Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:33:27

Для лікування онкохворих вкрай потрібен лінійний прискорювач

17.05.2016   08:29Агенцiя

Вибухове радіоактивне опромінення Чорнобильської АЕС стало загрозою найдорожчому – здоров’ю української нації та її генофонду. Зокрема жителям Чернігівщини, які територіально опинилися в епіцентрі подій.

Минуло три десятиріччя з того фатального дня, проте трагедія й досі тримає чернігівців у заручниках: кількість хворих, які потребують променевоголікування, щодня лише збільшується.

Щорічно тільки в Чернігівському обласному онкологічному диспансері променеву терапію отримують понад 2500 хворих, із котрих близько 1900 пацієнтам здійснюється дистанційне гамма-терапевтичне лікування. Загалом із застосуванням променевої терапії лікуються до 60% усіх пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями.

Наразі відділення променевої терапії Чернігівського обласного онкологічного диспансеру оснащене двома апаратами для проведення дистанційної променевої терапії: РОКУС-М 1983 року випуску та АГАТ-Р1 – 1990-го. Термін експлуатації джерел гамма-терапевтичних апаратів складає лише 5 років. Оджев край застарілі апарати працюють у три зміни, проводять у середньому 37 сеансів за зміну –  це значно перевищує рекомендоване навантаження на устаткування. Навантаженню сприяє й той факт, що впродовж останніх 18 років медичні заклади Чернігівщини жодного нового апарату для проведення променевого лікування не отримували.

Сучасною альтернативою гамма-терапевтичному апарату застарілої модифікації є лінійний прискорювач. Придбати ж новітнє обладнання Чернігівському обласному онкологічному диспансеру самотужки не дозволяє його надвисока ціна. Згідно рекомендацій ВОЗ, потреба в лінійних прискорювачах складає 1 апарат на 300 000 населення.

Натомість у державних лікувальних установах України працюють лише 17 лінійних прискорювачів. А Чернігівщина – обділена взагалі.
Перевага лінійного прискорювача доведена – на відміну від гамма-терапевтичного апарату, він не містить радіоактивних елементів (наприклад, кобальту), він самостійно генерує випромінювання, тому не є загрозою радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

Придбання сучасного радіотерапевтичного комплексу для Чернігівського обласного онкологічного диспансеру дасть можливість:
–    значно покращити якісь надання медичної допомоги онкологічним хворим;
–    підвести більш високі дози опромінення на область пухлини та зменшити опромінення оточуючих здорових тканин;
–    зменшити термін перебування хворих у стаціонарі та тривалість курсу реабілітації в амбулаторних умовах;
–    підвищити результати лікування онкологічних хворих, зменшити променеві ускладнення, знизити ризик інфекційних ускладнень після курсу променевої терапії.

Оснащення відділення променевої терапії лінійним прискорювачем надасть можливість забезпечити безперервну роботу апаратів без потреби заміни джерел випромінювання.

– Онкологи  Чернігівщини цілком розуміють усю складність ситуації, у якій змушена перебувати наша держава, зокрема її медична ланка. Втім хочу акцентувати  увагу на тому, що лікар не має ні фахового, ні морального права залишати своїх пацієнтів сам на сам зі своєю хворобою, коли є хоча б мінімальний шанс на одужання, – зазначив головний лікар Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій ЗУБ. – А отже ми, онкологи, маємо надію, що спільними зусиллями нам вдасться вирішити це надскладне питання.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини