Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:24:46

З Батурином у душі та Україною в серці громада звела і освятила пам’ятник Кобзареві

27.05.2016   08:37Агенцiя

Впродовж одного дня, 26 травня, у місті Батурин – гетьманській столиці – відбулися одразу дві позитивні події: освячення пам’ятника Тарасу Шевченку та урочисте відкриття всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці».

Бронзове погруддя Тараса Шевченка – Великого Кобзаря, який неодноразово відвідував Батурин і згадував його історію у своїх творах, було виготовлено та встановлено за ініціативи та частково коштом місцевої громади. З нагоди освячення пам’ятника відбулися урочисті збори за участі, зокрема, голови облдержадміністрації Валерія Куліча, його першого заступника Леоніда Сахневича, Героя України – учасника АТО Євгена Межевікіна, заступника Міністра молоді та спорту України Олександра Яреми, народного депутата Валерія Давиденка, учасників всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці» і, звісно, численної когорти самих батуринців.

Право відкрити постамент міська громада надала своєму голові Леоніду Душі та Герою України Євгену Межевікіну. Освячення монументального образу Кобзаря здійснили у спільній молитві духівники Свято–Покровської церкви Батурина.

Встановлення погруддя роботи скульптора Сергія Олешка на постаменті з викарбуваними місцевим художником Віктором Авулою словами з містерії Тараса Шевченка «Великий льох»: «Як Батурин славний Москва вночі запалила, Чечеля убила, і малого, і старого в Сейму потопила», є цілковито ініціативою громади. Кошти на його зведення – близько 130 тисяч гривень – назбирали самі батуринці, також долучилися й спонсори.

– Велику лепту вніс Валерій Давиденко, дякуємо вам. І ваше підприємство «Агродім» теж внесло не малу частку. «Авангард» – це Булах Василь Миколайович – теж велика йому подяка. Сергій Бут, наш земляк, теж доклав до цього руку. На створення цього пам’ятника надихнула Наталія Борисівна Реброва – директорка заповідника… Звісно, й колектив «Гетьманської столиці» взяв участь. Також громади Свято-Покровської і Воскресенської церков… – цим та всім іншим благодійникам подякував на заході з нагоди освячення пам’ятника Шевченку в Батурині міський голова Леонід Душа.

Звертаючись до загалу, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч відзначив те, що цей монумент має особливе значення, бо створений за ініціативи та стараннями самої громади, а не органів влади. Валерій Куліч також подякував усім причетним до цієї події, зауважив швидкий темп реалізації задуму і побажав, щоб побудова цього пам’ятника Кобзареві у місті, яке ще за часів царизму найбільше постраждало від російської агресії, прославляла українську націю та народ України.

Промови з нагоди урочистої події також виголосили Герой України – учасник бойових дій Євген Межевікін і заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, який привітав батуринців, подякував як будівничим монументу і акцентував увагу на значущості та символізмі події. Народний депутат Валерій Давиденко звернувся до громади, зачитавши свої звернення і вітання.

«З Батурином у душі – з Україною в серці» – всеукраїнська національно-патріотична акція, яка триватиме з 25-го по 27-е травня у гетьманській столиці. Протягом трьох днів активна молодь спілкуватиметься, змагатиметься у вправності, здобуватиме навички орієнтування на місцевості, виживання в екстремальних ситуаціях, навчатиметься тактичної медицини. Також учасники акції – молодь практично з усієї України – ознайомляться з пам’ятками та історією гетьманської столиці.

Учора ж відбулося урочисте відкриття та зустріч гостей з учасниками та організаторами всеукраїнської акції.

– Від імені чернігівської громади вітаю всіх наших гостей-учасників всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці». І, підкреслюючи важливість сьогоднішнього заходу, хочу зачитати вітання Президента України Петра Порошенка учасникам та організаторам, – розпочав голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

«… Символічно, що форум, який об’єднав юних патріотів із різних куточків нашої країни, відбувається саме у місті Батурині – колишній гетьманській столиці. Переконаний, ця подія сприятиме подальшому розвитку патріотичного виховання молодого покоління, обміну досвідом і зміцненню дружби між її учасниками, надихне вас до нових ідей та перемог. Талановиті, впевнені, енергійні, дієві, прогресивні, з любов’ю у серці до свого народу та своєї землі – такими я бачу учасників цього зібрання. Саме небайдужість і завзятість мають стати запорукою успішного майбутнього нашої держави у великій європейській родині, забезпечити розвиток і процвітання України. Бажаю вам міцного здоров’я, миру, добробуту та звершень на благо Вітчизни. Слава Україні!», – такими словами привітав учасників, організаторів та гостей всеукраїнської акції «З Батурином у душі – з Україною в серці» Президент України.

У своєму зверненні голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч закликав усіх присутніх вшанувати пам’ять загиблих захисників України. У наступну хвилину учасники зборів мовчки пом’янули Героїв. «Всім нам я щиро бажаю миру, добра і благополуччя. Слава Україні», – коротко завершив Валерій Куліч.

Після до учасників звернулися інші гості. Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, крім промови, виконав й іншу почесну місію – вручив принагідно оголошені Міністром подяки Батуринському міському голові Леоніду Душі, Арсену Журавлю – тренеру й викладачу лижних гонок та спортивного орієнтування Бахмацької дитячо-юнацької спортивної школи, Павлу Муравейку – інспектору Державної екологічної інспекції в Чернігівській області та Оксані Рубан – директору приватного товариства «Мінерва».

Завершенням урочистого заходу стало спільне фотографування на місці події – майданчику біля скульптурної композиції «Гетьмани. Молитва за Україну».

У неформальній частині заходу гості оглянули наметовий табір учасників акції, поспілкувалися з учасниками, організаторами та волонтерами-співорганізаторами, переглянули показове відпрацювання тренування з тактичної медицини.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини