Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:36:06

Природний газ в Чернігівській області відповідає стандартам якості

12.05.2015   13:02Агенцiя

За результатами проведених аналізів природного газу, який постачався споживачам Чернігівщини у 2015 році, його калорійність становила від 8 190 ккал/м3 до 8 820 ккал/м3, що свідчить про відповідність вимогам стандартів якості.

В Україні якість природного газу визначається вимогами держстандарту. Зокрема, якість блакитного палива, яке постачається споживачам, регламентується ГОСТом 5542-87 «Газы горючие природные для промышленного и коммунально-бытового назначения». Документом передбачено, що калорійність газу, тобто, його теплотворна здатність повинна бути не менше 7 600 ккал/м3.

ПАТ «Чернігівгаз» приймає природний газ з магістральних газопроводів від 89 газорозподільних станцій (ГРС), які належать газотранспортним (нафтогазовидобувним) підприємствам, і постачає енергоресурс споживачам Чернігівської області газорозподільними мережами. Згідно протоколів узгодження місць відбору проб, пунктів контролю, видів аналізу, періодичності відбору проб, контролю та передачі якісних показів природного газу мережами газопостачання ПАТ «Чернігівгаз» та газотранспортних (нафтогазовидобувних) підприємств таких як ПАТ «Укртрансгаз» та ПАТ «Укрнафта», визначення фізико-хімічних показників газу проводять представники цих підприємств.

Проби, на основі яких визначається якість газу, відбираються на газорозподільних станціях. Представники ПАТ «Чернігівгаз» здійснюють контроль та є присутніми при проведенні відповідних аналізів.

Газотранспортні підприємства щодекади надають ПАТ «Чернігівгаз» в електронному вигляді протокол якості газу за всіма погодженими місцями відбору проб. На основі цих даних формується паспорт фізико-хімічних параметрів за місяць, який затверджується підписами та печатками газотранспортних (нафтогазовидобувних) підприємств. Облгаз систематизує отриману інформацію для оприлюднення у ЗМІ, а у разі надходження запиту від споживача, компанія надає завірені копії цих паспортів.

Дізнатися інформацію щодо параметрів якості газу, який транспортувався газорозподільними мережами можна на офіційному сайті ПАТ «Чернігівгаз» у розділі «Інформація для клієнтів» Якість газу. Також паспорти фізико-хімічних показників природного газу щомісяця публікуються в обласній газеті «Деснянка».

Водночас, щоб у споживачів не виникало сумнівів щодо якості природного газу, необхідно привести систему його постачання до європейських стандартів. Тобто, коли споживач оплачує не за використані кубометри газу, а за калорії. В такому випадку питання щодо якості газу більше виникати не будуть, адже споживач сплачуватиме не за обсяг енергоресурсу, а за якість отриманого товару.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини