Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 15 вересня, 09:39:38

У Чернігові зросла захворюваність на кишкові інфекції

27.05.2015   16:04

За останні 10 днів у Чернігові фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції, у тому числі сальмонельоз. Про це сьогодні під час наради у міській раді повідомив головний санітарний лікар Чернігова Іван Макаренко.

За його інформацією, серед госпіталізованих до інфекційного відділення міської лікарні № 2 встановлено 21 випадок захворювання на сальмонельоз. Між тим, усі випадки не пов'язані між собою, чи вживанням страв у закладах громадського харчування, не мають одного джерела інфекції. Хворі вживали продукти харчування, приготовані у домашніх умовах – курятину, печінку, яйця, придбані у різних торгових точках міста, страви із майонезом.

При лабораторному дослідженні харчових продуктів, відібраних вдома у хворих, у залишках майонезу "Провансаль люкс" (жирність 35%), виробник ПП "Бест" м.Бровари, Київської області (дата виробництва 12.05.2015) виділений збудник сальмонельозу (Salm.enteritidis) у 3-х зразках відібраної продукції.

При проведенні лабораторних досліджень зразків харчової продукції в т.ч. майонезу різних дат виготовлення, відібраних у торговельних мережах міста, у досліджених зразках збудників інфекційних захворювань не виявлено.

"Ситуація контрольована, протиепідемічні заходи продовжуються. Ще раз хочу звернутися до чернігівців бути уважними до свого здоров'я і серед іншого не купувати продукти харчування на стихійних ринках", - наголосив І.Макаренко.


Довідка: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується вираженою інтоксикацією організму.
Джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини.
Мікроорганізми досить стійкі до соління і копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70° С. Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть приблизно через 10 хвилин від моменту закипання. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливають на смакові властивості продуктів.

Останні новини Чернігівщини

ВПО та жителі прифронтових територій можуть скористатися компенсацією на придбання житла за програмою єОселя 09:14

Десятого вересня набрала чинності постанова, якою Кабінет Міністрів України розширив доступ до програми єОселя для внутрішньо переміщених осіб та жителів прифронтових територій. Сам механізм запрацює упродовж декількох днів, коли банки врегулюють обмін інформацією з Пенсійним фондом України.

15 вересня: цей день в Україні і світі

15 вересня: цей день в Україні і світі 09:13

ДЕНЬ 1300 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 1300 RUSSIAN AGRESSION

Мінрозвитку оголошує відбір проєктів, фінансування яких може здійснюватися за кошти, залучені в рамках спільних з ЄІБ проєктів 11:23

Розпочато відбір проєктів, реалізація яких буде здійснюватися за рахунок «Програми відновлення України ІІІ» (Транш В) та нерозподілених залишків коштів програм «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» та «Програма з відновлення України».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:19

Протягом минулої доби зареєстровано 11 небезпечних подій, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 10 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Ультразвукова діапедевтика в практиці лікаря первинної ланки при урологічній патології 10:02

Урологічні хвороби залишаються однією з основних проблем в Україні.