Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:54:22

Ніжинський суд визнав факт участі добровольця батальйону "ОУН" в АТО на сході України

15.10.2015   08:32

У Ніжинському міськрайонному суді Чернігівщини відбулося судове засідання за заявою Олега Мірошника, який попросив суд підтвердити факт його участі в зоні бойових дій під час антитерористичної операції на боці сил АТО.

20-тирічний доброволець стверджував, що брав участь в боях за селище Піски Ясинуватського району Донеччини у період з 1 грудня 2014 року по 5 січня 2015 року.

В обґрунтування заяви Олег Мірошник послався на те, що виявив свою громадянську позицію та відданість Україні. А у зв’язку з відсутністю на той час боєздатних військових сил, він змушений був реалізовувати свій військових обов’язок у складі добровольчого батальйону «ОУН». У справі добровольця відбулося два судових засідання. Свідками проходили його бойові побратими та волонтери. Представники ж зацікавлених сторін – Кабінету міністрів України та Антитерористичного центру при СБУ за викликом на судове засідання не з’явилися. Тому суд з урахуванням думки заявника розглянув справу за їх відсутності. Суддя Іван Кобилецький допитав волонтерів та бойових товаришів добровольця, які засвідчили факт перебування 20-річного бійця в зоні АТО. Підтвердженням участі Олега Мірошника в бойових діях на сході України послугували і численні фотографії, які суду продемонстрували волонтери та друзі добровольця. Допитані свідки, серед них доброволець батальйону «ОУН» Кирило Бабенцов, який вже має статус учасника бойових дій за участь у проведенні антитерористичної операції, підтвердили, що спільно з Олегом Мірошником він проходив спеціальну підготовку у батальйоні МВС «Київ-2», а потім їх направили в зону бойових дій.

«З першого грудня 2014 року по 5 січня 2015 року ми воювали в селищі Піски Ясинуватського району Донеччини, - сказав Кирило Бабенцов. – Олега Мірошника я б охарактеризував з найкращого боку. Коли наша армія, щоб потрапити в Донецький аеропорт, піддалася на ганебні умови приниження і проходження обшуків на блок-посту в терористів, ми з Олегом із боєм прорвалися на летовище. Не кожному в нашому батальйоні випадала честь потрапити в аеропорт».

Вислухавши пояснення представників заявника та свідків, суд дійшов висновку про потребу задоволення заяви добровольця.

«Попри те, що стосовно бійців добровольчих формувань не визначено правового механізму встановлення статусу бойових дій, участь добровольчих формувань в особливий період, в тому числі і «ОУН», в антитерористичній операції  в районах проведення АТО на боці сил АТО в установленому порядку не заборонено. З боку держави немає заборони, а навпаки добровольчі формування були допущені до участі в АТО, - зачитав вирок суддя Ніжинського міськрайонного суду Іван Кобилецький. – Відповідно до пункту 20 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», серед іншого учасниками бойових дій визнаються особи, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або організувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України брали участь безпосередньо в антитерористичній операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені  до складу ЗСУ, МВС чи Нацгвардії».

Таким чином суд задовольнив заяву бійця добровольчого батальйону «ОУН» Олега Мірошника і встановив факт його участі у зоні бойових дій на боці сил АТО.

За словами представника заявника, правозахисниці Світлани Куспись, це перший випадок в Україні визнання факту участі добровольців в антитерористичній операції.

«Це рішення має надзвичайно важливе значення, бо завтра ця людина може захистити свої законні права і офіційно домогтися статусу учасника АТО без зайвої бюрократичної тяганини, - каже адвокат. – Фактично суддя повернув державу обличчям до людей, які воювали в добровольчих батальйонах. Я дякую цій людині, ми всі відчували, що суддя є патріотом. Він професійно і чесно підійшов до суті питання».

«Це рішення дає надію на справедливість багатьом добровольцям», - каже столичний громадський активіст та волонтер Сергій Бондар.


http://www.day.kiev.ua/uk/news/141015-nizhynskyy-sud-vyznav-fakt-uchasti-dobrovolcya-batalyonu-oun-v-ato-na-shodi-ukrayiny
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини