Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:48:21

Вшанували 241-шу річницю з дня народження бджоляра, винахідника рамкового вулика Петра Прокоповича

16.07.2016   08:35

10 липня виповнилася 241-а річниця з дня народження бджоляра, винахідника рамкового вулика Петра Івановича Прокоповича. Вшановуючи пам'ять генія бджолиної справи заповідник “Гетьманська столиця” провів науково-просвітницький захід “Присвятивши себе бджільництву, я віддав йому все життя”.

Традиційно в цей день зібралися справжні патріоти, небайдужі до бджільницької справи на священному для кожного бджоляра місці – могилі видатного майстра бджільництва П.І. Прокоповича в с. Пальчики. Господарі – представники територіальної громади с. Пальчики зустрічали гостей, як годиться – хлібом-сіллю, за одвічною українською традицією.

На заході були присутні почесні гості: голова Бахмацької райдержадміністрації Віктор Міщук, голова Бахмацької районної ради Віталій Кочерга, президент Спілки пасічників України Володимир Стретович, голова Ніжинського осередку бджолярів Петро Балаш, Олександр Міщенко з Національного наукового центру “Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича”, головний редактор журналу “Бджолине коло” Василь Соломка, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, помічник Народного депутата України Валерія Давиденка Володимир Мельник, голова “Гільдії медоварів України” Василь Барабаш.

Розпочався захід заупокійною літією, яку відслужив настоятель парафії Успіння Пресвятої Богородиці м. Бахмач, ієрей отець Володимир. До слова були запрошені вельмишановні гості, які наголосили на значимості внеску Прокоповича у світове бджільництво.

В заході переконливе слово про батька українського бджільництва мали батуринські діти, учасниці історичного гуртка заповідника. Учениця Батуринської ЗОШ I-III ст. Каріна Паращенко розповіла усім присутнім про вшанування пам'яті видатного діяча в Україні. Викликала захоплення присутніх музична композиція на слова Тараса Шевченка “Розрита могила” у виконанні учениці Батуринської філії Бахмацької школи мистецтв імені А. Розумовського Єви Кокшарової. Проникливо звучали рядки з твору Т. Шевченка “Тарасова ніч” у прочитанні учениці Батуринської ЗОШ I-III ст Дарини Олефіренко. А сільський голова с. Пальчики Олександр Князєв своїм виступом підсумував все вищесказане, наголосивши на величі особистості Петра Прокоповича і його ролі в бджільницькій науці. На завершення заходу фольклорний аматорський ансамбль с. Пальчики подарував присутнім українську народну пісню “Зеленеє жито…”.

Відзначення роковин видатного бджоляра тривало також у Батурині на виставці “Допоки бринить бджола”, що розміщена на території парку “Кочубеївський”. Науковий співробітник НІКЗ “Гетьманська столиця” Федір Юхно, бджоляр за покликом душі, майстерно перевтілився в генія бджолиного царства П. Прокоповича і всім бажаючим розповідав про будову рамкового вулика та відповідав на питання пов’язані з бджільництвом, які цікавили гостей заповідника. До Ф. Юхна приєднався бджоляр Мирон Пундор. Для учасників історичного гуртка “Батуринський курінь” та всіх присутніх вони провели майстер-клас з бджолярської справи. Наукові співробітники заповідника Каріна Солдатова та Юлія Сіренко розповіли присутнім про життя, діяльність нашого славного земляка П.І. Прокоповича.

На завершення насиченого подіями дня кожен з присутніх зміг відчути себе справжнім повелителем Божих комах, примірявши на себе костюм бджоляра, усвідомлюючи велич ролі Петра Івановича Прокоповича у становленні та розвитку бджільницької справи не тільки в Україні, а й у всьому світові.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини