Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:40:57

Одна з найстарших людей на планеті живе на Чернігівщині. ВІДЕО

19.12.2015   09:44Агенцiя

Це Христина Нагорна, жителька села Жадове Семенівського району. Якщо вірити паспортним даним, їй 115 років. Знімальній групі вдалося поспілкуватися з довгожителькою.

Христина Аврамівна Нагорна все життя мешкає в селі Жадове Семенівського району. Життя її було не просте: мати померла рано, тому росла вона з мачухою; з першим чоловіком розвелася і сама ростила доньку. Другий чоловік загинув на Великій Вітчизняній війні. Один онук похилого віку живе в Москві, є кілька правнуків. Весь зрілий вік працювала в колгоспі.

До речі, замолоду їй ще довелося попрацювати на поміщиків; пам’ятає, як утворювалися колгоспи — тоді частина селян у Жадові повстала проти насильницької колективізації. Ці події вона теж називає «війною».

Пам’ятає і справжню війну – Велику Вітчизняну, а також голодомори, яких пережила кілька. І при всіх труднощах Христина Нагорна за офіційними документами прожила 115 років. Щоправда, церковнопарафіяльної книги з записом дати її народження не збереглося, і в паспорт внесли дані з її слів. Але всі довгожителі підтверджували її вік, тому, навіть якщо є похибка, то вона невелика. Так кажуть і працівники сільради, і соціальний працівник, котрий її доглядає.

Вік приблизно підтверджується і за тими розрахунками, що її донька померла близько 13-ти років тому у віці 75 років. Отже в будь-якому випадку Христині Нагорній не менше ста десяти років. Вона каже, що сама не знає, у чому таємниця довгого життя. Довгожителька розповідає, що час від часу хворіє, інколи не хочеться їсти. І тим не менше тримається, хоча ноги болять з 60-ти років. Близько двох років тому дуже послабшав зір. А от слух гарний і співрозмовниця вона чудова.

Алла Сем’янова, яка її доглядає, каже, що підопічна дотримується постів і взагалі все життя вела розмірений спосіб життя. Має репутацію людини з певними знахарськими здібностями; досі «відшіптує» хвороби.

З розмови виходить, що Христина Нагорна пов’язує довгожительство насамперед з тим, як людина поводиться і спілкується з іншими. На прохання дати якісь поради глядачам вона наголосила, що треба людей шанувати – як вона висловилася, «учитувать».

Абсолютно точно вік нашої співрозмовниці вже, напевно, не вдасться встановити. Але є висока ймовірність того, що вона – одна з найстарших людей у світі.

СІВЕР-ЦЕНТР

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини