Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:35:48

У полі зору прокурорського нагляду — адаптація правового статусу засуджених в установах виконання покарань до європейських стандартів

01.07.2015   07:40Агенцiя

У рамках здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокурор Чернігівської області Віктор Носенко 26 червня відвідав Чернігівську виправну колонію №44 управління ДПтС України в Чернігівській області.

Під час візиту прокурором області перевірено, зокрема, стан впровадження вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо адаптації правового статусу засуджених осіб до європейських стандартів.

 

Довідково:

За наслідками виявлених у цьому році прокурорами в установах виконання покарань області порушень на напрямку адаптації до європейських стандартів внесено 6 документів прокурорського реагування, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 3 службові особи установ. Окрім того, розпочато 2 кримінальні провадження за виявленими фактами розтрати в установах ДПтС області бюджетних коштів на суму 50 тис грн у кожному (безпідставного підписання актів прийому виконаних робіт з підключення установ до мережі Інтернет).

На даний час адміністраціями установ виконання покарань ці вимоги в цілому забезпечено.

Зокрема, в усіх установах засудженим надається необхідна інформація про їх права та обов’язки, умови виконання і відбування призначеного судом покарання, а також ознайомлення зі змінами порядку і умов відбування покарань.

Засудженим забезпечено право на звернення з пропозиціями, заявами і скаргами до адміністрації органів і установ виконання покарань, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Європейського суду з прав людини, а також інших відповідних органів влади та міжнародних організацій. Тільки упродовж першого кварталу 2015 року ув’язненими направлено 321 таке звернення (у 2014 році – 1099).

Реалізація прав засуджених на свободу віросповідання здійснюється з дотриманням вимог ст.128 КВК України. Для забезпечення їх релігійних потреб функціонують 7 молитовних кімнат,  2 каплиці, дзвіниця, храм та церква. Будь-яких порушень прав засуджених на віросповідання не допускалось. Звернення з даного приводу не надходили.

Засуджені можуть використовувати своє право на спілкування відповідно до вимог Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. В установах області функціонує 20 таксофонів та наявні 134 мобільні телефони для забезпечення прав засуджених на телефонні розмови. Працює 6 класів та приміщень для користування глобальною мережею Інтернет, в яких розміщено 15 комп’ютерів. Забезпечено право на листування засуджених з особами, які знаходяться за межами колоній.

В установах виконання покарань області діють 3 державні підприємства та 5 майстерень, де засуджені можуть реалізувати своє право на працю. Умови для залучення засуджених до праці створені на підприємствах Чернігівської виправної колонії №44, Менської виправної колонії №91 та Домницького виправного центру №135. У першу чергу робота пропонується особам, які сплачують аліменти, відшкодовують заподіяні матеріальні збитки та моральну шкоду за рішеннями судів. Фактів незаконного залучення засуджених до оплачуваної праці не допускалось.

У той же час, із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів» від 08.04.2014 спостерігається зменшення кількості охочих бути працевлаштованими, оскільки праця стала правом, а не обов’язком засудженого. За 3 місяці 2015 року працювало 55,4% працездатних засуджених. Задля покращення стану справ із залучення засуджених до оплачуваної праці в установах проводиться профорієнтаційна робота, роз’яснюються норми виробітку, порядок нарахування заробітної плати.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.