Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:01:24

На Чернігівщині без газу опинились 16 шкіл

15.02.2016   15:39Агенцiя

На початку лютого без газопостачання опинились 16 шкіл в Корюківському та Семенівському районах Чернігівщини.

Керівники цих освітянських закладів проігнорували нові вимоги законодавства, що регулює ринок газу, тому фактично довели доручені їм школи до несанкціонованого відбору газу з газорозподільної системи, що фактично вважається його крадіжкою.

Згідно з новим законодавством, що діє з 27 листопада минулого року (зокрема Кодекса газорозподільних систем і Правил постачання природного газу), за всіма споживачами закріплене право вільного вибору постачальника газу. Тому бюджетники опинилися в рівних умовах з іншими суб`єктами господарської діяльності і отримали право купувати газ у будь-якого газотрейдера. Для законного оформлення взаємовідносин з постачальниками газу бюджетні установи повинні пройти процедуру укладання відповідних договорів, домовитись про ліміти газу і здійснити передоплату. Адже якщо цього нема, то відбір газу вважається несанкціонованим.

ПАТ «Чернігівгаз» неодноразово інформувало щодо майбутніх новацій у взаємовідносинах споживачів і газорозподільної компанії. Втім, керівники деяких освітянських закладів не звернули на це належну увагу і заздалегідь не потурбувалися, щоб все зробити по закону.

Тому від початку року низка шкіл вже незаконно отримувала газ, а їх керівництво не йшло на контакт з ПАТ «Чернігівгаз», аби спільно знайти вихід із цієї ситуації – вони відмовлялися підписувати акти прийому-передачі обсягів спожитого газу. Вартість спожитого цими закладами газу за січень і початок лютого в грошовому еквіваленті склала півмільйона гривень.

Газ є державним ресурсом, і «Чернігівгаз» зобов`язаний щомісяця звітувати і перераховувати за нього гроші НАК «Нафтогаз України». «Тому постає питання: хто ж буде відповідати за цей безлад і оплачувати несанкціоновано відібраний газ? Хто повинен турбуватися, щоб школярі приходили в теплі класи - посадові особи райвно, в підпорядкуванні яких є об`єкти соціального призначення, чи газовики, обов`язком яких є безперебійний розподіл газу?» - сказав перший заступник голови правління «Чернігівгазу» Сергій Савченко.

Наскільки відомо, 8 із 16-ти шкіл мають твердопаливні котли, решта – пристосовані для використання лише на газу. Газовики сподіваються, що найближчим часом освітяни знайдуть шляхи вирішення проблеми і газ буде підключено.

«Чернігівгаз» наголошує, що відключення шкіл відбувалося з дотриманням усіх вимог діючого законодавства і попереджає недобросовісних клієнтів щодо відповідальності за наслідки порушень. Так, у разі перешкоджання працівникам «Чернігівгазу» провести відключення газу, або невиконання письмової вимоги самостійно припинити газоспоживання, до споживача застосовуватимуться штрафні санкції із подвійним коефіцієнтом.

Наразі в області є й інші установи та підприємства, які не оформили використання природного газу в законодавчо затвердженому порядку. Для недопущення несанкціоновано-відібраного обсягу газу, що фактично призводить газову компанію до непередбачуваних збитків, «Чернігівгаз» буде здійснювати припинення подачі газу таким споживачам.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини