Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:07:57

Електронний сервіс "Відкрите місто", який ще називають "Мапа міських проблем", вже кілька тижнів як почав працювати в Чернігові

12.10.2016   13:28

Це сучасний інтернет-сервіс, за допомогою якого мешканці міста можуть звертати увагу міської влади та структурних підрозділів міської ради на проблеми благоустрою, які виникають кожного дня в місті, будинку чи на вулиці.

Інформація з такого звернення відображається на інтерактивній карті міста. Завдяки прикріпленим фото чи відеоматеріалам вона стає наочною та зрозумілою. Відповідальні особи з різних підрозділів міського господарства мають реагувати на такі сигнали. Інформація про реагування теж відображається на інтерактивній карті.

ЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ між Чернігівською міською радою, Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» та громадською організацію «Волонтерський центр «ЄДНІСТЬ» про співпрацю в рамках реалізації спільного проекту «Відкрите Місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади» в м. Чернігові був підписаний в Чернігівській міській раді нещодавно, 14 вересня.

Як працює  платформа «Відкрите місто» в  Чернігові та як нею користуватися - про це прес-службі міської ради розповів координатор цього проекту в Чернігові В’ячеслав Родимченко:

-   В'ячеславе Володимировичу, що потрібно зробити, щоб розмістити повідомлення про проблему благоустрою на сервісі «Відкрите місто»?

- Спочатку потрібно зареєструватися на порталі (РЕЄСТРАЦІЯ). Реєстрація можлива через електронну пошту або існуючий аккаунт у соціальних мережах Facebook, Twitter, Google. Я рекомендую реєструватися за допомогою електронної скриньки, тому що тоді є одна велика перевага - зворотній зв'язок. Тобто автор, який створив заявку, на електронну пошту буде отримувати листи зі всією інформацією щодо його заявки: це можуть бути коментарі, реагування служб щодо повідомлення, стан виконання та інше

-  Як працює електронний сервіс «Відкрите місто»?

- Жителі міста, виявивши проблему благоустрою в Чернігові (відкритий люк, розбите вікно в під’їзді, відсутність вуличного освітлення, не прибране сміття, аварійне дерево) фотографують  чи знімають відео об’єкту, вибирають категорію, до якої відноситься проблема, позначають місце проблеми на інтерактивній карті та коротко описують проблему словами. Потім відправляють цю інформацію на портал «Відкрите місто». Після модерації все це потрапляє на карту та одночасно - автоматично надсилається відповідній службі Чернігівської  міської ради.

Зручно, що є й мобільна версія електронного сервісу «Відкрите місто» для Android, IOS, WindowsPhone. Можна направити фото та всю іншу інформацію прямо з місця події.

-  Що з повідомленням відбувається після перенаправлення до відповідної служби?

- Після опублікування, повідомлення отримує один із трьох статусів: «відкрите»  – відправляється сповіщення у службу, яка займається вирішенням проблемами; «в роботі» – відповідна служба отримала дане повідомлення і приступила до його виконання; «закрите» – дана проблема є вирішеною.

Якщо проблема не може бути вирішена одразу чи протягом певного часу (один місяць), відповідальний працівник інформуватиме користувача щодо обґрунтованих причин неможливості вирішення цієї проблеми.

Якщо проблема не вирішилась і автор повідомлення не активує її повторно то заявка набирає статусу «архівна» тобто так і не вирішена.

Також під кожним запитом можуть підписатися й інші чернігівці, це дає змогу показати, що дана проблема є важливою.

- Яким чином буде видно, чи реагують служби на повідомлення?

- Опублікована інформація стає публічною. Кожен коментар, вся переписка між користувачами та працівниками установ, хід виконання робіт з точністю до секунд  бачить кожен користувач сервісу.

Дуже гарною можливістю функціоналу є те, що автор повідомлення може не погодитись із тим, що проблему усунуто. Якщо усунуто неякісно, він може відкрити звернення повторно, обґрунтувавши свої дії.

Заявка, яка вирішилась, набирає статусу «закрита».

Також на порталі працює розділ статистики по результатам та реагуванням відповідальних служб: скільки проблем подано - скільки вирішено.

- Пане В'ячеславе, а звідки виникла ідея створення такого сервісу і як ви стали координатором проекту в Чернігові?

- Зараз електронною картою проблем вже користуються 27 міст України. За допомогою таких сервісів  влада стає на крок ближчою до громади, завдяки прозоріості та відкритіості, які вони на практиці забезпечують. Ідея того, щоб у Чернігові з'явилась і працювала подібна система, виникла колись у мене та моїх товарищів по чернігівській "Самообороні". Спочатку ми думали про власну програму, але потім дізналися про існування вже готової платформи "Відкрите місто", до якої можна просто приєднатися. Над тим, щоб це відбулося, довелося чимало попрацювати. Це була робота на волонтерських засадах, яка для мене продовжує бути такою і зараз. Але я впевнений, що це справа, потрібна і корисна для всіх.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини