Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 19:24:03

Забезпечення гарантій прав неповнолітніх при здійсненні досудового розслідування - пріоритет у роботі органів прокуратури

19.05.2016   07:30Агенцiя

Ювенальні прокурори забезпечують нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування, в тому числі у формі процесуального керівництва ним, участь у судовому провадженні щодо кримінальних правопорушень, учинених неповнолітніми та за їх участю.

Упродовж минулого року та за поточний період 2016 року прокурорами органів прокуратури Чернігівської області здійснено процесуальне керівництво у 316 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх. Забезпечено підтримання державного обвинувачення у 150 кримінальних провадженнях.
  
Кримінальне процесуальне законодавство України визначає привілейовані права неповнолітніх порівняно з дорослими учасниками кримінального провадження.
 
Участь захисника та законного представника (осіб з числа членів сім’ї або близьких родичів) на всіх стадіях кримінального провадження щодо неповнолітньої особи є обов’язковою вимогою як додаткова гарантія захисту прав дитини.
 
Захисник та законні представники підлягають обов’язковому та невідкладному повідомленню у випадку затримання дитини правоохоронними органами.
  
Якщо особі виповнилося 18 років, але злочин нею вчинено до досягнення повноліття, на таку особу поширюються всі гарантовані законодавством права неповнолітньої особи.
 
Допит неповнолітнього не може продовжуватися без перерви понад 1 годину, а загалом – понад 2 години на день. При проведенні слідчих (розшукових) дій за участю неповнолітньої особи повинна забезпечуватися обов’язкова участь законного представника, педагога або психолога, а за необхідності – лікаря.
 
Процесуальні дії за участю дитини необхідно здійснювати в порядку, що найменше порушує звичайний уклад життя неповнолітнього та відповідає його віковим та психологічним особливостям.
   
Під час розслідування злочинів, які вчинив неповнолітній, обов’язково з’ясовуються питання про його умови життя та виховання, ставлення до вчиненого ним діяння, наявність дорослих підбурювачів, стан здоров’я та рівень розвитку тощо.
  
Кримінальне провадження відносно дітей здійснюється спеціально уповноваженими (ювенальними) слідчими, прокурорами та суддями, що відповідає європейській практиці.
  
Виконання і дотримання всіх гарантованих процесуальним законодавством України прав дітей повинно бути обов’язковим у діяльності всіх правоохоронних органів.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.