У Чернігові зросла захворюваність на кишкові інфекції
За останні 10 днів у Чернігові фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції, у тому числі сальмонельоз. Про це сьогодні під час наради у міській раді повідомив головний санітарний лікар Чернігова Іван Макаренко.
За його інформацією, серед госпіталізованих до інфекційного відділення міської лікарні № 2 встановлено 21 випадок захворювання на сальмонельоз. Між тим, усі випадки не пов'язані між собою, чи вживанням страв у закладах громадського харчування, не мають одного джерела інфекції. Хворі вживали продукти харчування, приготовані у домашніх умовах – курятину, печінку, яйця, придбані у різних торгових точках міста, страви із майонезом.
При лабораторному дослідженні харчових продуктів, відібраних вдома у хворих, у залишках майонезу "Провансаль люкс" (жирність 35%), виробник ПП "Бест" м.Бровари, Київської області (дата виробництва 12.05.2015) виділений збудник сальмонельозу (Salm.enteritidis) у 3-х зразках відібраної продукції.
При проведенні лабораторних досліджень зразків харчової продукції в т.ч. майонезу різних дат виготовлення, відібраних у торговельних мережах міста, у досліджених зразках збудників інфекційних захворювань не виявлено.
"Ситуація контрольована, протиепідемічні заходи продовжуються. Ще раз хочу звернутися до чернігівців бути уважними до свого здоров'я і серед іншого не купувати продукти харчування на стихійних ринках", - наголосив І.Макаренко.
Довідка: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується вираженою інтоксикацією організму.
Джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини.
Мікроорганізми досить стійкі до соління і копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70° С. Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть приблизно через 10 хвилин від моменту закипання. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливають на смакові властивості продуктів.
Останні новини Чернігівщини
Якими мають бути ветеранські осередки у громадах: у Чернігові стартувала дизайн-сесія «Простори, що об’єднують» 14:50
Ветеранські простори мають бути інклюзивними осередками гідності, доступності та взаємодії в громадах. Це ключова тема дводенної дизайн-сесії, яка сьогодні стартувала у Чернігові, – «Простори, що об’єднують: універсальний дизайн для ветеранських просторів і громад».
Зайняв псевдопосаду під час окупації Херсону – затримано підозрюваного у колабораційній діяльності 14:45
За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю міста Херсон у добровільному зайнятті посади у незаконному правоохоронному органі. Йому інкримінують колабораційну діяльність (ч. 7 ст. 111-1 КК України).
«Армія відновлення»: на Чернігівщині за 3 роки – понад 33 тис. направлень 14:40
Чернігівщина одна з перших серед областей України долучилася до «Армії відновлення». Це урядовий проєкт щодо організації суспільно корисних робіт, завдяки якому українці мають змогу своєю працею підтримати країну в період воєнного стану.
Соціальні послуги в громаді: доступ, надавачі, вартість 14:37
Кожен із нас потрапляв у ситуацію, коли звертався по підтримку чи допомогу до батьків або друзів, але інколи такої підтримки недостатньо.
Україна тріумфує на чемпіонаті світу з футзалу серед спортсменів з порушеннями зору! 14:36
3 09 до 15 листопада в Анталії (Туреччина) відбувся чемпіонат світу з футзалу серед осіб з порушеннями зору.