Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:34:22

Чернігівські онкологи здійснили першу радикальну вагінальну трахелектомію

25.10.2016   08:11Агенцiя

Онкологи Чернігівського обласного онкологічного диспансеру здійснили першу радикальну вагінальну трахелектомію (видалення шийки матки).

Оперативне втручання провели 28-річній пацієнтці, що мала онкологічне захворювання І b-стадії. До цього дня в медичному закладі  виконувалася лише радикальна абдомінальна (от лат. аbdomen  − «черево, живіт») трахелектомія.

Як зазначив Юрій Шень, завідувач гінекологічного відділення онкодиспансеру, хірург-онкогінеколог вищої кваліфікаційної категорії, кількість хворих молодого віку з інвазивним раком шийки матки щорічно  зростає, а отже й підвищує актуальність розробки органозберігаючих методів лікування, які дозволяють зберегти дітородну функцію без порушення онкологічних принципів радикалізму.

Вагінальна та абдомінальна  трахелектомії є передовими органозберігаючими та малотравматичними оперативними втручаннями.

Такий сучасний підхід до лікування надає можливість зберегти репродуктивну функцію пацієнтки, покращити її психоемоційний стан та якість життя. Метод значно зменшує тривалість післяопераційної реабілітації та ускладнення.

− Для нашої пацієнтки це вкрай важливо, адже вона ще не народжувала, – акцентував увагу лікар.

Під час оперативного втручання виконана вагінальна трахелектомія з проведенням лімфаденектомії (видалення лімфатичних вузлів) у ділянці малої миски та мискових судин із заочеревним доступом. Такий доступ є більш бережливим, вірогідність спайкового процесу зведена до мінімуму, що вкрай важливо для жінок, котрі мають бажання завагітніти.

Чернігівський обласний онкологічний диспансер  – один із небагатьох регіональних закладів України, де виконуються такі оперативні втручання. 


Довідково:
Радикальну вагінальну трахелектомію (РВТ) вперше описав D. Dargent у 1994 р.. У Ліоні (Франція) розроблена й  виконана черезпіхвова радикальна екстирпація (від лат. exstirpatio – видалення з коренем) – хірургічна операція повного видалення будь-якого органу або анатомічної частини тіла) шийки матки з видаленням параметральної клітковини в поєднанні з лапароскопічною лімфодисекцією, що забезпечує необхідний радикалізм із збереженням у молодих пацієнток з інвазивним РШМ репродуктивої функції. Цей перший досвід був розповсюджений та впроваджений також і в інших клініках.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини