У Чернігові зросла захворюваність на кишкові інфекції
За останні 10 днів у Чернігові фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції, у тому числі сальмонельоз. Про це сьогодні під час наради у міській раді повідомив головний санітарний лікар Чернігова Іван Макаренко.

За його інформацією, серед госпіталізованих до інфекційного відділення міської лікарні № 2 встановлено 21 випадок захворювання на сальмонельоз. Між тим, усі випадки не пов'язані між собою, чи вживанням страв у закладах громадського харчування, не мають одного джерела інфекції. Хворі вживали продукти харчування, приготовані у домашніх умовах – курятину, печінку, яйця, придбані у різних торгових точках міста, страви із майонезом.
При лабораторному дослідженні харчових продуктів, відібраних вдома у хворих, у залишках майонезу "Провансаль люкс" (жирність 35%), виробник ПП "Бест" м.Бровари, Київської області (дата виробництва 12.05.2015) виділений збудник сальмонельозу (Salm.enteritidis) у 3-х зразках відібраної продукції.
При проведенні лабораторних досліджень зразків харчової продукції в т.ч. майонезу різних дат виготовлення, відібраних у торговельних мережах міста, у досліджених зразках збудників інфекційних захворювань не виявлено.
"Ситуація контрольована, протиепідемічні заходи продовжуються. Ще раз хочу звернутися до чернігівців бути уважними до свого здоров'я і серед іншого не купувати продукти харчування на стихійних ринках", - наголосив І.Макаренко.
Довідка: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується вираженою інтоксикацією організму.
Джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини.
Мікроорганізми досить стійкі до соління і копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70° С. Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть приблизно через 10 хвилин від моменту закипання. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливають на смакові властивості продуктів.
Останні новини Чернігівщини
У коледжі й профтехи області почала надходити комп’ютерна техніка від Латвії 12:37
Традиційно передачу обладнання забезпечили представники асоціації «Brunotava», що є надійним та постійним партнером Чернігівщини другий рік поспіль.

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади 12:17
В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області проведено чергову робочу зустріч з керівництвом Ріпкинської селищної територіальної громади щодо обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету цієї громади. Дослідженням охоплено період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи 12:15
До таких робіт залучають безробітних, яким не вдалося знайти роботу за фахом, а також внутрішніх переселенців. На оплату їхньої праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спрямовано понад 42 млн грн.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:13
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 5 пожеж.
На Конгресових слуханнях Чернігівщина поділилася досвідом просторового планування в громадах 12:12
Представники Чернігівщини онлайн доєдналися до Конгресових слухань. Цього разу мова йшла про просторове планування в територіальних громадах. Це ключовий інструмент управління розвитком територій громад.