Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:59:56

Сучасне освітлення з використанням енергоефективних технологій з’явиться у Мені за підтримки Європейського Союзу

22.05.2015   07:29

21 травня голова обласної ради Микола Звєрєв взяв участь в роботі регіонального навчального семінару «Угода мерів» – шлях до енергоефективного майбутнього міст» та стартовій зустрічі по демонстраційному проекту «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» з використанням енергоефективних технологій. У заході також взяли участь керівники міських територіальних громад Чернігівськоої області.

Як розповів Менський міський голова Федір Фесюн, в травні 2013 року було підписано «Угоду мерів», а в лютому 2014 року на сесії міської ради затверджено «План дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року міста Мена Чернігівської області». За словами керівника, в серпні 2014 року на пленарному засіданні Менської міської ради депутати погодили подання конкурсної заявки на модернізацію системи вуличного освітлення Мени на конкурс проектів SEAPs. Грантову Угоду з Європейською комісією, відповідно до якої в Мені розпочнеться реалізація дворічного проекту з модернізації системи вуличного освітлення з використанням енергоефективних технологій, буде підписано вже найближчим часом. Загальний бюджет проекту складає 500 тис. євро, в тому числі сума гранту – майже 80% від загальної суми.

Федір Фесюн зазначив: «Сьогодні складно переоцінити важливість проектної діяльності спрямованої на здійснення енергоефективних заходів в малих містах України, із залученням додаткових позабюджетних коштів на реалізацію проектів. Політична і економічна ситуація змушує органи місцевого самоврядування шукати різноманітні рішення, і одним з таких рішень було підписання «Угоди мерів» та розробка і затвердження на сесії міської ради плану дій сталого енергетичного розвитку міста Мени до 2020 року. В плані дій ми передбачили заходи для вирішення найгостріших проблеми нашої громади, які будемо поступово реалізовувати. На сьогодні, я радію першому нашому успіху, який покладає на нас і велику відповідальність не тільки перед менчанами, а й перед нашими європейськими партнерами. Тому ми докладемо всіх зусиль для успішної реалізації проекту з модернізації вуличного освітлення. І я впевнений що це буде тільки перша ластівка...».

У свою чергу ключовий експерт команди підтримки проекту Анатолій Копець розповів, що фінансування проекту Менська міська рада отримає завдяки участі міста в спеціальному двоетапному конкурсі проектних заявок від Європейської Комісіі «Регіональна програма сусідства - сталі урбаністичні демонстраційні проекти на сході». За 2 роки реалізації проекту передбачається замінити 1400 світильників системи вуличного освітлення на сучасні, оновити електричні мережі та щитові ящики з електроавтоматикою.

Звертаючись до учасників зібрання, Микола Звєрєв високо оцінив діяльність Менської міської ради, спрямованої на пошук додаткових ресурсів з вирішення актуальних питань життєдіяльності своєї територіальної громади. За словами керівника, європейські фонди володіють колосальними фінансовими ресурсами, до яких, з підписанням Україною договору про асоціацію з Європейським Союзом, нині відкривається фактично необмежений доступ. Проте, як наголосив керівник обласної представницької влади, у змаганні за європейські гроші виграють лише ті, хто навчиться працювати дійсно по-європейськи. Адже Європа нетерпима до проявів недисциплінованості і корупції. За його словами, в умовах розпочатої в Україні реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади значних результатів досягнуть саме ті громади, які перші повірять у невідворотність змін і першими розпочнуть свій шлях до Європи.

Очільник області побажав менчанам успіхів в реалізації проекту і не зупинятися на розпочатому.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.