Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:30:19

Обговорили перспективи співпраці надавачів безоплатної правової допомоги

24.06.2016   16:07Агенцiя

23 червня у Чернігові відбувся круглий стіл щодо співпраці органів місцевого самоврядування з місцевими центрами з надання БВПД та громадськими організаціями для забезпечення доступу до правової допомоги в місцевих громадах.

Участь у заході взяли в.о.начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області В'ячеслав Хардіков, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Олеся Пирковська, директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини» Наталія Піддубна, представники органів місцевого самоврядування, адвокатської спільноти, громадських організацій та ЗМІ.

Керівник обласного управління юстиції В'ячеслав Хардіков висвітлив присутнім про поточний процес реформування органів юстиції.

«До того часу, як почали працювати центри з надання БВПД, надання безоплатної правової допомоги органами влади було не ефективним. Саме тому з 2013 року в державі розпочався процес запровадження мережі регіональних та місцевих центрів з надання БВПД, - зазначив пан Хардіков.

Загалом за статистикою у мешканців виникають питання з отримання безоплатної первинної правової допомоги, тому з 1 вересня 2016 року будуть працювати бюро правової допомоги, де мешканці зможуть отримати інформацію або консультацію, а якщо особі, що звернулася до Бюро потрібно буде і вторинна правова допомога, зможуть отримати і безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто бюро будуть такими собі "фронт-офісами" центрів БВПД, що забезпечить доступність правової допомоги.

Директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко розповів про специфіку роботи та допомогу, яку працівники центру й адвокати надають мешканцям 4 районів Чернігівщини, а саму мешканцям Городнянського, Козелецького, Ріпкинського, Чернігівського районів та міст Чернігів і Славутич, які підпадають під дію Закону України «Про надання безоплатну правову допомогу».

За словами, керівника місцевого центру, розширюються категорії, хто має право на БВПД, збільшується кількість звернень від мешканців, адже збільшилась кількість інформації про діяльність Центру. Але жителі віддалених районів ще недостатньо поінформовані про роботу Центру, часто не мають змогу звернутися до Центру через низку причин.

За загальними підрахунками в Україні біля 20% громадян мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Особлива увага приділяється роботі з дітьми-сиротами та дітьми, що позбавлені батьківського піклування, тому постійно ведеться робота з керівництвом шкіл-інтернатів, службами у справах дітей.

Загалом за 11 місяців роботи Чернігівського місцевого центру БВПД було прийнято 1500 звернень, але більшість стосувалась саме первинної правової допомоги.

«Чернігівський місцевий центр з надання БВПД у співпраці з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями активно працює над впровадженнями місцевих програм з надання безоплатної правової допомоги, - зазначив Володимир Бобруйко. – Так, на сьогодні вже затверджені програми з надання безоплатної правової допомоги мешканцям Деснянської та Кіптівської об'єднаних територіальних громад. З багатьма іншими районами та містами продовжується робота в цьому напрямі».

В свою чергу, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Піддубна підкреслила, що громадські організації проводять активну роботу в усіх напрямках надання правової допомоги й захисту прав людини та надають допомогу всім громадянам, які звертаються до них.

Під час спілкування за круглим столом порушувались питання неможливості всім громадянам отримати безкоштовно кваліфіковану юридичну допомогу, обговорювались проблеми правової обізнаності громадськості, а саме мешканців віддалених населених пунктів Чернігівської області, та присутні намагались віднайти шляхи їх вирішення.

Захід організований Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини у співпраці з Чернігівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини