Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:46:02

До списку ворогів реформування преси потрапив голова Новгород-Сіверської райради

03.05.2016   14:27

Сьогодні, у Всесвітній день свободи преси, Національна спілка журналістів України оприлюднює прізвища тих посадовців, які протидіють виконанню Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” для привернення уваги до цих фактів журналістської спільноти та Президента України, Прем'єр-міністра України, правоохоронних органів.

З 1 січня 2016 року в Україні почав діяти довгоочікуваний Закон “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, завдяки якому журналісти можуть самостійно визначати редакційну і господарську політику своїх видань.

Закон передбачає чітку процедуру прийняття рішень, як трудовими колективами газет, так і їх засновниками — органами влади та місцевого самоврядування.

Протягом перших трьох місяців дії Закону близько 550 трудових колективів комунальних видань прийняли рішення про свою участь у реформуванні та подали пропозиції владним співзасновникам. Більше 200 з них готові реформуватися вже цьогоріч - у першому етапі.

Але не всі державні адміністрації, а особливо - місцеві ради готові відмовитися від власного “рупора”. Це небажання “обгрунтовується” ними різними причинами: неможливістю депутатів доносити свою інформацію до виборців, втратою комунального майна, відсутністю державницької позиції у реформованих газетах.

Очевидно, що всі причини є надуманими, адже: місцеві ради, депутати і зараз, і після реформування повинні розміщати свої публікації в газеті лише на підставі договору, інше є втручанням в редакційну політику видання, що прямо заборонено Конституцією України, оскільки є цензурою.

Майно і приміщення, якими і зараз, і після реформування користуються редакції передаються їм за умови випуску газети з незмінною назвою, суспільно-політичною спрямованістю та мовою видання. У разі припинення випуску газети, майно і приміщення повертаються у комунальну власність.

А щодо державницьких позицій, то карколомні події останніх років показали, як легко відмовлялися від державницьких позицій деякі органи самоврядування.

Будь які аргументи проти реформування преси є надуманими і приховують справжні побоювання місцевих “царьків”: втрату “карманної” газети, яка б друкувала оди “очільнику” району, міста чи області та набуття критично налаштованого до влади видання, яке має багаторічну довіру читачів. Більшість редакторів державних і комунальних видань мають нелегкий досвід відвойовування незалежності редакційної політики газети. І зараз ми спостерігаємо за останніми спробами місцевих чиновників “не пущать”.

Національна спілка журналістів України більше 15 років пропонувала і відстоювала закон, який реформує, а не знищує друковані видання, який дозволяє журналістам бути господарями своєї газети, а читачам реалізовувати своє право на отримання місцевої інформації. Після набуття чинності Законом, Спілка розробила дорожню карту реформування - “15 кроків до свободи і незалежності” - з усіма необхідними зразками документів для реалізації Закону.

Реформування преси є одним з обов'язків, який Україна взяла на себе перед Радою Європи та у рамках плану Україна-НАТО.

Перші підсумки реформи свідчать про її успішність: більшість редакцій готові взяти участь у реформуванні, більшість органів влади і місцевого самоврядування вже прийняли рішення про свій вихід із засновників газет і редакцій. Але майже в кожній області України є затяті вороги реформування преси.

До “Ворогів реформування преси” ми відносимо таких посадовців (в алфавітному порядку):


    Горошко Сергій — виконуючий обов'язки міського голови, секретар Новомосковської міської ради Дніпропетровської області, який своїми діями перешкоджає реформуванню газети “Новомосковська правда”.
    Кауфман В'ячеслав — голова Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області, який перешкоджає реформуванню газети “Сіверський край”.
    Кулак Тетяна, Мироненко Оксана, Поліщук Олександр — депутати Хмільницької міської ради Вінницької області (обрані депутатами від партії “Свобода”), які перешкоджають реформуванню газети “Життєві обрії”.
    Недопад Григорій - голова Ківерцівської районної ради Волинської області (обраний депутатом від партії УКРОП), Чигрин Тамара - заступник голови Ківерцівської районної ради Волинської області (обрана депутатом від партії Батьківщина), які перешкоджають реформуванню газети “Вільним шляхом”.
    Новобранов Володимир — голова Розівської районної ради Запорізької області, який перешкоджає реформуванню газети “Роз-інформ”.
    Олененко Генадій — голова Кам'янсько-Дніпровської районной ради Запорізької області, Пригода Микола — керівник фракції “Опозиційний блок”, які перешкоджають реформуванню газети “Новини дня”.
    Потієнко Валерій — голова Іванківської районної ради Київської області, який перешкоджає реформуванню газети “Трибуна праці”.
    Серпенінов Руслан — голова Сарненської районної ради Рівненської області, Усик Світлана — Сарненський міський голова, які перешкоджають реформуванню газети “Сарненські новини”.
    Сундуков Сергій — голова Кам'янської районної ради Черкаської області, який перешкоджає реформуванню газети “Трудова слава”.
    Стефанюк Лариса — голова Кегичівської районної ради Харківської області та Гончаров Роман — голова Кегичівської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети “Наш край”.
    Терещенко Мішель — Глухівський міський голова Сумської області, який перешкоджає реформуванню газети “Народна трибуна”.
    Тертична Тетяна — голова Каховської районної ради Херсонської області, Салтиков Валерій — голова Каховської райдержадміністрації, які перешкоджають реформуванню газети “Каховська зоря”.
    Якимчук Наталія — голова фракції “Солідарність” Чернівецької міської ради Чернівецької області, яка перешкоджає реформуванню газети “Чернівці”.


Цей список ми будемо оновлювати до Дня журналіста — 6 червня, до Дня Незалежності України — 24 серпня та до Дня місцевого самоврядування — 7 грудня. Також пересилаємо його до Міжнародної федерації журналістів, Ради Європи, Європарламенту для моніторингу і контролю з боку міжнародних структур.

http://nsju.org/index.php/article/5579

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.