Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 23 листопада, 23:44:48

У Чернігові зросла захворюваність на кишкові інфекції

27.05.2015   16:04

За останні 10 днів у Чернігові фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції, у тому числі сальмонельоз. Про це сьогодні під час наради у міській раді повідомив головний санітарний лікар Чернігова Іван Макаренко.

За його інформацією, серед госпіталізованих до інфекційного відділення міської лікарні № 2 встановлено 21 випадок захворювання на сальмонельоз. Між тим, усі випадки не пов'язані між собою, чи вживанням страв у закладах громадського харчування, не мають одного джерела інфекції. Хворі вживали продукти харчування, приготовані у домашніх умовах – курятину, печінку, яйця, придбані у різних торгових точках міста, страви із майонезом.

При лабораторному дослідженні харчових продуктів, відібраних вдома у хворих, у залишках майонезу "Провансаль люкс" (жирність 35%), виробник ПП "Бест" м.Бровари, Київської області (дата виробництва 12.05.2015) виділений збудник сальмонельозу (Salm.enteritidis) у 3-х зразках відібраної продукції.

При проведенні лабораторних досліджень зразків харчової продукції в т.ч. майонезу різних дат виготовлення, відібраних у торговельних мережах міста, у досліджених зразках збудників інфекційних захворювань не виявлено.

"Ситуація контрольована, протиепідемічні заходи продовжуються. Ще раз хочу звернутися до чернігівців бути уважними до свого здоров'я і серед іншого не купувати продукти харчування на стихійних ринках", - наголосив І.Макаренко.


Довідка: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується вираженою інтоксикацією організму.
Джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини.
Мікроорганізми досить стійкі до соління і копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70° С. Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть приблизно через 10 хвилин від моменту закипання. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливають на смакові властивості продуктів.

Останні новини Чернігівщини

Поліція Чернігівщини 21-22 листопада склала 29 адміністративних матеріалів за порушення карантинних умов

Поліція Чернігівщини 21-22 листопада склала 29 адміністративних матеріалів за порушення карантинних умов 19:34

За 21 листопада на території Чернігівської області поліцейськими мобільних групп з дотримання карантинних умов було складено 18 протоколів за ст.44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. З них 3 протоколи у Чернігові.

Черговий номер щорічника

Черговий номер щорічника "Розумовські зустрічі" вийшов у Чернігові 17:27

Вже всьоме в Чернігові виходить збірник наукових праць «Розумовські зустрічі». Це періодичне видання, що спирається на розробки учасників щорічної однойменної науково-практичної конференції.

Виявлено 563 нових випадків COVID-19

Виявлено 563 нових випадків COVID-19 17:18

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА станом на 23 листопада в області зафіксовано 563 нових випадків COVID-19.

Ніжинська поліція оперативно затримала підозрюваного у вбивстві

Ніжинська поліція оперативно затримала підозрюваного у вбивстві 12:35

О пів на п'яту годину вечора до чергової частини поліції надійшла інформація, що в одному з ніжинських будинків виявлено труп господаря.

Упродовж минулого тижня надзвичайники врятували 3 особи та 60 разів залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій

Упродовж минулого тижня надзвичайники врятували 3 особи та 60 разів залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій 12:21

Упродовж минулого тижня з 16 по 23 листопада щоденно в підрозділах Управління ДСНС України у Чернігівській області перебували на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 61 одиниця спеціальної техніки.