Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:09:58

Проект реконструкції скверу імені Богдана Хмельницького представлений на громадській раді

05.08.2016   15:55

Пропозиції щодо нього спеціальна комісія вивчатиме до 10 серпня.

Проект реконструкції скверу імені Богдана Хмельницького був презентований  3 липня на засіданні Громадської при Чернігівському міському голові.

- Я підтримую думку, що такі питання для міста потрібно вирішувати колегіально, почувши думку громади, - зазначив на початку засідання Владислав Атрошенко.

Представила проект реконструкції позаштатний радник міського голови з архітектурних питань керівник ПП «Портал-М» Тетяна Мазур. Вона розповіла, що на даний час вже проведено обстеження скверу. Не сектет, що сучасний стан твердого покриття там дуже поганий.Обстеження показало також непридатний стан електричних мереж. Тому перше, що потрібно зробити - це повністю зняти покриття. Разом з цим буде замінено застарілий кабель. Замість асфальту, за проектом, буде покладена плитка.

Головною тезою проекту є те, що він передбачає реконструкцію і організацію в єдиний парковий простір, єдиний ансамбль не тільки території навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому, а й усієї зеленої зони від центральної площі до вулиці Мстиславської.

Зокрема, бічні алеї, які йдуть уздовж театру, передбачається продовжити на територію скверу і в зеленій зоні об’єднати у напівколо. Натомість, центральна алея на цій ділянці припиняється.

Архітектор розповіла, що при роботі над цим проектом у запасниках чернігівського музею-заповідника був знайдений генеральний план цієї території від 61 року. Його автором був видатний архітектор Барановський, який займався тоді відбудовою зруйнованої під час війни П’ятницької церкви. І його проект теж передбачав саме таке розташування алей.

Окрім того, у проекті Барановського на території між П’ятницькою церквою і вулицею Шевченка розташована штучна водойма. Тетяна Мазур у своєму проекті пропонує втілити цю ідею, осучаснивши її. Архітектор вважає: навіть якщо будівництво водойми буде заплановане на більш пізній час, для нього розумно і потрібно заздалегідь закласти комунікації.

Окремим питанням залишається необхідність розвороту пам’ятника Богдану Хмельницькому обличчям до церкви і центру міста.

Тетяна Мазур:
- Ви знаєте, що серед жителів міста з цього питання неодноразово точились дискусії. Ми звернулися в музей-заповідник, де отримали виборку, зміст якої наступний. З різних джерел, і в тому числі зі спогадів архітектора цього пам’ятника Андрія Антоновича Карнабеда відомо, що під час монтажу скульптуру силовим рішенням партійних органів повернули в бік тодішнього горкому партії. Плюс є дані про те, що неодноразово і окремі громадяни, і організації зверталися до різних інстанцій з пропозиціями розвернути цей пам’ятник.

Зараз постамент пам’ятника в дуже складному технічному стані. Згідно акту технічного висновку, який в нас є, цей постамент треба реконструювати. Під час цих робіт пам’ятник має буде обережно знятий. І потім у нас з вами є можливість, якщо цьому буде підтримка жителів міста, встановити його вже обличчям у бік площі. Таким чином було би підтримане і все композиційне рішення від центру міста.

Проектом реконструкції скверу також пропонується значне збільшення кількості паркових лав, огородження скверу вздовж вулиць Шевченка та Полуботка, будівництво ближче до вул. Мстиславської мережі дитячих велодоріжок тощо.

Після презентації всі присутні мали змогу висловити свої думки, зауваження та пропозиції. Після цього відбулося голосування, яким запропонований проект реконструкції скверу ім. Богдана Хмельницького громадською радою був прийнятий за основу.

За пропозицією Владислава Атрошенка, підтриманою громадською радою, створенаробоча група, яка до 10 серпня буде приймати і опрацьовувати всі пропозиції щодо реконструкції скверу. Ця комісія у співпраці з Тетяною Мазур і має визначитися з остаточним проектом. До робочої групи за бажанням увійшли архітектори, історики та громадські діячі з числа присутніх на громадській раді.

Також громадська рада одностайно висловилась за те, що роботи з реконструкції скверу потрібно починати вже в цьому році, а не відкладати на наступний.

Владислав Атрошенко звернувся до всіх учасників обговорення: «Цей сквер місту потрібен і його варто зробити на найвищому рівні. Ми повинні думати спільно, але не затягувати це». Він також висловив сподівання, що робота у сквері почнеться вже у вересні. Всі роботи малоймовірно завершити за рік, але протягом вересня-жовтня можна зробити чимало.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини