Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 липня, 17:30:28

Чернігіврибоохорона інформує. Коли і як нерестяться риби

18.04.2016   12:39Агенцiя

З 1 квітня розпочався нерестовий період - період розмноження риби.

Даний період особливий у житті риб. Він обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до яких пристосований даний вид риби.
      
Які ж з цих умов найважливіші?
Це насамперед температура води. У кожного виду є власні, найсприятливіші для розмноження межі температур. Якщо температура води виходить за ці межі, нересту може взагалі не бути або він відбудеться частково. Як ікринки так і молодь, що виводиться з них, дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури можуть загинути ембріони, які розвиваються в ікрі, і молодь риб, що тільки  вийшла з неї. З цього можна зробити висновок, що в більшості риб існує свій нерестовий сезон, коли температура води найбільше сприяє їх розмноженню.
      
Більшість наших прісноводних риб розмножується з весни до початку літа. Рано на весні починають нереститись: щука, окунь, в’язь, білизна, пізніше – плітка, лящ, судак, у кінці весни і на початку літа – плоскирка, карась, короп, лин, сом, верховодка та інші види риб. А форель струмкова та налим нерестяться пізно восени та взимку.
      
Кожний вид риби збирається на нерест в особливі місця – нерестовища. Щука, плоскирка, лящ, короп, краснопірка, судак, в’язь, та інші риби нерестяться переважно в заплавах річок, на мілководдях, головень і білизна – на швидкій течії, налим на піщаному або каменистому ґрунті.
      
Тип нересту риби тісно пов'язаний з навколишнім середовищем і є властивістю, яка сприяє відтворенню виду. Порційний нерест має перевагу над одноразовим. У риб, які нерестяться порціями, з погіршенням  умов не вся ікра гине. Завдяки цьому зменшується концентрація молоді на місцях нересту, що сприяє кращому забезпеченню її кормовими організмами. Одночасно вона може уникати хижаків.
      
Разовий нерест характерний для щуки, плітки, окуня, в’язя, чехоні, білизни, синця, порційний – для сазана, плоскирки, карася, лина, краснопірки, які відкладають ікру за  2 – 3  прийоми. 

Від того як успішно пройде нерест, як люди будуть поводити себе на воді – залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах.

Чернігіврибоохорона закликає рибалок дотримуватись режиму тиші на воді та вимог чинного рибоохоронного законодавства.
Просимо повідомляти про всі відомі факти правопорушень на телефони «гарячої лінії» Чернігіврибоохорони 0991121344 та (0462) 937557 (цілодобово) та e-mail: chernigivryboohorona@i.ua

Останні новини Чернігівщини

15 невибагливих рослин для саду – «посадив і забув» 17:19

Красиві квіти, високі дерева та пишні кущі подобаються не лише затятим садівникам. Завжди приємно пройтися по квітучій і доглянутій ділянці. На жаль, на прополювання, затінення, поливання і вкривання на зиму витрачається багато сил і часу. Міським жителям така розкіш не по кишені.

Насіння чіа: в чому користь і шкода для організму людини

Насіння чіа: в чому користь і шкода для організму людини 17:14

Насіння чіа - це справжній суперфуд і лідер за вмістом нутрієнтів на грам. У чому ж полягає їх користь для чоловіків і для жінок?

Рецепт лимонаду: робимо корисним смачний літній напій

Рецепт лимонаду: робимо корисним смачний літній напій 16:53

У спеку хочеться освіжитися не простою водою, а смачним напоєм. Водночас газована вода, яка продається в магазинах, — один із тих продуктів, вживати які потрібно в дуже помірних кількостях.

Смачні рецепти вихідного дня: лимонний торт

Смачні рецепти вихідного дня: лимонний торт 16:49

Лимонний торт — неймовірно ароматний смаколик, знайомий з дитинства. Цей десерт можна готувати за базовим рецептом, щоб, наприклад, потішити домашніх у вихідний день.

Гороскоп на наступний тиждень

Гороскоп на наступний тиждень 10:34

Гороскоп (від дав.-гр. ὥρα, проміжок часу, період і дав.-гр. σκοπός, спостерігач) - в астрології - схематичне зображення «взаємного положення »планет в небі на цікавий для момент часу.