Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:50:19

Хворі свині атакують! ВІДЕО

21.08.2015   11:09Агенцiя

У Чернігові відбулося спільне засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації.

Говорили про нагальні проблеми цього літа – пожежі під час спеки та африканську чуму свиней, що вже другий рік тероризує фермерські господарства України, а останнім часом дісталася і нашого регіону.

Пожежі у спекотну пору та боротьбу з африканською чумою свиней обговорювали на спільному засіданні профільних комісій в обласній державній адміністрації. У природних екосистемах виникло 632 пожежі, вогонь вирував на сухій рослинності та смітті. У житловому секторі чагарники та трава горіли 310 разів. І звісно ж, не без збитків. Юрій Бреус, начальник управління ДСНС України в області: «Такі пожежі мали місце в Бахмацькому, Сосницькому, Городняському, Ріпкинському та Чернігівському районах, а на ліквідацію пожежі в селі Старі Яриловичі Ріпкинського району, гасіння якої тривало понад 9 годин, довелося залучати пожежний підрозділ з Республіки Білорусь».

Задля потреб вогнеборців басейнове управління водного господарства цьогоріч провело акумуляцію на місяць раніше. Але запасів небагато – у третини малих річок пересохли верхів’я, подекуди рівень води впав від 80 см до одного метра. Сергій Нагалюк, начальник Деснянського басейнового управління водних ресурсів: «Зарегульований рівень води в каналах і водоймах складає близько 9 мільйонів метрів кубічних води, з яких на сьогоднішній день можливо використати для гасіння пожеж близько семи мільйонів».

У лісових господарствах техніки для приборкання вогню загалом вистачає. Масиви оглядають навіть із літаків. Також двадцять дві спостережні вежі власним коштом обладнали камерами і роздумують над придбанням безпілотників. А тим часом Чернігівщину з усіх боків оточують неблагополучні пункти, де підтверджуються. підозри на африканську чуму свиней. Тривожні звістки надходять з Київщини, Полтавщини та Сумщини. До слова, у Калиті Київської області через знайденого збудника вірусу довелося знищити більше 60 тисяч голів свиней. У нашій області останній зареєстрований випадок АЧС – у домашньому господарстві на Менщині. Юрій Павлішен, в.о. начальника головного управління ветеринарної медицини в області: «Згідно з рішенням ДНПК при Менській районній державній адміністрації було оголошено карантин та визначено територіальні зони, а саме епізоотичним осередком визначено село Городище. На даний час проводяться всі заходи згідно з прийнятим та затвердженим планом».

В управлінні ветеринарної медицини області також підписано розпорядження про відтермінування початку мисливського сезону, щоб чума не поширювалася і серед диких свиней. А тим часом районні адміністрації не в повній мірі надають документи для державних компенсацій за звичайних свиней – що вже й казати про вепрів. Юлія Свириденко, директор департаменту економічного розвитку облдержадміністрації: «Визначений виключний перелік документів, що додається до звернення до голови обласної державної адміністрації. До чого я це кажу: на сьогоднішній день Ічнянська, Козелецька, Новгород-Сіверська і Ріпкинська районні адміністрації звернулися до голови. Разом з тим, усі подані заяви, вони не відповідають вимогам порядку використання цих коштів».

Райони не зазначають, можуть вони самостійно виплатити компенсацію чи треба допомога резервного фонду обласного бюджету. А з нього, між іншим, вже перераховано 200 тисяч гривень.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.