Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 15:31:44

Прокуратурою заявлено до суду позов на захист інтересів держави щодо охорони археологічної спадщини

18.08.2015   18:33Агенцiя

Прокуратура Чернігівського району, захищаючи інтереси держави щодо збереження та дослідження археологічних пам’яток, заявила до суду позов про скасування розпорядчих і правовстановлюючих документів, якими під приватну забудову в одному з сіл району віддано землі історико-культурного призначення.

Встановлено, що кілька земельних ділянок по 0,25 га на околиці села, переданих у приватну власність громадян для зведення ними житлових будинків, знаходяться в межах території пам’ятки археології місцевого значення.

Пам’ятку взято на державний облік рішенням виконкому Чернігівської обласної ради. На цій території розташовані давні поселення доби бронзи, ранньослов’янського періоду та періоду Давньої Русі (ІІ тис. до н. е., ІІІ-V та ХІ-ХІІ ст.).

Приватизація таких земель без проведення належних охоронних археологічних досліджень прямо заборонена нормами Земельного кодексу України.

Однак у цьому випадку були допущені порушення, через які земля вибула з державної власності без проведення таких досліджень. Зокрема, документація із землеустрою не погоджувалась з органом охорони культурної спадщини, а проект землеустрою не пройшов обов’язкової державної експертизи.

Наразі поновлення порушених інтересів держави буде здійснюватися через вжиття заходів прокурорського реагування, в судовому порядку.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини