Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:45:13

Завдяки ефективності представницької діяльності органів прокуратури Чернігівщини на користь держави та громадян стягнуто майже 400 млн грн

11.12.2015   13:31Агенцiя

Органи прокуратури області активно вживають заходи щодо захисту в судовому порядку інтересів громадян і держави, в тому числі у сфері земельних відносин, державної і комунальної власності, а також щодо наповнення державного бюджету.

З початку року прокурорами Чернігівщини пред’явлено понад 650 позовних заяв на суму майже 400 млн грн. Судами на користь громадян і держави стягнуто близько 350 млн грн. При цьому реально виконано судових рішень на 138,2 млн грн.

 Серед пріоритетних напрямів прокурорської діяльності залишаються питання додержання законодавства у сфері земельних відносин. Згідно зі ст. 13 Конституції України земля, її надра, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території держави, є об’єктами власності українського народу.

Проте не всі суб’єкти господарювання та громадяни добросовісно виконують вимоги закону, тому органи прокуратури в межах наданих повноважень вживають заходи, в тому числі представницького характеру, щодо усунення порушень.

За результатами розгляду судами позовів прокурорів у сфері земельних відносин повернуто державі 2791 га земель вартістю 53 млн грн, попереджено незаконне надання їх в користування площею 6576 га вартістю 92 млн грн.

Вже розглянуто 23 позови про внесення змін до договорів оренди земель загальною площею 2 610 га, збільшено розмір орендної плати за користування ними з 269 тис грн до 1,5 млн грн.

За втручання органів прокуратури приведені у відповідність до вимог законодавства такі договори та до бюджетів додатково надійшло понад 305 тис грн орендної плати за землю.

У сфері використання земель лісового фонду також виявлено порушення, у зв’язку з чим пред’явлено позови на суму майже 20 млн грн.

Встановлено, що землі в оренду суб’єкту господарювання передано райдержадміністрацією поза межами законних повноважень, оскільки право розпорядження ними належало до компетенції облдержадміністрації.

Всього ж у сфері земельних відносин судами задоволено більш як 190 позовів прокурора на суму понад 224,5 млн грн, добровільно відшкодовано в ході судового розгляду 6,8 млн грн.

Робота на зазначеному напрямі триває.

Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень, запитів, зв’язків
з громадськістю та засобами масової інформації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини