Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:19:44

Про роботу управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення

04.11.2015   14:07

Про роботу управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільногозахисту населення міської ради за 2015 рік і основних завданнях по реалізації вимог законодавства в сферах цивільногозахисту, пожежної й техногенноїбезпеки на 2016 рік інформував сьогодні на розширеній міській нараді начальник управління Олександр Кузнєцов.

Він повідомив, що організація цивільного захисту міста в 2015 році здійснювалася відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, Законів України, розпоряджень облдержадміністрації від 3 грудня 2014 року № 719 і міського голови від 11 грудня 2014 року  № 247-р.

Протягом року органами місцевого самоврядування, керівниками підприємств, організацій і установ міста проведена значна робота з реалізації вимог законодавства в сферах цивільного захисту, пожежної й техногенної безпеки.

Загальний стан техногенної безпеки в Чернігові залишається стабільним. Основними можливими джерелами техногенної погрози є потенційно небезпечні об'єкти.

На території міста здійснюють свою діяльність 67 підприємств різної форми власності, на яких функціонує 104 потенційно-небезпечних об'єкти, з них: 82 – вибухопожежонебезпечних; 6 – хімічно-небезпечних; 15 – пожежонебезпечних і 1 - екологічно небезпечний об'єкт. Найбільша ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру можлива на 4 хімічно-небезпечних підприємствах („Сан Інбев Украина”, „Молокозавод”, „Чексил”, ТЕЦ),  які у своєму виробничому процесі використовують сильнодіючі отруйні речовини. Чисельність хімічно-небезпечних підприємств за останні 10 років скоротилася в 3 рази. Це вказує на загальне поліпшення техногенної обстановки в місті.

В 2015 році в місті була зареєстрована 1 надзвичайна ситуація природного характеру об'єктового рівня. У період з 29 липня по 03 серпня 2015 року в інфекційне відділення Чернігівської міської лікарні №2 госпіталізовано 4 хворих з діагнозом сальмонельоз, які 25 липня були гостями на весіллі в кафе „Пар@соль”  ЧП „ Седам-Маркет” по вулиці Бєлова, 28.

 З початку поточного року в місті зафіксовано 44 небезпечних події (в 2014 році – 50), у тому числі:

-   11 випадківвиявлення боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни (усього знищено 12 боєприпасів) (в 2014 році 6 випадків);

-   9 випадків виявлення хімічно небезпечних речовин (ртуть)  (2014 рік – 11);

-   15 випадків фіктивного мінування:

¨  20 січня - будинок залізничного вокзалу;

¨  26 лютого - магазину „Будматеріали”,  перший під'їзд будинку №18 по вул. Стаханівців;

¨  21, 25 червня й 14 липня - виборчого штабу кандидата в народні депутати України Генадія Корбана;

¨  12 липня - будинок гіпермаркету „ВЕНА”, торгівельного комплексу „СІВЕРСЬКИЙ”, будинок обласного музично – драматичного   

         театру ім. Т.Г.Шевченка,  будинок Деснянського районного суду;

¨  16 липня - будинок магазину „ЕКОМАРКЕТ” по вул. Рокосовського, 5;

¨  26 липня - будинку №16 по вул. Любченка, дома №1а по вул. Широка, дома №78 по вул. Любецька; (2014 рік – 26 випадків фіктивного мінування);

-   10  випадківзагибелі людей на воді (2014 рік – 5),врятовано - 8.

Серйозну погрозу для жителів деяких районів міста представляє пропуск весняних паводкових і зливових вод. Виникає проблема підтоплення дорожнього полотна, пішохідної зони, фундаментів житлових будинків приватного сектору, і т. ін. Особливо страждають вулиці Доценка, Одинцова, Рокоссовського. Під час сильного дощу, розповів доповідач, будинки жителів приватного сектору на вулицях Селюка й Декабристів заливає водою, а розташовану у „ямі біля зупинки „Боженка” автостоянку - затоплює.

В 2015 році аварій з викидом у навколишнє середовище хімічно небезпечних речовин на території міста не відзначалося. Джерел радіоактивного зараження не виявлено.

Зафіксовано 1 випадок захворювання диких тварин на сказ. (провулок  Надії Сагайдак, 11а – лисиця, застрелена місцевими жителями, виявилася хворою на сказ).

Для попередження й ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій створений резервний фонд міського бюджету в сумі 500 тис. грн. Гроші з резервного фонду міського бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій в 2015 році не виділялися.

 Під постійним контролем в управлінні перебуває виконання "Програми по охороні життя людей на водних об'єктах міста Чернігова на 2011-2015 роки". В 2015 році на виконання заходів, передбачених програмою, виділено 152 тис. грн. (на перевірку прибережної зони дна ріки Десна й місць масового відпочинку людей біля води 50 тис. грн., на утримання рятувальних постів 99 тис. грн. і на агітаційні матеріали 3 тис. грн.)

Розпорядженням міського голови від 27 травня 2015 року № 137-р " Про початок купального сезону 2015 року" була створена комісія з контролю над підготовкою міського пляжу "Золотий беріг" й інших місць масового відпочинку людей біля води, а також визначені основні завдання по їхньому благоустрою, утриманні й функціонуванню.

Перед початком купального сезону були визначені границі міського пляжу "Золотий беріг", проведене обстеження й очищення дна акваторії пляжу й 5-ти місць масового відпочинку людей біля води (у районі човневої станції, переправи, готелю Брянськ, Ялівщини, Гідрокар'єру) перевірена готовність міської рятувально-водолазної станції й сезонних рятувальних постів діяти по своєму призначенню. Виготовлені й встановлені інформаційні щити з правилами поведінки на воді, розміщені в міському громадському транспорті й поширені через підприємства, організації й установи близько 3 тис. пам'яток про правила поведінки населення на водних об'єктах, а там, де заборонене купання, були встановлені щити з попереджувальними написами.

На міському пляжі "Золотий беріг" і в місцях масового відпочинку людей біля води несли службу рятувальники міської рятувально-водолазної станції й сезонних рятувальних постів (Деснянський район - 3 пости, Новозаводський район - 1 пост). Протягом купального сезону управлінням спільно з фахівцями ДСНС проведено 10 рейдів-перевірок місць відпочинку людей біля води. Інформація з результатів перевірок передавалася через засоби масової інформації.

 На жаль, вжиті заходи не змогли повною мірою запобігти загибелі людей на воді. Протягом року на водних об'єктах міста загинуло 10людей, у тому числі 2 дитини. Врятовано8 людей.

Основною причиною загибелі людей є зневага правилами поведінки на воді, а так само купання в нетверезому виді й необладнаних місцях.

Триває робота з виконання "Програми створення й використання матеріальних резервів для попередження й ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного й природного характеру і їх наслідків на 2011-2015 роки".

 Цього року міським бюджетом передбачено придбання матеріально-технічних засобів на суму 65,83 тис. грн. На створення матеріального резерву об'єктового рівня підприємствами, установами й організаціями міста сплановано витратити понад 9,3 млн. грн.

 З метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій було проведено 10 засіданьміської комісії техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій, на яких розглядалися питання:

•    Про виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України від 26.01.2015 року  №47р „Про введення режимів підвищеної готовності й надзвичайної ситуации” і №48р “Про надання дозволу на проведення перевірок за дотриманням вимог законодавства в області цивільного захисту”;

•    запобігання загибелі людей на водних об'єктах;

•    підвищення рівня протипожежної й техногенної безпеки на території міста;

•    про хід інвентаризації захисних споруджень цивільної оборони й підтримка їх у готовності до використання;

•    про виділення палива ДСНС і міському військкомату;

•    про підготовку об'єктів житлово-комунального господарства й паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період і багато інших питань, пов'язаних із забезпеченням захисту населення й території міста від надзвичайних ситуацій.

 Усі рішення комісії доведені до виконавців.

 З метою своєчасного оповіщення органів управління й сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також населення про погрозу й виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час і в особливий період у місті створена й підтримується в постійній готовності до використання по призначенню система оповіщення в сфері цивільного захисту.

 Для оповіщення населення міста встановлено 37 електросирени, з них 33 сирени централізованого запуску (з пункту керування ОДА) і 4 сирени автономного запуску.

Система оповіщення перебуває під постійним контролем в управлінні. Щомісяця регламентною групою „Укртелеком”проводяться перевірки технічного стану електросирен системи оповіщення. При виявленні несправностей, управлінням разом з керівниками підприємств і організацій, ухвалюються заходи для їхнього усунення.

Крім того, розроблені й поширені на підприємствах, в організаціях і закладах  міста пам'ятки:

¨       Правила поведінки населення при веденні бойових дій;

¨       Дії населення при виявленні вибухонебезпечних предметів;

¨       Порядок дії населення на випадок евакуації.

Також виготовлена й поширена серед населення пам'ятка „ Як вижити в зоні АТО”.

Організація укриття персоналу й населення в захисних спорудженнях і укриттях здійснюється відповідно до вимог Кодексу цивільного захисту України, Державних будівельних норм ДБН -2006 й інших нормативних документів.

На сьогоднішній день усі законодавчі акти по даній тематиці передбачають використання захисних споруджень в „особливий период” тільки для найбільшої працюючої зміни тих об'єктів економіки, які продовжують роботу в даний період.

Відповідальність за утримання захисних споруд у готовності до приймання людей несуть керівники підприємств, установ і організацій, на балансі яких вони перебувають.

За станом на 1 листопада на території міста розміщені: 101 захисне спорудження (48 ед. у Деснянському районі, 53 ед. у Новозаводському районі) і 1 противо-радіаційне вкриття. Усі захисні спорудження відносяться до ІІІ класу захисту. Місткість одного укриття становить від 50 до 1850 чол. Загальна місткість захисних споруджень становить близько 37 тис. чол.

 Згідно з розпорядженнями Кабінету Міністрів України №№ 47р і 48р перевірено 100% захисних споруджень міста.

  За результатами перевірки готовність захисних споруджень до використання за призначенням оцінюється:  

- „Готові”                              - 17 од.

- „Обмежено готові “           - 40 од.

- „Не готові”                         - 44 од.

Незважаючи на існуючі недоліки, усі захисні спорудження можуть на якийсь час прийняти людей.

Наприклад: Захисні спорудження ПАТ „ЧЕЗАРА” можуть прийняти понад 7 тис. чол.

Для поліпшення змісту й експлуатації існуючого фонду захисних споруджень проводяться наступні заходи:

-     щорічно проводяться перевірки 100% притулків зі складанням актів;

-     раз у два роки проводиться огляд-конкурс на краще утримання захисних споруд;

-     на об'єктах економіки створені ланки по обслуговуванню притулків і укриттів.

Інформація про місцезнаходження захисних споруджень доведена через ТРК „Новий Чернигов” і „Дитинець”, а також на заняттях посадовим особам підприємств, які відповідають за цивільний захист.

Разом із ДСНС розроблена електронна карта з місцями розташування захисних споруджень і підвальних приміщень міста, яка розташована на сайтах: управління ДСНС України в Чернігівської області, Чернігівської міської ради, Департаменту з питань цивільного захисту й оборонної роботи обласної державної адміністрації й управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення міськради.

Згідно з будівельними нормами й правилами 1990 року), ДБН – 2006, ДСТУ - 2010 року захисні спорудження по ступеню захищеності від ударної повітряної хвилі (залежно від навантаження на 1 кв. см) діляться на 4 класи:притулку 1, 2, 3, 4 класу.

Також були притулки 5 класу, а це захисні спорудження, які витримують навантаження менше1 кг на кв.см.

Згідно з Директивами начальника штабу Цивільної оборони України №5/030 від 24.05.1993 року притулки 5 класу були переведені в найпростіші вкриття (тобто підвали) і після проведення інвентаризації в 1994 році притулки 5 класу були передані ЖЕКам.

Керівництвосилами й засобамицивільногозахисту в особливий період здійснюється із запасного пункту управління („Об'єкт 100”), який обладнаний вузлом зв'язку й системами життєзабезпечення.

Управління проводить роз'яснювальну роботу з керівниками підприємств, де є захисні спорудження, щоб вони були в постійній готовності.

 Згідно зі ст.5 Закону України „Про приватизацію державного майна” (№ 2163-ХІІ від 4.03.1992 року) - захисні спорудження цивільної оборони не підлягають приватизації.

На підставі розпорядження міського голови від 24 липня 2009 року № 122-р, з метою визначення реальної готовності захисних споруджень до використання по призначенню, проводитися технічна інвентаризація всіх захисних споруджень.

На даний час на території міста проведена інвентаризація 60 захисних споруджень із 101 (59,4 %), з них:

-     державної власності                             - 38 споруджень з 72 (52,8 %),

-     комунальної власності¬                        - 10 споруджень із 15 (66,7 %)

-     приватної власності                              - 12 споруджень із 14 (85,7 %).

(захисне спорудження КП „Новозаводське”  (гуртожиток вул. Щорса,68) - на списання)

Проблемним питанням проведення технічної інвентаризації захисних споруджень і їх змісту залишається незадовільне фінансове забезпечення. Строк закінчення проведення інвентаризації закінчується в 2015 році.

Управління тісно взаємодіє з територіальними органами ДСНС. За 10 місяців поточного року інспекторами Чернігівського міського відділу ДСНС проведено 168 перевірок за виконанням підприємствами, установами й організаціями міста вимог законодавства в сферах цивільного захисту, пожежної й техногенної безпеки. За результатами перевірок складені акти й приписи, визначені строки усунення виявлених недоліків.

Своєчасне і якісне виконання завдань по реалізації вимог законодавства в сферах цивільного захисту, пожежної й техногенної безпеки в значній мірі залежить від професіоналізму керівників, підготовленості сил цивільного захисту й ступені навченості населення.

Усього на обласних і міських курсах цивільної оборони у 2015 році, за станом на 1 листопада, відповідно до тематики програм для підготовки 28 груп слухачів, було навчено 134 людей (що становить 83,3% від запланованих 161 чол.).

 З метою вдосконалювання навичок органів управління й сил цивільного захисту діяти за своїм призначенням підготовлені й проведені шістьштабних тренувань. У тому числі 2 з антитерористичною тематикою.

У ході тренування відпрацьовувались питання по організації оповіщення органів керування й сил цивільного захисту, доведенні сигналів й інформації до населення про погрозу виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час і в особливий період.

Під керівництвом управління освіти у квітні місяці 2015 року в навчальних закладах міста були проведені Дні цивільного захисту. У ході проведення занять до учнів був доведений порядок дій при виникненні погроз техногенного й військового характеру, порядок дій по сигналах оповіщення й укриття їх у захисних спорудженнях.

Посадовими особами управління проводиться систематична робота з начальниками штабів і фахівцями цивільного захисту підприємств, організацій і установ міста. Щомісяця, кожний третій понедельник, проводяться заняття з посадовими особами підприємств, установ і організацій міста відповідальними за організацію цивільного захисту, на яких доводять нові законодавчі документи в сфері цивільного захисту, пожежної й техногенної безпеки, проводиться аналіз надзвичайних ситуацій і некласифікованих подій, підводять підсумки виконання плану основних заходів минулого місяця, ставляться завдання на наступний місяць.

Активну участь у підготовці й проведенні занять взяли: упраління освіти міської ради, фахівці ДСНС, майстри виробничого навчання учбово-методичного центру ГЗ і БЖД Чернігівської області.

Протягом квітня й травня у всіх середніх загальноосвітніх школах і дошкільних навчальних закладах проведені „Дні цивільного захисту” і „Тижня безпеки дитини”.

Управління постійно взаємодіє із засобами масової інформації. З початку року підготовлено й опубліковано в різних засобах масової інформації понад 24 статей різноманітної тематики:

•        дії населення в екстремальних умовах;

•        дотримання правил пожежної безпеки;

•        профілактика інфекційних захворювань людей;

•        дії при виявленні сильнодіючих отруйних речовин і вибухонебезпечних предметів;

•        правила поведінки на водних об'єктах;

•        рекомендації з правил збору й профілактики при отруєнні грибами і т.ін.

Крім засобів масової інформації, фахівці управління надають необхідну допомогу жителям міста в ході розгляду письмових звернень громадян, при виїздах на місце подій, а також на особистому прийомі. Усі звернення розглянуті, дані відповіді й роз'яснення відповідно до повноважень, покладених на управління.

 

II.  Основні завдання цивільного захисту на завершальному етапі.

Основні зусилля органів управління й сил цивільного захисту на завершальному етапі 2015 року необхідно зосередити на повне, своєчасне і якісне виконання плану основних заходів щодо підготовки цивільної оборони міста.

З цією метою:

1.       Повною мірою реалізувати заходи, передбачені "Програмою створення й використання матеріальних резервів для попередження й ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного й природного характеру і їх наслідків на 2011-2015 роки".

2.      Забезпечити виконання плану першочергових заходів і робіт із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на потенційно-небезпечних об'єктах.

3.      Завершити роботу з інвентаризації захисних споруджень цивільної оборони й протирадіаційних укриттів.

4.              Забезпечити виконання плану комплектування Чернігівських міських курсів цивільної оборони слухачами по функціональному навчанню в сфері цивільного захисту на 2015 рік.

5.      Розробити план основних заходів цивільного захисту міста на 2016 рік.

 

                      ІII. Основні завдання цивільного захисту на 2016 рік.

 

      1. Підготувати  підприємства, установи й організації міста до комплексної перевірки Чернігівської області державною службою України з надзвичайних ситуацій – лютий 2016 р.

       2.  Підготувати й провести спеціальні тренування (навчання) з органами управління й силами ланки територіальної підсистеми єдиної системи цивільного захисту за  відповідною тематикою.

       3.Забезпечити виконання заходів 2016 року згідно з „Програмою створення й використання матеріальних резервів для попередження й ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного й природного характеру і їх наслідків у місті Чернігові на 2016-2020 роки.

      4. Забезпечити безпеку жителів міста на водних об'єктах згідно з „Програмою  охорони  життя людей на водних об'єктах у  місті Чернігові на 2016-2020 годы».

      5.Підготувати „План основних заходів цивільного захисту міста Чернігова на 2017 рік”.

 






 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини