Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 13:23:26

Будьте обережні під час покупок в Інтернеті

30.01.2016   09:16Агенцiя

У зв’язку з активізацією інтернет-шахраїв поліція закликає громадян користуватися тільки перевіреними інтернет-магазинами та аукціонами, які мають надійну репутацію.

До Чернігівського відділу поліції продовжують надходити заяви від жителів міста щодо шахрайських дій, скоєних через Інтернет. Як правило, зловмисники під приводом купівлі товару пропонують оплатити річ шляхом передоплати на банківський рахунок, після чого зникають.

Так, 28 січня до чергової частини Чернігівського відділу поліції звернувся 27-річнй чернігівець з проханням вжити заходів до невстановленої особи, яка шахрайським шляхом під виглядом продажу мобільного телефону марки "Blackview BV5000 4G Smartphone" через інтернет-аукціон заволоділа грошовими коштами в сумі 140 доларів США. В ході подальшої перевірки поліція встановила, що заявник місяць тому замовив мобільний телефон та зробив передоплату, але товару так і не отримав.

Напередодні протягом доби до Чернігівського відділу поліції надійшло 4 заяви про шахрайські дії, скоєні через інтернет. 27 січня звернулась 41-річна жінка, що через інтернет-сайт придбала пальто за 1573 гривні. Попередньо з продавцем був узгоджений варіант повернення грошей, якщо після примірки річ не підійде. Гроші були вчасно перераховані, товар отриманий. Але після примірки пальто замовниці не підійшло. Жінка почала телефонувати продавцю, щоб той повернув гроші, але продавець на зв'язок не виходить і гроші не повертає.

Того ж дня із заявою звернулась 37-річна чернігівка з проханням вжити заходів до невідомої жінки, яка під приводом продажу норкової шуби на сайті оголошень шахрайським шляхом заволоділа 2700 гривнями, які заявниця перерахувала в якості передоплати. Після перерахування грошей зв’язок з продавцем обірвався.

Також із заявою звернулась 40-річна чернігівка, в якій вона просить вжити заходи до продавця, котрий шахрайським шляхом заволодів 400 гривнями, які заявниця перерахувала в якості передоплати за покупку бігової доріжки через інтернет-сайт.

Крім того, потерпілими від інтернет-шахрайств стають і продавці товару. Так, до чергової частини надійшло звернення жительки Запоріжжя, що чернігівець замовив у неї товар (закуски до пива загальною вагою 110 кг на 17200 гривень). Посилку він отримав у відділенні кур’єрської служби доставки, але гроші заявниці за товар не перерахував.

Відомості за всіма фактами внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Поліція радить використовувати тільки відомі інтернет-магазини та аукціони, які мають добру репутацію та ті, якими користувалися ваші знайомі та родичі.

Якщо ж ви чи ваші знайомі все ж таки потрапили в подібну ситуацію, негайно телефонуйте на «102».

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.