Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:31:16

Кількість заяв від чернігівців на безкоштовну установку лічильників зменшилась удесятеро

28.09.2015   17:56Агенцiя

Знижені в два рази норми споживання газу призвели до категоричних відмов споживачів встановлювати лічильники. У порівнянні з початком року, кількість людей, охочих безкоштовно встановити прилад обліку газу, зменшилася в десять разів.

З березня 2015 року, коли стало відомо про майбутнє значне подорожчання газу, споживачі значно активізувалися з поданням заяв на встановлення лічильників. Так, кількість зареєстрованих заяв у березні - травні склало 3 064 шт. Але після травня, коли уряд вирішив вдвічі урізати норми споживання газу для тих, хто використовує газ без лічильників, кількість заяв на установку приладів обліку почала зменшуватися. Уже в червні, споживачів, бажаючих встановити лічильник виявилося 362, а за наступні три місяці було подано тільки 322 заяви (дані станом на 27.09.15 р).

Станом на 1 вересня 2015 року 70,5 тис. домогосподарств Чернігівщини, а це близько 20% від усіх користувачів газу, не мають лічильників. З них - майже 13 тис. споживають газ при наявності водонагрівача і плити, решта - користуються тільки плитою. До 1 січня 2016 року "Чернігівгаз" повинен забезпечити лічильниками всі домогосподарства з водонагрівачами.

"Зараз багато людей намагаються максимально відтягнути термін установки лічильника і в розмовах з нашими фахівцями не приховують, що їм це невигідно. Навіть роз'яснення, що у разі порушення термінів установки, прописаних у Законі України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", облгаз буде вправі відключити їх будинку від газопостачання, не є для них аргументом", - зазначає начальник відділу організації та обслуговування клієнтів ПАТ "Чернігівгаз" Дмитро Лахтіонов.

Крім того, що нові норми споживання позбавляють споживачів стимулів до встановлення лічильників та економії газу, вони також призводять до розбіжностей між фактично спожитим населенням обсягом газу та нарахуваннями. За підрахунками фахівців, за останні 5 місяців, так званий розбаланс за цими категоріями споживачів в Чернігівській області склав 6 млн кубометрів газу.

Нагадаємо, що з 6 травня 2015 року норми споживання газу для користувачів газових водонагрівачів і плит знизилися з 18 м куб до 9, при наявності плити і відсутності гарячого постачання - з 9 м куб до 4,5, з гарячою водою і плитою - з 6 кубометрів до 3.

Ще однією проблемою з якою доводиться стикатися газовикам - це складнощі з виконанням монтажних робіт у житлових приміщеннях.

"Фахівці повинні враховувати побажання власників житла у виборі приміщення і місця для установки приладу, зручної дати і часу проведення робіт. Іноді господарів не влаштовує марка і габарити лічильника, його зовнішній вигляд", - сказав заступник голови правління з комерційної діяльності та обслуговування клієнтів ПАТ "Чернігівгаз" Ігор Льодовий.

Протягом 2012-2014 р.р. у виконання програми з безкоштовного встановлення лічильників газу ПАТ "Чернігівгаз" інвестував близько 22 мільйонів гривень, що дозволило обладнати приладами обліку більше 18 тис. помешкань. Згідно інвестиційних планів поточного року, компанія повинна встановити близько 6 тис. індивідуальних і 81 будинкових лічильників газу.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини