Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:18:17

Про роботу комунального підприємства "Міський палац культури"

12.11.2015   09:18Агенцiя

Про роботу комунального підприємства «Міський палац культури» Чернігівської міської ради щодо забезпечення культурного дозвілля жителів та гостей міста Чернігова в 2015 році інформував сьогодні на розширеній міській нараді директор комунального підприємства Анатолій Кирилюк.

КП «Міський палац культури» Чернігівської міської ради створене на базі майна Палацу культури ВАТ «Чернігівське підприємство «Хімволокно» та засноване на комунальній власності Чернігівської міської ради. Власником підприємства є територіальна громада міста Чернігова в особі Чернігівської міської ради.

Мета та завдання підприємства

Основною метою діяльності КП “Міський Палац культури” Чернігівської міської ради є:

 збереження, розвиток та популяризація української культури, а також культур інших національних груп, що проживають на території м. Чернігова та Чернігівської області;

 організація культурного дозвілля громадян та гостей міста;

 проведення концертів аматорських колективів та професійних виконавців;

 організація гастрольних заходів, виставок, лекцій, тематичних вечорів, конференцій, заходів для дітей та молоді;

 організація гурткової роботи;

 здавання під найм нерухомості;

 надання послуг та інші види діяльності, що передбачені Статутом підприємства і не суперечать вимогам чинного законодавства України.

На сьогоднішній день в Палаці культури збережено та працює 28 клубних формувань, в яких займається діти дошкільного та шкільного віку, а також мешканці міста різних вікових та соціальних груп. Достатньо зазначити, що найстаршій учасниці заслуженого хору ветеранів війни та праці у цьому році виповнилось 86 років, а найменшому учаснику народного художнього колективу театр танцю «Слов’яни» - 3,5 роки. Особливістю підприємства є те, що в Палаці працюють як професійний, так і аматорські колективи, що дозволяє залучати до культурного та естетичного виховання широке коло населення міста, а також організовувати та проводити різнопланові культурно-мистецькі та розважальні заходи.

Показником творчої роботи фахівців нашого підприємства є те, що п‘ять колективів мають почесне звання «народний». Три дитячі колективи носять звання «зразковий».

Керівники творчих колективів мають звання: заслужений працівник культури - 2; відмінники народної освіти - 2; заслужений артист України - 2.

В міському Палаці культури сьогодні розвиваються різні напрямки художньої творчості, а саме:

 народне хорове мистецтво;

 фольклорне мистецтво;

 народне танцювальне мистецтво;

 сучасний танець;

 спортивний бальний танець;

 естрадно-оркестровий напрямок;

 театральний напрямок;

 вокальний напрямок.

Народне хорове мистецтво

Представником народного хорового мистецтва є заслужений народний самодіяльний хор України «Десна» та народний хор ветеранів війни та праці. Заслужений народний самодіяльний хор України «Десна» має славні творчі традиції і є перлиною поліського краю та гордістю як міста так і Чернігівщини. Колектив є учасником практично всіх загальноміських культурно-мистецьких заходів, а також з великим успіхом виступив під час проведення фольклорного фестивалю в м. Прилуки, що проходив у вересні цього року.

Народний хор ветеранів війни та праці. В колективі займаються учасники та діти війни, ветерани праці, люди старшого покоління, віковий ценз яких складає від 55 до86 років. Хор є дуже популярний серед жителів та гостей міста. Лише на протязі 2015 року колектив провів 25 самостійних концертних виступів в лікарнях, навчальних закладах, військовому госпіталі та обласному госпіталі для інвалідів ВВв, гаріатричному пансіонаті, територіальних центрах, військових частинах Чернігівського гарнізону.

Фольклорне мистецтво

Фольклорне мистецтво представляє народний фольклорний ансамбль «Сіверяни». «Сіверяни» - це колектив, який поєднує українські пісні з елементами хореографії та українського народного гумору. До його репертуару входять пісні українських та місцевих композиторів, українські народні пісні. В 2015 році «Сіверяни» приймали участь у міських фестивалях «Чернігівська коляда», «Чернігівська весна», «Сорокоух», «Чернігів - місто козацької слави» та інших загальноміських заходах. Пісні у виконанні «Сіверян» мають особливий народний колорит і звучання та не залишають байдужими слухачів.

Народне танцювальне мистецтво представляють три колективи Палацу:

Народний аматорський ансамбль танцю «Дружба». Колектив створений в 1969 році. За великий внесок у справу згуртування всіх українських сил у світі, за відданість українській справі й українській Ідеї колектив нагороджений Дипломом Української Всесвітньої Координаційної Ради Товариства «Україна». В 2015 році колектив приймав участь в проведенні загальноміських заходів та концертних програмах на сцені міського Палацу культури. Також з успіхом виступів на міжнародному хореографічному фестивалі в Польщі в серпні місяці.

Зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Десняночка». В колективі займаються діти віком від чотирьох до чотирнадцяти років. Ансамбль є неодмінним учасником всіх концертних програм, які проводить міський Палац культури. Колектив є підготовчою школою для народного ансамблю танцю «Дружба».

Народний художній колектив театр танцю «Слов’яни” . Створений в 1995 році. Керівники - відмінники народної освіти Марина та Володимир Дядечки. Хореографічні композиції у виконанні колективу не залишають байдужими жодного глядача. В 2015 році театр танцю «Словяни» стали лауреатами 1-го ступеню на Всеукраїнському фестивалі «Нове покоління», лауреатами 1 ступеню та Володарями спеціальної нагороди членів журі Міжнародного конкурсу- фестивалю дитячої та юнацької творчості « Осіння казка», м.Прага. Колектив є носієм культури України в державах ближнього та дальнього зарубіжжя а їх виступи сприяють розвитку дружніх стосунків між громадами м. Чернігова та інших міст.

Сучасний танець

Зразковий центр спортивно-естрадного танцю „Інсайд ” представляє напрямок сучасного танцю. Створений в 2001 році. Керівники - Дмитро Грек та Надія Прасолова. В колективі займається більше 100 дітей віком від чотирьох до 16 років. В 2015 році центру присвоєно звання «зразковий». Центр спортивно- естрадного танцю «Інсайд» є володарем спеціальної премії та 1-го місця на міжнародному фестивалі «Зе іслендж» та міжнародного фестивалю «Глобал», що проходив в м. Київ, а також призером чемпіонату України серед сучасних колективів в м.Київ в категорії «Сучасна хореографія» та являються володарями Кубка Європи, якого удостоєні на фестивалі «Модерн хореографі».

Спортивні бальні танці

Ще одним досить популярним на сьогоднішній день творчим напрямком є спортивні бальні танці. В Палаці культури його представляє Зразковий клуб спортивного бального танцю «Ніка».

Народний естрадний оркестр «Меридіан» представляє естрадно- оркестровий напрямок. Керівник - Володимир Михайлович Шумаков. Оркестр приймає участь у всіх культурно -мистецьких заходах міського Палацу культури та багатьох загальноміських заходах. У складі оркестру працюють заслужений артист України Володимир Гришин, лауреати республіканських конкурсів Надія Чирченко, Євген Мацак. Візитною карткою міста є літні музичні вечори, які проводить оркестр для жителів та гостей міста на Алеї Героїв і які збирають багато людей, особливо поважного віку. На цих вечорах одинокі люди зустрічаються, знайомляться і створюють нові сім’ї. Також оркестр зі спеціально підготовленою програмою виступав перед військовослужбовцями батальйону територіальної оборони, що був відмобілізований на території Чернігівської області та відпрацьовував бойове злагодження на полігоні в селищі Гончарівське, а також під час урочистої відправки молодого поповнення до лав Збройних Сил України на збірному пункті обласного військового комісаріату у листопаді.

Театральний напрямок представлений в Палаці аматорським колективом «ТЕАТР-23» та «Театром тіней». «Театр 23» створений в 2007 році. Керівник - Тетяна Янко. В репертуарі театру 7 спектаклів, етюди, літературні міні-вистави.

Студія «Театр тіней»

Студія «Театр тіней» об’єднує молодих талановитих людей. Колектив є полу фіналістом телевізійного шоу «Україна має таланти», «Хвилина слави» та «Dassupertalent»“ (ФРН), а також фіналістом телепроекту MMam talent” (Польща) та ”Ідея ІКС від Нескафе".

В 2015 році «Театр тіней» представляв Чернігів в телепроекті від 1+1 «Твоя країна». 2 роки підряд відкривав церемонію нагородження Одеського міжнародного кінофестивалю. Також приймали участь в проведенні фестивалів «Гогольфест», «Підкамінь», «Кольорові ночі», «Країна мрій», Qatar Spring Festival (Доха, Катар). Були почесними гостями на Eid Al Ad ha Festival in Katar’15, а також з успіхом виступали з концертними програмами в містах Китайської Народної Республіки.

Робота «Врятуйте Землю» виграла номінацію кращий короткометражний фільм на фестивалі: Handle Climate Change Film Festival (HCCFF) 2015 у Китаї.

Народний колектив східного танцю «ЛІЛА». Працює при Палаці культури з 2012 року. Школа танцю «Ліла» стала однією з перших в місті, яка привнесла в нього східні фламенко і трайбл танці, стала генератором нових танцювальних ідей і напрямів. Викладачі постійно вдосконалюють свій напрямок створенням нових танцювальних постановок, шоу, костюмів, відвідуванням фестивалів, вивчають нові танці, процес пізнання і навчання безперервно протікає через колектив. З часом школа танцю «Ліла» розширилася і організувалась в співдружність танцювальних шкіл - школу танців «Селена», студію іспанських танців «Фуерса», трайбл-студію «Тіамат», Чернігівську дитячо-юнацьку школу (етнічне відділення та сучасне відділення), студію бального танцю «Гранд», студію східного танцю «Фрея», кабаре-студію «Никта», шоу-балет сучасного танцю «Астар», студію клубних танців «Goldengirls» та ін. Є організатором традиційного міжнародного фестивалю етнічних танців «Жива вода», що традиційно проводиться в Чернігові на сцені міського Палацу культури.

В 2015 році колектив брав участь у міському фестивалі «Новорічний серпантин», етнічному фестивалі «Міфи у танцях» в м. Мінськ Республіка Білорусь, всеукраїнській акції «Зробимо місто чистим», всеукраїнському відкритому фестивалі східного танцю «Золото сходу», м. Київ, де зайняв 1 місце, у фестивалі країн Європи (до дня Європи) в ЦПКіВ, фестивалі танцю «Єнергія життя», в м. Ніжин, концерті індійського танцю “DanceAsMeditation” за участі гурту Пратібхи Джени Сінгх та серії майстер класів в м.Львів у рамках міжнародного співробітництва з Індією та популяризації індійської культури в Україні.

Також в Палаці займаються модельна студія «Defile Models’Citi» та школа сучасного вокалу «Cool’StudiH», працюють курси вивчення англійської мови, студія «Поліглот», студія по підготовці дітей до школи, консультація психолога та інші.

В 2015 році спільно з управлінням у справах туризму та інвестицій міської ради в міському Палаці культури було обладнано безкоштовну WiFi зону та Бук-пост, тобто місце безкоштовного обміну книжками, і тепер батьки, що супроводжують своїх дітей на заняття в творчих колективах, мають можливість з користю провести свій вільний час. Крім того, на сайті міської ради розміщена сторінка з репертуаром та інформацією про діяльність міського Палацу культури.

 Концертна діяльність

Впродовж 2015 року на сцені міського Палацу культури проводились різноманітні концертно-розважальні та культурно-мистецькі заходи як за участю місцевих виконавців та колективів, так і учасників гастрольних турів і охоплювали широке коло глядачів: як дорослих, так і дітей. Так, для маленьких мешканців міста під час зимових канікул проводились покази циркових програм та вистав, різноманітні шоу, такі, як ляльки-велетні, пригоди Маші та її друзів, буль-буль-шоу, «Фіксіки» та інші. Також стало традицією проведення на сценічній площадці Палацу звітних концертних програм дитячих та дорослих колективів міста Чернігова, у тому числі і дітей з обмеженими можливостями, зокрема, театру-студії «Дивосад». Постановка у їх виконанні «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» не залишили байдужими глядачів у залі. У цьому році на сцені міського Палацу культури дебютував Ніжинський академічний український драматичний театр імені М.М. Коцюбинського з патріотичною виставою «Борітеся - поборете, вам бог помагає».

Міський Палац культури став постійним місцем проведення Чернігівської ліги КВК, участь в якій приймають команди з багатьох міст України та країн ближнього зарубіжжя.

Традиційними стали випускні вечори загальноосвітніх навчальних закладів, що проводяться в міському Палаці культури, а також відзначення професійних свят, таких, як День вчителя, День будівника та інші, а також дні факультетів Чернігівського Державного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка та Державного технологічного університету, юридичного коледжу Державної пенітенціарної служби України.

Не залишали поза увагою сценічний майданчик Палацу культури і організатори гастрольних турів. Так на протязі 2015 року Палац приймав зірку українського шансону Олексія Большого, артистів київського театру «Чорний квадрат», виконавців симфонічного оркестру Київської Державної філармонії, які виконували рок-хіти 20 сторіччя та інші.

За звітний період 2015 року кількість культурно-мистецьких та дозвіллєво-розважальних заходів збільшилась і становить 134 проти 126-ти у 2014 році. Це говорить по-перше: про потребу мешканців міста щодо організації проведення змістовного культурного дозвілля а по-друге, про збільшення популярності сценічної площадки міського Палацу культури серед творчих колективів та організаторів концертних програм. Цьому сприяло придбання за кошти підприємства апаратури сценічного комплексу та створення комфортних умов для виконавців та учасників концертних програм.

Загалом, проведені культурно розважальні заходи були різнопланові і зорієнтовані на широке коло глядачів, враховуючі їх вік та вподобання. До культурно-розважальних  заходів залучені військовослужбовці Чернігівського гарнізону, люди соціально-воазливих катгорій.

Робота по впровадженню енергозберігаючих технологій

Багато роботи в 2015 році проведено щодо виконання програми енергозбереження. Так повністю замінені вікна в дерев’яних рамах на енергозберігаючі (126 штук), замінені старі дерев’яні двері на пожежобезпечні металеві з внутрішнім утепленням (11 штук). Заміна електричних ламп розжарювання чергового освітлення сцени та концертної зали на економічні світлодіодні лампи дозволили споживати замість 3 кВт на годину всього 500 ВАТ. А встановлення на будівлі Палацу культури світлодіодних світильників напругою всього 10 ВАТ дозволило забезпечити нічне освітлення прилеглої території, що сприяло як підвищенню рівня комфорту громадян міста, так і попередженню випадків несанкціонованого проникнення сторонніх осіб до приміщень Палацу культури. Продовжується робота по заміні ламп розжарювання на енергозберігаючі. Всього в Палаці більше 3.5 тис. ламп розжарювання. Крім цього, було проведено перекладку стіни входу до кінозалу, яка внаслідок пошкодження покрівлі та відсутності в попередні роки відливів зазнала руйнації і створювала небезпеку для громадян.

Проведений ремонт, а практично заміна застарілої та розбалансованої системи опалення дозволи кардинально змінити стан обігріву приміщень Палацу, адже у попередні роки обігрівалось лише 70% приміщень, від чого йшла руйнація стін, а про комфорт відвідувачів й говорити не доводилось.

Для забезпечення безпеки громадян обладнано систему аварійного освітлення на випадок аварійного відключення централізованого електропостачання шляхом встановлення акумуляторних світильників, а також змонтовано додаткову автономну електромережу для підключення до бензогенератора.

Підсумовуючи доповідь, директор Палацу підкреслив, що «Міський Палац культури» має стати однією із локацій туристичної сфери міста, а також, центром культурного життя нашого древнього і прекрасного міста.  Саме для цього в Палаці культури планується та здійснюється робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази шляхом придбання сучасного сценічного обладнання та проведення ремонту приміщень за рахунок орендарів та власних надходжень, отриманих в результаті господарської діяльності, аби жителі та гості міста могли почувати себе комфортно в стінах міського Палацу культури.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини