Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:46:51

Через спеку і необачність горять ліси та гинуть на воді люди

17.08.2015   15:27Агенцiя

З початку серпня на території області спостерігається спекотна, бездощова погода. Це призвело до встановлення найвищого - 5 класу пожежної безпеки, коли ймовірність виникнення пожежі через іскру чи недопалок дуже висока.

— Рятувальники неодноразово застерігали громадян від порушення умов пожежної безпеки в екосистемах під час відпочинку в лісах. Але, нажаль, такі пожежі продовжують траплятися, — про це повідомив журналістам заступник начальника обласного Управління ДСНС України з державного нагляду та контролю у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Сергій Власенко під час брифінгу в ОДА.

Щодоби в області реєструють до 10 пожеж. Лише минулого тижня рятувальники ліквідували 58 загорянь. Основними причинами їх виникнення є необережне поводження громадян з вогнем під час відпочинку, або навмисне спалювання сухої трави, сміття та стерні сільгосппідприємцями.

— Загалом з початку року сталося 310 пожеж в житловому секторі, 49 в лісах, 14 на торфовищах та 561 загоряння на відкритій місцевості. Вогнем знищено та пошкоджено більше 100 будинків і споруд, — уточнив Сергій Власенко. Пожежними підрозділами було врятовано близько 200 будівель різного призначення, а також сотні гектарів лісових масивів.

Частішають, за його словами, пожежі на торфовищах. На сьогодні підрозділами ДСНС ліквідовані всі осередки таких загорянь.

Через відсутність пожежних команд у деяких районах області рятувальникам доводиться долати великі відстані між населеними пунктами. Спекотна ж погода посприяла різкому зниженню рівня ґрунтових вод. Усе це створює певні труднощі для роботи рятувальників. Але з бідою треба боротися разом. Так, забезпечувати надійне водопостачання поблизу торфовищ допомагає Деснянське басейнове управління. А підприємства, організації, місцеві органи влади діляться пально-мастильними матеріалами.

— У черговий раз рятувальники звертаються до мешканців області з проханням — дотримуватись умов пожежної безпеки під час відпочинку в екосистемах регіону. Необхідно більш уважно і відповідально ставитись до спалювання сухої рослинності та сміття. Адже, результатом необачності та безвідповідальності може стати людське життя. Тільки цієї весни під час спалювання сміття та сухої трави в області загинуло 6 людей, — констатував заступник начальника обласного Управління ДСНС.

Звичайно, під час спекотної погоди найкращий відпочинок — біля води. Але люди, як зазначив він, не завжди дбають про свою безпеку. З початку року на водоймах області загинуло 44 людини, із них 5 дітей. Громадяни гинуть через те, що купаються у стані алкогольного сп’яніння чи пірнають у необстежених місцях. Наражують на небезпеку дітей, залишаючи їх без нагляду біля води тощо.

Щоб уникнути трагічних випадків під час купання, потрібно дотримуватись елементарних заходів безпеки: не заходити в воду після тривалого перебування на сонці, у стані алкогольного сп’яніння, не влаштовувати небезпечні ігри на воді, уникати водоймі з швидкою течією, постійно стежити за дітьми тощо.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.