Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:22:32

Досягти успіху в кар’єрі, зберегти здоров’я, розкрити творчий потенціал та стати щасливою людині допоможе психолог

19.04.2016   07:46Агенцiя

23 квітня професійне свято у психологів – Всеукраїнський день психолога. Що ж це за фахівці? Для кого вони працюють? І в яких випадках варто до них звертатися? Світло на діяльність представників цієї загадкової для багатьох звичайних людей професії пролив захід, організований Медіа-центром «Моє місто».

У «презентації професії» взяли участь HR-менеджер , член HR комітету Ukrainian IT Association, коуч-консультант, Scrum мастер Юлія Півень, практичний психолог, тренер програм особистісного росту, автор і ведуча групових тренінгів Яна Поварніцина-Шевченко та арт-терапевт, тренер з інтуїтивного малювання та глинотерапії, тренер тілесно-дихальної терапії Альона Слобода.

Коли люди мають неясне уявлення про специфіку роботи психолога через брак достовірної інформації, виникають певні здогади, народжуються міфи. Зокрема, що психолог і психіатр - по суті одне. І тому відмовляються звертатися до фахівців-психологів, адже не вважають себе хворими.

«Напевно, це найпоширеніший міф, - говорить Яна Поварніцина-Шевченко. - Психіатр - це лікар, фахівець в області діагностики й лікування психічних розладів (захворювань). Він використовує переважно медикаментозні методи лікування, а також різновиди психотерапії. Психіатр працює з людьми психічно нездоровими. А до психолога звертаються здорові люди, в яких виникають певні труднощі в спілкуванні – з коханою людиною, дітками, батьками, шефом, при прийнятті рішень чи виборі професії, внаслідок стресу чи психологічної травми, як-то розлучення, смерть близького, фізичне або моральне насильство. Психолог не має медичної освіти, тому не виписує якісь ліки. Методи його роботи можуть бути доволі різноманітні, найчастіше це індивідуальне консультування чи груповий тренінг».

- Психолог не вирішує за людей їхні проблеми – це ще один міф, - приєднується до розмови Альона Слобода. - Психолог лише допомагає створити умови, за яких людина сама виявляється здатною вирішити свою проблему. Важливо, що психолог працює тільки з тим, хто особисто звернувся за допомогою. Тобто завдання на кшталт «хочу змінити мого чоловіка» чи «прошу вплинути на мого сина/доньку» - не за адресою. Психолог може допомогти лише тій людині, яка щиро прагне змінитися сама! Особисто мені до душі метод «метафоричні асоціативні карти» (МАК), цей інструмент допомагає проводити глибоку роботу з підсвідомим, виявляти причини тих чи інших труднощів. До мене звертаються з приводу розвитку творчих здібностей у дітей та дорослих, приходять люди, котрі шукають свою місію та призначення в житті, ми визначаємо напрямки розвитку та особистісного росту. Ще один з моїх улюблених методів – тілесно-дихальна терапія. Він дуже м’яко та бережно допомагає вирішити серйозні проблеми фізичного стану та психологічної сфери, а також запобігати перевтомі, протистояти стресам і надмірним навантаженням, які є ознакою нашого динамічного світу. 

Ще один поширений міф щодо психологів - начебто він «бачить людину наскрізь». Це, звісно, перебільшення. Насправді, хороший психолог у деякій мірі здатний прогнозувати можливі дії певної людини в тій чи іншій ситуації. Для цього потрібні базові знання (наприклад, про темперамент чи «родові системи», про психосоматику тощо), професійні навички (як-от: спостережливість, знання «мови тіла», емпатія, інтуїція, вміння ставити запитання та багато інших) і, звісно, життєвий досвід. Саме це допомагає фахівцю проаналізувати теперішню ситуацію, заглянути в минуле свого клієнта та певною мірою перебачити розвиток подій.

- Повірте, психолог – не екстрасенс і не чародій! Ніякими надздібностями ми не володіємо, інформацію про своїх клієнтів з космосу не отримуємо, – запевнила присутніх Юлія Півень. – Студенти спеціальності «психологія» у ВНЗ вчать зовсім інші наукові дисципліни. Тому дива від психолога очікувати не варто! Результат у нашій взаємодії буде тільки тоді, коли, по-перше, клієнт усвідомлює свою повну відповідальність за те, що з ним відбувається, як складається його життя. По-друге, він готовий до співпраці з психологом, довіряє йому як фахівцю, чесний з ним. І, по-третє, готовий до серйозної роботи над собою, що не завжди легко й безболісно, дійсно прагне змін на краще у своєму житті, прагне розвиватися.   

У наш час попит на послуги фахівців-психологів зростає, відзначає Юлія Півень, HR- менеджер (HR означає human recourses = людський ресурс, потенціал). Це пов’язано з тим, що розвиток суспільства, процвітання бізнесу, реалізація успішних проектів у різних галузях життя неможливі без зміни парадигми мислення, без переведення фокусу уваги на персонал. Реалізовані здорові щасливі люди – найбільший скарб будь-якої заможної країни, будь-якої успішної компанії.

«Флагманом змін у ставленні до співробітників стала IT-індустрія, де в силу специфіки співробітники є головною цінністю, - зазначає Юлія Півень. – Тому сучасний менеджер з персоналу, переважно – психолог, стає правою рукою керівника компанії. Він відповідає за коучинговий підхід до побудови організаційної культури, стимулює появу проривних ідей та нестандартних рішень, створює сприятливі умови для розкриття творчого потенціалу кожного співробітника та дружню атмосферу в колективі загалом».

Отже, звернення до психолога в наш час не є ані проявом слабості, ані показником психічного нездоров'я. Навпаки, люди, які прагнуть реалізуватися в житті на всі 100%, налагодити гармонійні взаємини, бути щасливими радісними творчими та здоровими, все частіше звертаються до психолога як до фахівця, який з радістю відгукнеться та допоможе. Вибір завжди залишається за вами!

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини