Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:28:36

Крадії енергомайна знеструмлюють споживачів Чернігівщини майже не щодня, енергетики просять не лишатися байдужими

18.06.2015   11:32Агенцiя

Зловмисники, які розкрадають і виводять з ладу енергетичне обладнання стали реальною загрозою енергобезпеці Чернігівщини.

Зокрема, з початку року  крадіжки набули масового характеру в  Борзнянському, Козелецькому, Ніжинському та Чернігівському районах, в результаті без електроенергії залишилися сотні споживачів.

В с.Макіївка Носівського району зловмисники злили трансформаторне масло, після чого трансформатор вийшов з ладу, а сільська школа, фельдшерський пункт, сільськогосподарська ферма та 98 побутових споживачів залишилися без електроенергії. Аналогічні випадки одночасно сталися  і у селах Товстоліс, Рудка, Слобода Чернігівського району. У с. Деснянка  Чернігівського району з КТП злочинці взагалі викрали трансформатор, знеструмили водонапірну башту і залишили населений пункт і без світла, і без води.

«Якщо раніше крали дроти з повітряних ліній електропередач і метал з опор, то тепер зловмисники проникають у підстанції 10 і 35 кВ і зливають з діючих трансформаторів  масло, яке виконує роль охолоджувача та ізоляції обмоток. Обсяги злитого за останній час  масла обчислюються десятками тон. Лише у цьому році вже  вкрадено понад 4 тонн трансформаторного масла з діючого обладнання. Однак зливають не лише масло, а викрадають і самі трансформатори та кольоровий метал з них. Кожна крадіжка це додаткові витрати на матеріали, пальне та оплату робочого часу працівників. Станом на 01.06.2015р.  витрати на відновлення роботи енергообладнання склали майже 500 тис.гривень. Це кошти, які енергетики планували витратити на модернізацію, капітальний ремонт та експлуатацію електричних мереж» - відзначають представники Товариства «Чернігівобленерго».

Загалом у 2015 році зафіксовано 40 крадіжок енергоустаткування,з яких  90%  - це злив трансформаторного масла.

Енергетики стурбовані такими масштабами злочинів на трансформаторних підстанціях і звертаються до жителів з проханням повідомляти про подібні факти та можливість їх скоєння.

Енергетики наголошують, що при зливі масла пошкоджуються обмотки трансформаторів, ремонт яких здійснюється в спеціалізованих майстернях. Це вимагає значних матеріальних витрат і часу. Споживачі ж на цей період залишаються без електроенергії.

Як припускають в ПАТ «Чернігівобленерго» переважно  злочини скоюють люди, які мають професійні навички в електриці і проживають у місцевості, де були скоєні крадіжки.

Вони точно знають, як відключити працюючий трансформатор і безпечно зрізати деталі або злити масло.

Своїми діями зловмисники ставлять під загрозу не лише своє життя, але й життя та здоров’я інших людей, адже об’єкти електропостачання перебувають під напругою.

ПАТ «Чернігівобленерго» власними силами намагається протистояти крадіжкам енергомайна: посилено охорону стратегічних об’єктів, здійснюються профілактичні заходи для запобігання можливим крадіжкам та  проводяться рейдові операції.
Однак зловмисникам ефективніше протистояти разом.

Енергетики звертається до всіх мешканців Чернігівської області: хто став свідком крадіжки електрообладнання або володіє інформацією про можливість скоєння злочину, негайно повідомте в міліцію за телефоном «102», або цілодобовий, безкоштовний телефон кол-центру ПАТ «Чернігівобленерго»  0 800 210 310.

Стабільність енергопостачання споживачів Чернігівської області  залежить не лише від зусиль енергетиків, платоспроможності споживачів, сприятливих погодних умов,  а й від  активної громадської позиції людей по відношенню до чиїхось  протиправних дій.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини