Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:48:54

Пожежа сміття на Чернігівському міському сміттєзвалищі ПП "Гранпласт"

01.09.2015   09:09

За повідомленням ДСНС області, 25 серпня о 14:02 на Чернігівському міському сміттєзвалищі ПП "Гранпласт" виникла пожежа сміття на загальній площі 0,5 га. Причина пожежі за версією представників служби з надзвичайних ситуацій - необережне поводження з вогнем невідомої особи.

Стан полігона побутових відходів на сьогоднішній день є критичним і може обернутися екологічною катастрофою для Чернігова. Така ситуація склалася внаслідок порушення технології утилізації сміття.

Адже 200 000 кубометрів відходів лежать необроблені на території в дванадцять гектарів всупереч всім нормам санітарної і протипожежної безпеки. При підвищенні температури повітря влітку сміття розкладається і отруює повітря.

За технологічними нормами сміттєві відходи діляться на так звані карти, до кожної з яких повинен бути під'їзд і можливість їх локалізації. Далі сміття ущільнюється , кожен його шар пересипається грунтом- при такому процесі вірогідність займання мінімізується.

Ще однією розповсюдженою проблемою звалищ є газ (що має в своєму складі метан та вуглекислий газ) , який виділяється в результаті анаеробного розкладу органічних відходів. При підвищеній температурі навколишнього середовища, тиск газу всередині звалища різко підвищується та посилюється його виділення . Газ накопичується в шарах сміття і при відсутності системи його відводу виривається на поверхню, що і призводить до займання звалища.

На виконання міського проекту по переробці газу в теплову енергію в 2012 році були розпочаті роботи по поетапній розробці звалища побутових відходів - буріння свердловин для отримання газу із його забором та будівництво газопроводу для траспортування газу з полігону. Із 60 запланованих свердловин було зроблено лише 11. Надалі роботи в цьому напрямку були призупинені.

Висновок зі всього вищеперерахованого лише один-звалище зайнялося невипадково. Цьому передувала ціла низка подій, яка й призвела до пожежі.

Яким же чином ця ситуація може вплинути на здоров'я мешканців прилеглих районів міста?

Основним компонентом будь якого диму є чадний газ або монооксид вуглецю (СО). Причому концентрація СО при спалюванні побутового сміття може бути такою ж високою, як і на вулиці з інтенсивним рухом автомобілів. Монооксид вуглецю - отруйне для людини з'єднання, оскільки надзвичайно легко зв'язується з гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму, внаслідок чого настає отруєння. У поєднанні з іншими забруднювачами, такими як промислові викиди або вихлопні гази, токсична дія чадного газу значно зростає. При спалюванні пластику, поліетилену,

виробів на основі ПВХ (лінолеум, деякі види упаковки, іграшки, предмети зі шкірозамінника, тканини, покриті полімерною плівкою, залишки

ізольованого електричного кабелю та ін) і синтетичних матеріалів (нейлон, деякі акрили і поліуретанові піни, широко використовувані для набивання диванів, крісел і матраців) утворюється безліч токсикантів.

Ще одним джерелом ризику є спалювання старої деревини, яка може бути пофарбована олійною фарбою, що містить свинець, причому, чим старіше фарбування, тим більше в ній свинцю. При горінні таких фарб сполуки свинцю потрапляють у повітря і проникають в організм через легені.

Фахівцями Держсанепідслужби області був проведений аналіз проб повітря навколо звалища та в прилеглих до нього районах міста з метою виявлення в ньому шкідливих для здоров'я людини речовин.

Результати аналізу повітря біля звалища:

вуглецю оксид - 4,0-4,3 мг/м3 (норма - 5 мг/м3 )

фенол - < 0,004 мг/м3 (норма - 0,01 мг/м3 )

формальдегід - < 0,01 мг/м3 (норма - 0,035 мг/м3)

азоту діоксид - < 0,02 мг/м3 (норма - 0,2 мг/м3)

Результати аналізу повітря в мікрорайоні «Масани»:

вуглецю оксид - 3,3мг/м3 (норма - 5 мг/м3 )

фенол - < 0,004 мг/м3 (норма - 0,01 мг/м3 )

формальдегід - < 0,01 мг/м3 (норма - 0,035 мг/м3)

азоту діоксид - < 0,02 мг/м3 (норма - 0,2 мг/м3)

Отже, на сьогоднішній день перевищень вмісту шкідливих речовин в повітрі навколо звалища та прилеглих районів не виявлено - напевне у зв'язку з тим, що пожежі поки що не такі масштабні і їх вдається максимально швидко ліквідувати. Але ситуація від цього не стає менш загрозливою. Адже завжди доцільніше усунути причину проблеми ніж щорічно витрачати безліч ресурсів на боротьбу з її наслідками, ставлячи при цьому під загрозу екологію міста та здоров'я його мешканців.

А ми хочемо дати декілька рекомендацій щодо того як убезпечити себе при виникненні подібних надзвичайних ситуацій:

- скоротити час перебування на вулиці, мінімізуючи таким чином контакт з забрудненим повітрям;

- на протязі дня намагатися тримати вікна та двері квартир щільно зачиненими, провітрювання приміщень проводити краще в нічний час (унаслідок зниження температури повітря вночі, збільшується його щільність, опір повітря зростає і диму важче поширюватись в ньому, до того ж в нічний час зменшується інтенсивність руху транспорту, тому повітря більш чисте).

- пити якомога більше чистої води - вона виводить токсини з організму;

- ввести в раціон якомога більше легкозасвоюваної рослинної їжі, яка є джерелом природних антиоксидантів, що захищають організм від шкідливого впливу навколишнього середовища (овочі, фрукти, ягоди та ін).

Держсанепідслужбою області постійно проводиться контроль за концентрацією шкідливих речовин в атмосферному повітрі. Про перевищення їх вмісту негайно буде повідомлятися на офіційному веб-сайті Держсанепідслужби області.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини