Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 05:02:34

Міська влада фінансово підтримуватиме ОСББ в Чернігові

25.05.2016   15:59Агенцiя

Нове законодавство диктує нові правила гри на полі житлово-комунального сектору.

Відтак, вже менш ніж за два місяці для кожного мешканця багатоквартирного будинку настануть зміни. При цьому люди можуть обирати – або взяти управління будинком у власні руки шляхом створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, або ж користуватися послугами управляючих компаній.

У Чернігові створено тільки 34 ОСББ, а будинків комунальної форми власності аж 1751, – зазначає член виконкому Чернігівської міської ради Юрій Власенко, який наголошує, що для того, аби люди активніше створювали об’єднання, має бути налагоджена підтримка з боку міської влади.

Початок роботи сьомої сесії Чернігівської міської ради VII скликання ознаменувався затвердженням особливостей взаємодії міста з ОСББ та ЖБК. Депутати розглянули та схвалили Програму сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки.

Хто працював над створенням Програми сприяння
Розробкою програми упродовж декількох місяців займалися Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради; Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, депутати міської ради, Новозаводської та Деснянської районних у місті Чернігові рад. До процесу долучилася також Громадянська мережа ОПОРА, представники якої відвідували робочі зустрічі та вносили власні пропозиції щодо ефективного розподілу коштів, передбачених програмою, та надавала інформаційну підтримку у вигляді роз’яснювальних зустрічей з жителями і працівниками державних структур.

Починаючи з січня щотижня проводилися робочі засідання, на яких обговорювали кожен із пунктів програми та їхню доцільність. Як зазначив заступник міського голови з питань виконавчих органів влади Олександр Кириченко, враховуючи, що про особливості роботи об’єднання знає близько 5-10% жителів, очікували розробити діючу модель створення ОСББ вже до 15 липня цього року. При цьому, за його словами, із наявних в місті 34 об’єднань ефективно працює приблизно 10-15. Підняти активність жителів міста депутати Чернігівської міської ради планують за рахунок Програми сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016 – 2018 роки.

Обсяг фінансових ресурсів, закладених на реалізацію Програми, складає 25 млн 580 тис. грн, що включає в себе кошти з міського бюджету – 20 млн 830 тис. грн та кошти об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлових будівельних кооперативів – 4 млн 750 тис. грн.

Які проблеми має охопити затверджений план дій
У Чернігові значна частина квартир багатоквартирних будинків знаходиться в приватній власності, а будинки як цілісні майнові комплекси ще перебувають на балансі комунальних підприємств. Мова йде про 1 751 житловий будинок загальною площею 3 млн 891 тис. кв. м, кошти на капітальний ремонт яких виділяються з місцевого бюджету. Власники квартир не завжди мають навички самостійного управління житлом, і не усвідомлюють себе співвласниками багатоквартирних будинків.

Саме тому Програма покликана:
- сприяти вдосконаленню або докорінній зміні існуючих форм і методів управління будинками;
- задовольняти потреби всіх споживачів житлово-комунальними послугами належної якості, яка відповідає вимогам державних стандартів;
- підвищувати рівень прозорості у взаємовідносинах між суб’єктами ринку житлово-комунальних послуг;
- забезпечувати надійність та безпечну експлуатацію житлового фонду міста.

Відповідно до плану, основним завданням Програми є сприяння утворенню ОСББ і підтримка на всіх етапах їх функціонування. Для того, щоб мешканці багатоквартирних будинків отримали необхідні знання щодо механізму створення та діяльності ОСББ, проводитиметься інформаційно-роз’яснювальна робота. Власникам квартир надаватиметься практична допомога при створенні та подальшій діяльності об’єднань: затвердження типових зразків установчих та реєстраційних документів, участь членів комісії сприяння роботі ОСББ в роботі установчих зборів, залучення працівників комунальних підприємств до проведення обстежень технічного стану під час передачі будинків на баланс ОСББ.

І навіть більше – передбачено співфінансування робіт з капітального ремонту конструктивних елементів, внутрішніх систем тепло-, водо- та електропостачання та ліфтів багатоквартирних житлових будинків, де створено ОСББ або ЖБК.

Капітальний ремонт будинку для ОСББ та ЖБК можна буде реалізувати за допомогою програми на умовах співфінансування, а саме: до 80% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, не менше 20% – власні та залучені кошти ОСББ (ЖБК). Фінансування для будинку здійснюється в межах до 8,0 тис. грн на одну квартиру.

Охочі отримати таку фінансову підтримку на капітальний ремонт повинні подати до управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради заявку на участь у Програмі у довільній формі (із зазначення адреси будинку, видів та обсягів необхідних робіт з капітальному ремонту, суми власних та залучених коштів) за підписом керівника ОСББ (ЖБК) (іншої особи, уповноваженої рішенням загальних зборів) та належним чином завірені копії документів: статуту ОСББ (ЖБК), свідоцтва про державну реєстрацію ОСББ (ЖБК), рішення загальних зборів ОСББ (ЖБК) про участь у Програмі, документи, що посвідчують особу та повноваження керівника ОСББ (ЖБК).

«Програма підтримки ОСББ – одна з найкращих в Україні, – стверджує голова чернігівської Асоціації ОСББ Максим Конашевич. – Асоціація об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, представники ОСББ і місцеві депутати працювали разом над її розробкою. Наприклад, у Києві співвідношення за такою програмою 30/70, фінансове навантаження на людей більше. У нас вдалось домовитись про 20/80».

Пропонуємо ознайомитись з розподілом фінансових ресурсів за основними заходами Програми:
- інформаційне забезпечення населення міста: друк буклетів, інформаційних матеріалів, біг-бордів – 30 тис. грн;
- виготовлення технічного паспорта будинку, планів інженерних мереж та іншої технічної документації – 1 млн 800 тис. грн;
- капітальний ремонт будинку, що передбачає низку заходів з термомодернізації, зокрема утеплення фасаду, заміну даху тощо – 23 млн 750 тис. грн.

«Співпраця органів місцевого самоврядування і ОСББ призвела до появи спільних напрацювань і конкретних ідей, які стали основою цієї Програми. Вона не тільки дасть змогу знизити витрати під час опалювального сезону, а й мотивуватиме людей, надаватиме реальну матеріальну підтримку активістам, які бажають створити об’єднання співвласників в своєму будинку», – наголошує місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталя Висіканець.

Нагадуємо, що Програма розроблена відповідно до підпункту «а» пункту 1 статті 27 та пункту 1 частини 2 статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою сприяння створенню об’єднань співвласників та вдосконалення відносин, які виникають у сфері обслуговування житлового фонду ОСББ та ЖБК. Про можливості кожного жителя з енергоефективності можна дізнатися на сайті Проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні».
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини