Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:42:35

Крапля крові — як орден на грудях

15.06.2015   07:47Агенцiя

Слово «донор» у перекладі з латинської мови означає «дарувати», «давати».

Донор – це людина, яка дарує свою кров, а з нею – здоров’я, частку свого серця, доброти хворому, життя – вмираючому. Здоров’я – це радість життя, дружби, любові, праці – всього того, чим живе людина на землі. Донори, котрі вперше здали кров, вчиняють справжній подвиг. В одному з віршів поета Володимира Гундарєва як подяка донорам є такі рядки:

Цю краплю крові,
Що в тебе на грудях,
Я вважаю за орден
Твоєї доброти.

Людська кров – це особливі, ні з чим не порівнянні «живі» ліки, котрі неможливо виготовити на фабриках чи заводах.

У Чернігівській обласній станції переливання крові (ОСПК) та відділеннях трансфузіології лікарень області приймають від донорів більше 8 тисяч літрів крові за рік. Увесь цей обсяг крові піддається ретельному обстеженню, переробці, і в результаті виготовляються незамінні лікувальні засоби.

У нашій області мешкають 2 заслужені донори України, 1153 почесні донори України. В Чернігівській ОСПК, зокрема, працюють 3 почесні донори України. Також кожен третій працівник станції є донором.

Звання «Почесний донор України» одержують ті, хто подарував кров безкоштовно більше 40 разів (не менше 18 літрів цільної крові). Згідно із Законом України «Про донорство крові та її компонентів» почесні донори мають пільги – доплату до пенсії (10%), без­оплатні компоненти і препарати крові, 50% знижки на рецептурні ліки, без­оплатне стоматологічне протезування тощо.

У наш скрутний час люди ще не втратили співчуття до біди інших. Щодня в реєстратурі Чернігівської ОСПК стоять черги бажаючих стати донорами. Серед цих людей – звичайні чернігівці, родичі або друзі тих, хто потрапив у серйозну біду. Є й такі, котрі безкоштовно здають свою кров упродовж 20-30 років. Скажімо, багато років міліціонери міського та обласного управлінь внутрішніх справ України до Дня захисту дітей дарували свою кров дітям. Також активними донорами є медпрацівники Чернігова та області, студенти.

Потреба в компонентах крові зростає з кожним роком, хоча переливання крові здійснюється лише за життєвою необхідністю. На жаль, збільшується кількість нещасних випадків,смертей з інших причин. Завдяки донорам і роботі Чернігівської ОСПК та служби крові області врятовано тисячі життів.

Усі заявки лікувальних закладів Чернігова та області ЧОСПК максимально задовольняє.

Колектив ЧОСПК дуже вдячний донорам Чернігова, які допомагали постраждалим на Майдані в Києві та пораненим бійцям із зони АТО, що проходили лікування у військових шпиталях. Якби кожна здорова людина віком від 18 до 60 років здала кров хоча б один раз у житті, то її вистачило б усім і для щоденних потреб, і на випадки непередбачених надзвичайних ситуацій.

Ставши донором, кожна людина отримує довідку про стан власного здоров’я. Кров донора буде обстежена на інфекційні маркери – такі, як наявність або відсутність антитіл до ВІЛ-інфекції, гепатиту С, сифілісу, наявність або відсутність антигену до гепатиту В (HBS Ag). Також донору визначать групу крові та резус-фактор.

Шановні чернігівці! Просимо вас не відмовлятися стати донором, аби допомогти тим людям, котрі потребують лікування компонентами та препаратами крові, а також для забезпечення необхідного запасу крові в ЧОСПК.

Наша адреса: м. Чернігів, вул. Пирогова, 13. Тел. головного лікаря – 4-22-14; заступника головного лікаря з організаційної та трансфузіологічної допомоги – 675-661; реєстратури – 660-879; експедиції – 660-864.

 

 

Ірина Рубіс, лікар-лаборант вищої категорії

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини