Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:22:46

Перепоховання воїнів 1941 року в Щорському районі

25.09.2015   06:55

21 вересня в селі Смяч Щорського району відбулось перепоховання солдат Другої світової війни, які загинули у серпні–вересні 1941 року під час оборонних боїв на території району.

.Останки п’ятьох бійців були знайдені пошуковою організацією “Пам’ять Перемоги” за участі наукового співробітника Музейно-меморіального комплексу партизанської слави “Лісоград” – філії Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського. Ще одного воїна знайшли члени пошукового клубу “Патріот”.

Шестеро героїв спочили у братській могилі. Час не залишив нам їхніх імен. Вдалося встановити лише підрозділи, в яких вони воювали. Троє, знайдені біля села Ількуча, – в 117-й стрілецькій дивізії 28-го стрілецького корпусу 21-ї армії; загиблий біля села Безуглівка – з 219-й мотострілецької дивізії 28-го стрілецького корпусу, 21-ї армії; ще двоє, знайдені біля села Смяч, – у 66-му стрілецькому корпусі.За оперативними зведеннями штабів дивізій та корпусів, протягом кінця серпня – початку вересня ці частини вели запеклі бої на лінії Гута Студенецька–Щорс. Але втримати свої позиції їм не вдалося, тож постійно контратакуючи та несучи значні втрати, наші частини вимушені були відходити в напрямку Чернігова.
Як з’ясували пошуковці, всі солдати були знайдені в місцях колишніх боїв, там, де загинули під час своєї останньої атаки.

Поховання відбулося в центрі села поруч з братською могилою, в якій спочивають солдати, що загинули під час визволення Смяча у 1943 році. Вшанувати пам’ять захисників та провести їх в останню путь зібралося майже все село.

Серед присутніх були не лише місцеві жителі, а й представники районних громадських організацій, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Церемонія відбулася надзвичайно зворушливо: хвилина мовчання, сльози та спогади про тяжкі бої навколо села.

У розшуку невідомих бійців допомагали місцеві мешканці, тож просимо жителів Щорського району не бути байдужими. Якщо вам відомо про місця, де під час війни загинули воїни, які так і залишаються не похованими у лісах або городах, якщо ви випадково натрапили на останки солдат, просимо повідомити за номером (097) 807-03-19 або до редакції Щорської районної газети.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.