Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:49:57

Соціальне страхування – надійний захист інвалідів від трудового каліцтва

29.11.2016   12:08Агенцiя

Будь-яка людина, здорова чи хвора, потребує турботи і уваги, а людина з обмеженими фізичними можливостями потребує їх набагато більше. Як відомо, ступінь цивілізованості суспільства визначається здатністю держави турбуватися про людей з особливими потребами.

Окремого піклування, підтримки і допомоги потребують ті громадяни, які стали інвалідами внаслідок виробничої травми або професійного захворювання, - адже такі ушкодження здоров’я заподіяні в процесі трудової діяльності. Важливу роль у справі соціального захисту інвалідів праці відіграє Фонд соціального страхування від нещасних  випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Заходи, які здійснюються Фондом, насамперед передбачають медико-соціальну реабілітацію, ефективне лікування у лікувально-профілактичних закладах, забезпечення медикаментами, засобами реабілітації, а також виплату щомісячного відшкодування втраченого заробітку громадянина, потерпілого на виробництві.

На сьогодні у відділенні виконавчої дирекції Фонду в м. Чернігові на обліку перебуває 1440 потерпілих на виробництві, у тому числі 666 інвалідів праці, з яких 22 – інваліди І групи, 183 – інваліди  ІІ групи та 461 – інваліди ІІІ групи. 

За кожною статистичною одиницею – жива людина зі своїм нелегким життям, проблемами, сподіваннями. Особливої уваги потребують ті, хто не лише постраждав на виробництві, отримавши травму або професійне захворювання, але й змушений залишити рідну домівку, виїхавши із зони проведення АТО. 

Протягом останніх 2 років до відділення за отриманням належних виплат звернулось 125 вимушених переселенців. 

Багато непростих задач необхідно було вирішувати керівництву Фонду та працівникам відділення, щоб забезпечити своєчасно і в повному обсязі надання всіх страхових виплат та медико-соціальних послуг, що гарантує держава, адже у більшості таких громадян не збереглись документи, які підтверджують право на виплати.

Так, у серпні 2014 року до відділення звернувся Носов В.А.. На підставі електронного витягу з бази  даних «Реєстр потерпілих» йому було призначено фінансування витрат на побутове обслуговування, щомісячні страхові виплати, індексацію страхових виплат відповідно до законодавства. За час перебування на обліку у нашому відділенні Носов В.А. двічі забезпечувався безкоштовною путівкою на санаторно-курортне лікування - у жовтні 2014 року та у серпні 2016 року.

Також у квітні 2015 року йому виплачено всю заборгованість по страхових виплатах за 2014 рік, які нараховувались, але не виплачені у робочих органах Фонду Луганської області. І так оперативно та без зволікань вирішуються питання по кожному потерпілому, який звернувся до нас зі своєю бідою.

 Загалом цього року відділенням Фонду в м.Чернігові забезпечено безкоштовними путівками для санаторно-курортного лікування 32 інваліди, з них 4 переселенці. Понесені інвалідом витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу і назад також відшкодовуються Фондом.
За 10 місяців 2016 року відділенням Фонду в м. Чернігові проведено страхових виплат на загальну суму понад 15 млн. 518 тис.грн., з них виплачено переселенцям 1 млн. 948 тис. грн. Профінансовано витрат на медико-соціальну допомогу 724,5 тис.грн., в тому числі 23,4 тис. грн.. переселенцям.   
   
Всім інвалідам І групи, крім щомісячної страхової виплати та пенсії, відділенням Фонду щомісяця проводиться перерахування коштів на постійний сторонній догляд та побутове обслуговування, а окремі інваліди цієї категорії додатково, за визначенням медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), щомісячно отримують від Фонду кошти на спеціальний медичний догляд у розмірі мінімальної заробітної плати.

19 інвалідів, яким за висновком МСЕК визначено потребу у протезуванні, були направлені до протезних підприємств та забезпечені протезно-ортопедичними виробами за рахунок коштів Фонду.

Є ще один напрямок роботи, якому приділяється велика увага. Це організація Всеукраїнської спартакіади серед інвалідів праці «Сила духу». Вона проводиться з метою підтримки у потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань цілеспрямованості у подоланні особистих фізичних меж, реабілітації засобами фізичної культури і спорту для подальшої адаптації у суспільство,  а головне – позитивні емоції та спілкування.

З великим задоволенням та ентузіазмом приймають участь і потерпілі, які переїхали із зони АТО. Так, у 2015 році Віктор Л., виборовши 1 місце у відбіркових змаганнях, брав участь у складі команди на Всеукраїнській спартакіаді в м. Ужгороді, де посів почесне 10 та 13 місця з дартсу (положення сидячи та стоячи) з 24 можливих.

Користуючись нагодою, бажаємо всім нашим підопічним життєвої сили, енергії та оптимізму, щастя та успіхів в усіх починаннях.

Також висловлюємо вдячність активу Чернігівської міської громадської організації «Союз інвалідів від трудового каліцтва та професійного захворювання» за тісну співпрацю та допомогу у вирішенні проблемних питань соціального захисту інвалідів праці.  

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові з нагоди
Міжнародного дня інвалідів 1 грудня проводить День відкритих дверей та пряму телефонну лінію з питань діяльності Фонду: призначення страхових виплат; медичного обслуговування; санаторно-курортного оздоровлення; реабілітації потерпілих на виробництві, а також віднесення страхувальників до класу професійного ризику; організації профілактики нещасних випадків на виробництві.

Чекаємо Вас за адресою: вул. Шевченка, 5, м. Чернігів

Запрошуємо для розмови у прямій телефонній лінії за телефонами: 603-703, 698 – 273, 698 – 272, 672 – 861, 676 – 441, 777 – 170.            
 
 

Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Тетяна Мурашко

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.