Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:38:08

У Чернігові на площі Героїв Небесної сотні буде споруджено Меморіал захисникам України

01.08.2016   08:11

29 липня в Чернігові відбулися громадські слухання на тему: «Спорудження меморіалу Захисникам України і Героям Небесної Сотні та затвердження проекту реконструкції скверу імені Богдана Хмельницького». Вони проходили у Новозаводській райраді м. Чернігова.

Ініціатори слухань — депутатські фракції міськради. Відповідне розпорядження про їх проведення підписав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. До складу Дорадчого комітету увійшли представники влади та громадські активісти: Бондарчук В. М.(заступник міського голови), Березинець І. Г. (депутат міської ради); Воскресенська Н. (представник громадськості), Гребень П. М. (заступник начальника управління архітектури та містобудування міської ради), Хоніч О. П. (заступник міського голови), Черняков С. (представник громадськості), Шанський М. М. (представник громадськості). Дорадчий комітет підготував порядок денний громадських слухань, визначив їх регламент та доповідачів.

У слуханнях взяли участь 123 представника громадськості Чернігова. А розпочалися збори урочисто, із виконання Державного гімну України. Із вступним словом виступав і міський голова В.Атрошенко, який наголосив на відкритості влади, на необхідності співпраці із громадськістю.

Щодо визначення місце встановлення меморіалу особливо не сперечалися. Переважна більшість учасників слухань підтримали пропозицію спорудження меморіального комплексу на Площі Героїв Небесної сотні, на перетині проспектів Перемоги і Миру (тут колись стояв пам’ятник Леніну). Хоча й лунали думки: біля Катерининської церкви, біля Красної площі.

Друге питання: назва меморіалу. Тут пропозиції були різні, але більшість проголосувала: Меморіал Захисникам України.

Бурхливим, і категоричним у виступах, було обговорення питання щодо зміни назви площі. На розгляд залу запропонували три пропозиції: Площа Гідності, Площа Героїв Незалежності, Площа Героїв Небесної сотні. Жодна з них не набрала більшості від зареєстрованих на громадських слуханнях. Частина учасників навіть залишила залу засідань. Таким чином, збереглася попередня назва площі — Героїв Небесної сотні.

Нагадаємо, 16 лютого 2015 року на позачерговій сесії Чернігівської міськради за пропозицією громадськості було прийнято рішення про найменування площі на перетині проспектів Миру і Перемогу — Площею Героїв Небесної сотні, тут планувалося і спорудження пам’ятника загиблим, у протистояннях з тоталітарним режимом. Це було непросте рішення для депутатів минулого скликання, бо дехто з них оминав стороною євромайданівські зібрання. Згадаймо й те, що у Чернігові, першому місті в Україні, був розгромлений намет і досі у судах євромайданівська справа не завершена, винуватців не покарано.

На громадських слуханнях також були розглянуті питання: визначення розміру співфінансування меморіалу (бюджет — громада), визначення архітектурного напрямку та вимог до Меморіалу і затвердження макету реконструкції скверу імені Богдана Хмельницького (доповідала архітектор Тетяна Мазур).

Пропозиції від громадськості щодо архітектурного напрямку меморіалу будуть враховані під час розробки завдання, відповідно чинного законодавства буде проведено конкурс, до участі в якому будуть залучені не лише чернігівські архітектори та скульптори.
З цікавістю було заслухано і пропозиції щодо майбутнього облаштування скверу Богдана Хмельницького, який вже давно необхідно реконструювати. Врахована й думка громадськості щодо необхідності «розвернення» пам’ятника гетьману.

Громадські слухання відбулися, пропозиції чернігівців будуть розглянуті на черговому пленарному засіданні депутатів міськради. І сподіваємося , що вже найближчим часом розпочнеться конкурс проектів Монументу захисникам України. А згодом на Площі Героїв Небесної сотні буде споруджено Меморіальний комплекс Захисникам України і Героям Небесної Сотні. Він має увіковічити пам’ять про героїв, формувати ідеологію майбутніх поколінь, надихати на перемогу, об’єднувати в ім’я майбутнього Української Держави!


Сергій Черняков

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини