Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:54:00

Як готуються лісівники Чернігівщини до зими

17.06.2015   08:21Агенцiя

На черговому засіданні колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства (ОУЛМГ), яке відбулося 9 червня, в центрі уваги було питання про підсумки роботи підвідомчих підприємств в осінньо-зимовий сезон 2014/15 року та завдання щодо забезпечення стабільної їх діяльності у наступному відповідному періоді.

З доповіддю виступив головний спеціаліст відділу лісових ресурсів облуправління Володимир Кирієнко.

Він зазначив, що підприємства прогнозовано відпрацювали минулий осінньо-зимовий період у штатному режимі. Аварійних ситуацій на виробництві та теплоенергетичному господарстві держлісгоспів у цей час не виявлено.

Основними видами у енергоспоживанні є тирса й відходи переробки, дрова для власного споживання, дизпаливо, бензин, електроенергія, газ та мастила. Високовартісними вважаються дизпаливо, бензин та електроенергія ( ціна на них невпинно зростає).

Для забезпечення стабільної роботи підприємств потрібно фінансово завчасно планувати закупівлю ПММ та ефективно їх використовувати — шляхом технічного переоснащення, переобладнання і модернізації всієї техніки та жорстко контролювати використання ПММ. Необхідно будувати та утримувати у належному стані транспортну мережу і зменшувати транспортний вантажообіг, реалізовуючи лісопродукцію з нижніх складів.

У доповіді відмічалося, що найбільша частка у загальній структурі використання енергоносіїв припадає на тирсу та відходи переробки. У минулому році цей показник склав 32%. Тирса та відходи — найдешевші енергоносії з усіх, які використовуються для опалення. ( Середня ціна по управлінню становить 9,7 грн. за тонну).

Не менш важливим та стратегічним енергоносієм є й дрова паливні. Частка дров паливних для власних потреб у структурі споживання енергоресурсів складає 22%. Середня їх вартість — 64,9 грн. за 1 м3.

Для теплозабезпечення виробничих і адміністративних потреб лісогосподарські підприємства використовують 52 котельні та теплових вузли, у яких розміщено 114 котлів ( 98 — основні, 16 — резервні).

На твердому паливі працює 106 котлів, що становить 96% від загальної кількості. (На природному газі було 11).

У процесі підготовки до осінньо-зимового сезону 2014—2015 р. р. були проведені роботи з обслуговування та ремонту котелень на загальну суму 80,4 тис грн.; встановлено нове теплогенеруюче обладнання на дров'яному паливі та відходах — майже на 1 млн. грн.; встановлено опалювальний котел «Крігер» ( 615,0 тис. грн.) у Остерському держлісгоспі; замінено 717,9 кв.м. столярних виробів у виробничих, побутових та допоміжних приміщень на суму близько 236, 81 тис. грн.; проведено обслуговування та ремонт машино-тракторного парку ( підготовлено 250 од. техніки, витрачено 401,6 тис. грн.); забезпечено працівників зимовим спецодягом та засобами індивідуального захисту на суму 854,42 тис. грн.

Слід додати, що витрати на природний газ зменшились на 42% — з 145, 97 тис. грн. у 2014 році до 84,9 тис. грн. у нинішньому. Газове опалення залишилося лише у Городнянському держлісгоспі.

Володимир Кирієнко наголосив, що заміна газових котлів на твердопаливні залишається одним з пріоритетних та першочергових заходів у підготовці до осінньо-зимового періоду 2015—2016 р.р.

Готуючись до цього сезону, лісгоспи повинні до 10 серпня надати управлінню затверджені плани заходів, а до 10 жовтня — завершити роботи з технічного обслуговування, ремонту і реконструкції в теплоенергетичному та енергосиловому господарствах підприємств. До того ж, до 15 жовтня потрібно виконати комплекс заходів з енергозбереження ; до 1 листопада — відремонтувати дорожньо-будівельну техніку і створити запас ПММ, матеріалів для ремонту лісових доріг та сумішей проти ожеледиці.

Начальник відділу мисливського господарства облуправління Микола Пиріг висвітлив на колегії стан ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь області.

Зокрема, площа мисливських угідь Чернігівщини становить 2 млн. 789 тис. га і налічується 59 їх користувачів.

У мисливському господарстві зайнято понад 520 працівників, з них — 43 мисливствознавці та 373 єгері.

У 2014 році на охорону і відтворення тваринного світу було витрачено 4 млн. 631 тис. грн.

Останніми роками в регіоні існує проблема з чисельністю лисиць та вовків, внаслідок чого рівень захворювань на сказ як серед диких , так і серед свійських тварин був високий. Сьогодні дуже гостро стоїть і питання щодо захворювання тварин на АЧС.

Микола Пиріг у своєму виступі називав і проблеми та недоліки в роботі. Отож було намічено найближчим часом забезпечити укомплектування єгерської служби, згідно з вимогами ст. 29 Закону України «Про мисливське господарство та полювання»; постійно організовувати рейдове патрулювання з охорони державного мисливського фонду і перевірки дотримання мисливцями правил полювання та техніки безпеки; проводити постійну роботу з регулювання чисельності хижих та шкідливих тварин; неухильно виконувати всі заходи по недопущенню розповсюдження АЧС на території області.

Перший заступник начальника ОУЛМГ Юрій Пономаренко розповів про технічне приймання лісокультурних об'єктів.

Навесні було створено 93,2 га лісових плантацій ( це — 120 % виконання завдання весняних робіт і 119% річного). По технічному прийманню стан плантацій оцінено таким чином: 34,6 га (37%) — дуже добрий; 58,6 га (63%) — добрий.

Закладені лісові плантації модрини — у Ніжинському держлісгоспі, клонову с осни звичайної — у Чернігівському та Н. -Сіверському , родинну дуба звичайного — у Прилуцькому, плодово-ягідну — у Городнянському, ліщини — у Корюківському та Ніжинському.

 

 

Микола Тищенко
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини