтомобілю були виділені з обласного бюджету. Майже 4 мільйони гривень — більша частка з цих коштів пішла на спеціалізоване медичне обладнання. Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації: «Наявні балони кисневі. Стоїть воно на пневмостолі — це одна з найдорожчих опцій. Під час руху вона відіб’є всі нерівності. Укомплектована монітором для відслідковування стану дитинки. Є підігрів, свій мікроклімат. Також і в салоні свій мікроклімат. Загальна кількість дітей, яких ми транспортуємо за рік, — десь 120-130 дітей. Окрім того ми ще транспортуємо наших дітей і до Києва до профільних лікувальних закладів».

Недоношених немовлят до Чернігівської обласної лікарні привозять з різних регіонів області. Окрема проблема — місто Прилуки, кажуть анестезіологи. Тепер шлях до Чернігова і з найвіддаленіших районів стане в рази легшим. Михайло Клим, завідуючий відділенням анестезіології обласної дитячої лікарні: «Можливість проведення інфузійної підтримки, дихальної підтримки. Слідкувати за температурою, за основними показниками, то єсть є поліфункціональний монітор. Дай Бог, щоб ця машинка служила нам доброю і вірною службою і головне, щоб було менше таких пацієнтів у нас. Щоб вони всі народжувались доношені, красиві, рожеві. Щоб поповнювалось українське населення». Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «З нашою демографією нам дійсно важливо боротися за кожну дитинку. Дай Бог, щоб рівень виживання з наявністю такого автомобіля таких діточок у нас покращився».

В будь-який час реанімобіль готовий виїхати і надати медичну допомогу. Проте в День Святого Миколая, приймаючи такий дарунок, лікарі думають про одне — аби менше було виїздів. Валерій Куліч: «В День Св. Миколая вітаємо обласну дитячу лікарню з таким чудовим оновленням матеріально-технічної бази. Нам по області потрібно як мінімум 56 автомобілів швидкої допомоги для того, щоб повністю забезпечити всю область. Тому перш за все ми забезпечили обласну дитячу лікарню, а на наступний рік плануємо оновлення і в обласній лікарні, і в інших медичних закладах. Тому ця робота буде продовжуватись».

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.